Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
FESTIVALI / koncert / KULTURA
Razgovor s povodom/ Daniela Bjelanović, udruga Verige: Miroslav Tadić i Žene s pruge…

Razgovor s povodom/ Daniela Bjelanović, udruga Verige:
Miroslav Tadić i Žene s pruge…

Četiri cure iz Bukovice, iz Škabrnje, Kistanja, Vujasinovića…, četiri “žene s pruge”, okupljene u udrugu znakovitog imena “Verige”, odlučile su učiniti nešto za svoj zavičaj, za njegovu revitalizaciju i njegovu promociju. Javnosti će se 13. kolovoza u Kistanjama predstaviti sa svojim prvim projektom koji su nazvale po sloganu svoga djelovanja i motu svoga okupljanja- ” Žene s pruge “. Jer, sve četiri u retrospekciji svoga djetinjstva vide prugu kao polazište, kao sinonim radosti, ljetnih praznika, djedovine na kojoj su rasle, gdje su se odgajale u izravnom dodiru s prirodom i učile nekom boljem, plemenitijem svijetu.

Namjera im je da 13. kolovoza u Kistanje dovedu što veći broj znatiželjnika, prijatelja, mještana bukovičkog kraja, pa i šire, ljudi dobre volje i istančanog glazbenog ukusa, a projekt reklamiraju scenom iz kultnog filma Blues Brothers u kojoj dva ključna protagonista, Jake i Elwood, sjede u jeftinoj sobi pored koje neprestano prolazi vlak, čije kloparanje prugom je toliko često da ga niti ne zamjećuju.

 

Jake: How often does the train go by?

Elwood: So often, you won’t even notice it

Refereirajući se na taj filmski kadar, mješavinom nostalgije i ironije, kažu: Mi vas pozivamo na glazbeno putovanje prugom kojom vlak prolazi toliko rijetko da ga nećete ni primijetiti! O verigama ( karikama ) koje povezuju ove četiri mlade žene s pruge, razgovarali smo s Danielom Bjelanović.

Dakle, Daniela, što to spremate zavičaju?

Na željezničkom kolodvoru u Kistanjama, 13. kolovoza, od 20:30 sati krećemo s garantiramo zanimljivim glazbenim događanjem, pravim malim jednodnevnim festivalom, koji će označiti početak projekta Žene s pruge, tek prvog u planiranoj seriji aktivnosti Kulturno-umjetničke udruge Verige. U glazbenom dijelu programa nastupa kantautor Goran Markov Knežević, osnivač kultnog kninskog indie-benda iz 80-ih, “Krčma kod Đure seljaka”, a koji je danas frontmen zagrebačkog benda Veli Jože. Nakon toga slijedi blues atrakcija iz Beograda, Nikola Čubrilo Band. A imamo i posebne goste koji nam dolaze iz Los Angelesa: Miroslav Tadić na gitari i Yvette Holzwarth na violini, s repertoarom od Gershwina do makedonskog folklora. I to još nije sve, jer posjetitelji će moći također uživati i u zadarskom craft pivu  Varoške pivovare i solidnom izboru jela i pića lokalnih OPG-ova. A ulaz je besplatan!

Kad je osnovana udruga? Tko čini njezinu bazu, tko smišlja projekte, riječju, tko stoji iza Veriga?

Udruga je osnovana u ožujku ove godine, a svi njezini planovi, aktivnosti, projekti počivaju na četiri žene: Valentini Vujasinović, Meliti Ivković, Žani Bumber i tu sam još ja, Daniela Bjelanović.

 

Gdje je sjedište udruge, gdje žive “žene s pruge”?

Sjedište udruge je u Kistanjama, iako mi sve četiri živimo u Zadru.

Što vam je na umu, koji su vam ciljevi?

Udruga ima kao ključni cilj promišljanje i očuvanje kulturne baštine kroz spoj glazbe, literature i autohtonih proizvoda. A projekt “Žene s pruge” oživljava sjećanje na željezničku prugu Zadar-Knin, liniju kojom smo nas četiri u djetinjstvu odlazile u posjet rodbini na selo. Nekada je ova zamrla pruga predstavljala život u tom kraju, a danas stoji kao zapušteni, nijemi svjedok prošlih vremena- života, priča i isprepletenih sudbina bukovičkih i ravnokotarskih ljudi. Želimo poboljšati i obogatiti kulturni život u svom kraju, a želimo i da se čuje za nas, za našu udrugu, za ovaj projekt koji treba potporu i ljude. Želimo da nam svima bude lijepo, da uživamo u prirodi i nekom nagovještaju povratka života. Mogla bih priznati da su Verige bile moja osobna želja, plod moje nostalgije na kojoj želim graditi novi život u svome zavičaju.

Nažalost, sa svojim atraktivnim programom preklopile ste se s Burnumskim idama Nacionalnog parka Krka  i  gostovanjem Damira Urbana i njegove “četvorke” u Ivoševcima, baš 13-tog kolovoza. Početička greška?

Ma da. Žao mi je što se to dogodilo, što smo se s projektom “Žene s pruge” u dan poklopile s NP Krka, što se može realno odraziti na broj posjetitelja. Ali, to je zbilja klasična početnička greška, rezultat naše neinformiranosti. Možda i nije loše da se to dogodilo, jer, ubuduće ćemo više voditi računa i iskoordinirati svoje planove i programe. Ipak, vjerujem da neće nedostajati posjetitelja, jer program je izvanredan, i očekujem jedno lijepo druženje, dobru atmosferu i “žene” mogu na iduću – “prugu”.


VEZANE VIJESTI