Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
HRVATSKA / TORTURIZAM
Postaje li Zadar hrvatski toponim nasilja: Tamnoputi, pa još i gay, pretučeni u noćnom klubu sve nasilnijeg i homofobnijeg Zadra

Postaje li Zadar hrvatski toponim nasilja:
Tamnoputi, pa još i gay, pretučeni u noćnom klubu sve nasilnijeg i homofobnijeg Zadra

Zadar je nasilje baš krenulo. Hoće to. Pogotovo ako se predugo ignorira, relativizira i zataškava. Još se nije stišala ni bura koju je izazvao slučaj bestijalnog grupnog silovanja maloljetnice iz okolice Zadra, radi čega se cijela osviještena Hrvatska digla na noge, a već je , s iste adrese, zadarske, stigao novi slučaj brutalnog nasilja. Žrtve su ovog puta dva tamnoputa američka državljana, u dobi od 24 i 25 godina, zadarski turisti. Em su crne puti, em gay. A Zadar to, izgleda, ne oprašta. Kad li je samo ovaj grad postao tako nasilna ksenofobna, homofobna, iznad svega, primitivna sredina?

U nedjelju je u noćnom klubu Opera, oko tri sata ujutro, skupina muškaraca zatečenih u klubu, fizički nasrnula na dvojicu američkih tamnoputih vojnika, koji su i večer prije posjetili isti klub, i prošli bez ikakvih neugodnosti. Sutradan, brutalno su isprebijani, pa im je u zadarskoj bolnici pružena pomoć. Policija provodi izvide, a mladići su, srećom, već napustili Hrvatsku.

U Zadar su došli na odmor, nisu krili svoju seksualnu orijentaciju i to je, očigledno, bio okidač za incident u noćnom klubu, a navodno su isprovocirali dio gostiju i twerkanjem. Prema navodima policije, obojica su konzumirali alkohol. Kad su dovezeni u bolnicu, jedan je, navodno, čak odbio liječničku pomoć .

Prema dojavi koju je dobila policija, sve je počelo iza tri ujutro, kad je došlo do naguravanja između više osoba u klubu, a incident je eskalirao općom tučnjavom, iz koje su, deblji kraj izvukli američki turisti.
Prema njihovim izjavama, koje su dali medijima po odlasku iz Zadra, spasile su ih dvije prijateljice s kojima su se družili i u klubu, a koje su ih odvezle u bolnicu gdje im je pružena pomoć, nakon čega su ubrzo napustili Zadar.

Napad je osudilo i američko veleposlanstvo u Zagrebu, napominjući da je sigurnost američkih građana u inozemstvu jedan od glavnih prioriteta State Departmenta.

A ovaj vrlo neugodan slučaj komentirao je i suvlasnik kluba, bivši gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić, osuđujući svako nasilje, pa i ono koje se dogodilo u njegovom klubu. No, osoblje je, kazao je, odmah interveniralo, zaustavilo sukob i pozvalo policiju, te time spriječilo eventualno teže posljedice. Bebić ne propušta naglasiti da ovaj incident nije pokazatelj onoga što uistinu je Opera, Zadar i turistička Hrvatska.

Razumljivo, Bebić štiti svoje ugostiteljske interese, ali tko se brine o tome da sačuva, ili makar opere, obraz Zadra i sve nasilnije Hrvatske?


VEZANE VIJESTI