Neovisni novinarski portal
10.12.2023.
EKOLOGIJA / ekopis / POLITIKA
Kninski vijećnici Ćurić i Čolak u “otvorenom pismu” županu Pauku i gradonačelniku Jeliću: Ne čekajmo kiše jesenske, pokrenimo se !

Kninski vijećnici Ćurić i Čolak u “otvorenom pismu” županu Pauku i gradonačelniku Jeliću:
Ne čekajmo kiše jesenske, pokrenimo se !

Kninski vijećnici ( gradski i županijski) Marija Ćurić i Tomislav Čolak obratili su se danas “otvorenim pismom” županu šibensko-kninskom Goranu Pauku zbog sanacije lokacije onečišćene otpadom, “crne točke” iza bivše Tvornice vijaka- TVIK-a, koja je danas u vlasništvu DIV-a. Referiraju se na županov sastanak s kraja srpnja u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, na kojem je bilo rečeno da će se pročistač tvrtke DIV priključiti na kninski gradski kolektor do kraja ove godine, a do kraja kolovoza dogovoriti model sufinanciranja izrade Programa sanacije. Jer,  priključenje DIV-ovog pročistača ključan je preduvjet za sanaciju laguna, za što je nužno izraditi Plan sanacije s rokovim, ističu vijećnici Ćurić i Čolak. Što je realizirano od toga?

Činjenica je da su mnoga pitanja i dalje otvorena, pa nije jasno hoće li Program obuhvatiti sanaciju samo lagune otpadnih tehnoloških voda iz DIV-a , ili će ravnopravno biti tretirana i laguna fekalnih voda Grada Knina. Župana podsjećaju kako je nakon sastanka izjavio da su oba pročistača, DIV-ov i gradski, u probnom radu, dok kninski gradonačelnik već neko vrijeme javno tvrdi da je kninski pročistač završio probni rad još u ožujku ove godine, “nakon šest mjeseci uspješnog probnog rada”. Što je istina, pitaju vijećnici.
Nadalje, vijećnike zanima i kad će cjevovod C21 biti u funkciji i priključen na gradski pročistač, jer bez toga ne može biti govora o sanaciji laguna.

Dakle, je li postignut dogovor o sufinanciranju izrade Programa sanacije za koji je rok bio konac kolovoza, ključno je pitanje Ćurić i Čolaka, tko će sufinancirati taj program, s kolikim iznosima i odnosi li se Program sanacije na obje lagune? Koja je tvrtka izabrana za izradu Programa i koji je rok za njegovo donošenje- rezimiraju vijećnici, zahtijevajući jasne odgovore u interesu građana Knina i  javnosti.

Naravno, zanima ih tko će biti odgovoran ako se prihvaćeni zaključci, i obveze koje iz njih proizlaze, ne budu provodili i rokovi poštovali, pogotovo jer DIV tvrdi da su tvorničke tehnološke vode zadovoljavajuće te da je glavni problem u gradskom pročistaču. Hoće li itko odgovarati ako u prosincu ove godine pročistač DIV-a ne bude priključen na gradski?

Pismom traže i od kninskog gradonačelnika Marka Jelića da im otvoreno kaže tone li gradski pročistač i s kolikim kapacitetom trenutno radi, odnosno hoće li ikad raditi projektiranim, punim kapacitetom. Uzgred, citiraju voditelja projekta u ime investitora,  Hrvatskih voda, Srđana Dumanića, koji je na tematskoj sjednici kninskog Gradskog vijeća u ožujku 2018. izjavio: “Ako se za tri godine tonjenje pročistača ne zaustavi, razmišljat ćemo o novoj lokaciji”.
Već je prošlo 18 mjeseci, poručuju, upozoravajući gradonačelnika da se mora aktivnije uključiti u ovaj teški  problem, a ne pokrivati odgovornošću Hrvatskih voda.

-Glavni direktor i odgovorni zaposlenici  Hrvatskih voda ne žive u Kninu, niti ste njima odgovorni. U Kninu žive građani koji su Vas birali za gradonačelnika kako bi vodili Knin i odgovorno brinuli za sve što se tiče Grada, a ne prebacivali odgovornost na druge.

Vi ste gospodo neposredno izabrani dužnosnici i dužnost vam je , županu skrb o županiji, a gradonačelniku o gradu Kninu, građanima i njihovim potrebama , a naročito očuvanju okoliša i zdravlja građana kako grada Knina, tako i cijele županije koja gravitira rijeci Krki.

Gospodo dužnosnici ne čekajmo kiše jesenske. Pokrenimo se !- stoji na kraju “otvorenog pisma” koje potpisuju vijećnica kninskog Gradskog vijeća Marija Ćurić i kninski vijećnik Županijske skupštine šibensko-kninske Tomislav Čolak.

‘Laguna’ kod tvornice DIV (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI