Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
POLITIKA
Ukrajinski režiser Oleg Sencov, dobitnik EU-nagrade za ‘slobodu misli’, razmijenjen odnosno pušten iz ruskog zatvora

Ukrajinski režiser Oleg Sencov, dobitnik EU-nagrade za ‘slobodu misli’, razmijenjen odnosno pušten iz ruskog zatvora

Ruske vlasti su oslobodile iz zatočeništva ukrajinskog flmskog režisera Olega Sencova, političkog zatvorenika, ujedno i dobitnika Nagrade Saharov 2018. koju za ‘slobodu misli’ dodjeljuje Europski parlament. Zato se nakon ovog oslobođenja javio i predsjednik  Europskog parlamenta David Sassoli.

-S olakšanjem i velikim veseljem primio sam vijest o puštanju na slobodu ukrajinskog redatelja Olega Sencova. Sencov je prošlogodišnji laureat Nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli. Odajem mu priznanje kao hrabroj i odlučnoj osobi koja se ponosno othrvala nepravdi te stala u obranu demokracije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava. Sencov je jedan od zatvorenika oslobođenih dogovorom o razmjeni Rusije i Ukrajine. Pozdravljamo to kao korak u dobrom smjeru i znak smanjenja napetosti između dviju zemalja. Veselim se osobnom susretu s Olegom Sencovom u Europskom parlamentu uskoro, kada ću biti u mogućnosti uručiti mu Nagradu Saharov – reče EU-glavešina Sassoli.

Inače, Oleg Sencov je najpoznatiji ukrajinski politički zatvorenik u Rusiji, makar kad se govori o onima čije je utamničenje zadobilo pažnju javnosti.

Godine 2018. štrajkao je glađu 145 dana, zahtijevajući da Rusija oslobodi sve ukrajinske političke zatvorenike, no nakon toga je postao jedan od njih.

U prosincu 2018. Europski parlament je Sencova proglasio dobitnikom navedene Nagrade Saharov za slobodu misli – priznanju koje se dodjeljuje pojedincima i skupinama koje su istaknule u borbi za zaštitu ljudskih prava.

Europski parlament je u nekoliko svojih rezolucija od Rusije uporno tražio puštanje na slobodu Olega Sencova, te 24 ukrajinska vojnika nezakonito zatočena 25. studenog 2018. u tjesnacu Kerč, kao i oslobađanje ostalih ukrajinskih građana zatočenih zbog političkih razloga.

Inače, oslobađanje Sencova su od ruskog gazde V.V. Putina su tražili mnogi. Među njima i ruski slavni režiser Aleksandar Sokurov, a koji je od ruskog vođe neposredno zatražio puštanje ukrajinskog kolege, što su mnogi doživjeli kao hrabar čin.

-Iz duše vas molim, Vladimire Vladimiroviču, kao građanin Rusije, kao redatelj, dajte da riješimo pitanje Olega Sencova. Dvadeset godina je dobio ukrajinski redatelj, 20 godina će trunuti u hladnom sjevernom logoru. Stid me je da dosad nismo riješili taj problem. Preklinjem vas, dajte da nađemo rješenje. On je redatelj. Mi se trebamo sukobljavati na filmskim festivalima, svojim filmovima, ako ima neke drugačije političke poglede od mene, a ne tako da leži u našem arktičkom zatvoru. Teško mi je i tužno je što moram o tome govoriti. On je mlad čovjek koji se ne snalazi u podlostima političkog trenutka. “Milosrđe je iznad pravde. Riješite to na ruski, kršćanski način – rekao je Sokurov Putinu zaigravši na kartu Putinove potencijalne religioznosti i bogobojaznosti.

Putin mu je suho odgovorio da je Rusija pravna država i da je to pitanje pravosudnog sustava, a ne kršćanstva ili nečije želje.

Ipak, Putin je popustio i nazvao je to “pozitivnim korakom prema normalizaciji odnosa” (Rusije i Ukrajine).

Među oslobođenim odnonso razmijenjenim Ukrajincima (s istim brojem ruskih zatvorenika u ukrajinskim zatvorima) su i 24 mornara koje je Rusija zatvorila tijekom pomorskog sukoba kod Krima prošle godine.

Oleg Sencov – foto: Europski parlament

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI