Neovisni novinarski portal
29.7.2021.
hrvatsko novinarsko društvo / sindikat novinara hrvatske
Arhiva: Novinarski dom - novinarski prosvjed (foto TRIS/G.Šimac)

Danas rođendan, dogodine 110 svjećica:
Hrvatsko novinarsko društvo u svibnju domaćin Skupštine Europske federacije novinara

Arhiva: Novinarski dom - novinarski prosvjed (foto TRIS/G.Šimac)

Hrvatsko novinarsko društvo danas obilježava 109. rođendan. A dogodine će se puhati 110 svjećica. Usput će Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) 18. i 19. svibnja 2020. taj jubilej obilježiti tako što će biti domaćini godišnje Skupštine Europske federacije novinara, krovne organizacije europskih novinara, a koja će se održati u Zagrebu, u Novinarskom domu, javljaju danas iz HND-a i SNH-a.

“Zaista smo zadovoljni što smo dobili organizaciju tako važnog događaja i što će se u svibnju na jednome mjestu, u Zagrebu, okupiti stotinjak europskih novinarki i novinara kako bi među ostalim raspravljali o gorućim problemima u novinarstvu. Važno je pritom naglasiti kako će to biti još jedna sjajna prilika da Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske – i to u vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om – skrenu pozornost na probleme s kojima se suočavaju novinari i mediji u Hrvatskoj”, stoji u kratkoj zajedničkoj izjavi predsjednice SNH Maje Sever i predsjednika HND-a Hrvoja Zovka.

Prosvjed novinara (foto TRIS/G. Šimac)

Stodeveta godina u životu HND-a bila je vrlo dinamična i aktivna: među najvažnijim događajima su veliki prosvjed i brojni skupovi i tribine u borbi za slobodno novinarstvo i protiv stalnih pritisaka na novinare i redakcije sudskim tužbama, prijetnjama i slično. U tijeku je i snažna bitka protiv zlonamjernih pokušaja za preuzimanjem  Novinarskog doma, a koji se vuku od ranih devedesetih godina prošlog stoljeća zbog navodnih i vrlo upitnih ulaganja unajmljivača jednog od prostora u prizemlju zgrade (vidi zaključke s nedavne Skupštine HND-a).  Novo vodstvo Sindikata novinara Hrvatske je u ovoj godini oživjelo i osnažilo tu donedavno poluživu i jedva aktivnu organizaciju u godinama kada su brojni novinari dobivali otkaze, a uvjeti rada postajali sve gori. To su prepoznali i u Europi: čelnica SNH-a Maja Sever  je izabrana  za potpredsjednicu Stručne skupina za radna prava Europske federacije novinara (LAREG). U nastavku evo i za 109. obljetnicu prigodnih povijesnih podataka o Društvu kako su ih objavili na stranicama HND-a…

Arhiva: Novinarski dom – novinarski prosvjed (foto TRIS/G.Šimac)

Na današnji dan prije 109 godina osnovano je na svojoj prvoj Skupštini Hrvatskog novinarskog društva. Naše Društvo jedno je od najstarijih profesionalnih udruženja u Hrvatskoj. Za prvog predsjednika Skupština je izabrala profesionalnog novinara Milana Grlovića.

Društvo je imalo 61 člana, a u Upravnom odboru bili su, uz Grlovića, Antun Schlegel, blagajnik Ivan Peršić, tajnik Zvonimir pl. Vukelić te odbornici Milivoj Dežman, Većeslav Wilder i Bude Budisavljević; njihovi zamjenici su Ferdinand Pajas i Joso Lakatoš. Među tridesetak osnivača bila su i znamenita novinarska i književna imena: Antun Gustav Matoš, Marija Jurić Zagorka i drugi.

-Premda bez iskustva o tome kako graditi medijski sustav u demokraciji, hrvatsko novinarstvo nadahnjivala je velika ideja da je ljudska sloboda najveća društvena vrijednost, ali i saznanje da je sloboda izražavanja, medija i novinarstva početna klica slobode bez koje nema drugih sloboda, zapisao je u svojoj opširnoj monografiji „Hrvatsko novinarstvo u 20. Stoljeću“ jedan od najznačajnijih hrvatskih novinara Božo Novak.

Na tom tragu od samog početka i u ranom periodu do Prvoga svjetskog rata Hrvatsko novinarsko društvo brinulo se o slobodi izražavanja i novinarstva, što je ostalo poslanje Društva do danas. Među tridesetak osnivača našla su se velika imena hrvatske književnosti i novinarstva kao što su Antun Gustav Matoš, Marija Jurić Zagorka, Milivoj Dežman i Milan Grlović, koji je ujedno bio i prvi predsjednik HND-a.

Arhiva: Markov trg: novinarski prosvjed (foto TRIS/G. Šimac)

Dosljedno se zalažući za slobodu medija i javne interese od samog početka članstvo i sama organizacija često su dolazili u sukoba s vlastima, koje su, kao i uvijek, htjele kontrolirati ono o čemu se piše i što se piše. Istovremeno je Društvo brinulo o materijalnom položaju novinara, ratovalo s poslodavcima i pritiskalo vlast da donosi pravedne socijalne zakone.

Početkom Prvog svjetskog rata rad Društva je obustavljen, ali je u listopadu 1917. obnovljen. Godine 1921. Društvo je ukinuto, njegovo članstvo je ustrojeno kao Sekcija Zagreb Jugoslavenskog novinarskog udruženja, ali je očuvana organizacijska i financijska samostalnost. U međuratnom razdoblju Društvo je usredotočeno na socijalne prilike članstva te je u tu svrhu 1930. dovršena Zakladna zgrada Novinarski dom, koju je projektirao Bruno Bauer. U lipnju 1940. Skupština je promijenila ime udruge u Novinarsko društvo Banovine Hrvatske. Uspostavljanjem NDH Društvo je stavljeno pod kontrolu režima, te mu je ukinuta dotadašnja samostalnost.

U svibnju 1945. osnovano je Društvo novinara NR Hrvatske kao organizacijski samostalan dio Saveza novinara Jugoslavije. Od 1954. nosilo je naziv Društvo novinara Hrvatske. Za vrijeme Jugoslavije novinari su bili kategorizirani kao “društveno-politički radnici”, a režim je nadzirao elektroničke i tiskane medije.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. Skupština Društva promijenila je Statut i vratila izvorno ime, a Deklaracijom 1992. proglasila ništavnima odluke Suda časti za novinare koji su iz političkih razloga isključeni iz novinarske organizacije. Od 1992. godine HND je član Međunarodne federacije novinara (IFJ), a Društvu je vraćena i zgrada Novinarskog doma. Predsjednici Društva u samostalnoj Hrvatskoj bili su Ante Gavranović (1991.-1995.), Jagoda Vukušić (1995.-1999.), Dragutin Lučić (1999.-2007.), Zdenko Duka (2007.-2015.), Saša Leković (od 2015.-2018) te aktualni predsjednik Hrvoje Zovko.

Nadolazeće 2020. godine Hrvatskog novinarsko društvo obilježit će jubilarnih 110 godina postojanja. Kako je i najavljeno na netom održanoj Skupštini ta jubilarna godina bit će obilježena organiziranjem okruglih stolova, tribina I drugim brojnim aktivnostima, kroz koje će se istovremeno obilježiti i sjećanje na sve one koji su u proteklih jedanaest desetljeća dali svoj doprinos novinarstvu i HND-u te se boriti za jačanje sadašnjeg statusa novinara te za profesionalno i časno  novinarstvo.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI