Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
FESTIVALI / FILM / KULTURA
RAFF: Prvi festival istraživačkog filma dovodi na ‘otok sreće’ laureate Cannesa, Sundancea i Berlina

RAFF:
Prvi festival istraživačkog filma dovodi na ‘otok sreće’ laureate Cannesa, Sundancea i Berlina

Recentni festivalski laureati, nagrađeni u Cannesu, Sundanceu i Berlinu, projekcija pobjedničkog filma Sarajevo Film Festivala te niz drugih igranih i dokumentarnih filmova koji istražuju aktualne globalne i lokalne probleme programski su aduti prvog po redu Rab Film Festivala – festivala istraživačkog  filma (RAFF). Pod direktorskom palicom novinara i urednika Roberta Tomića Zubera, na Rab od 23. do 27. kolovoza stiže nova ljetna festivalska priča koja spaja film, glazbu, gastronomiju i edukaciju.

Na programu RAFF-a ukupno je dvanaest igranih i dokumentarnih filmova koji detaljno i posvećeno istražuju aktualne teme te pružaju suštinsku sliku određenog društva, uz snažnu humanu poruku. Tri naslova u natjecateljskom igranom programu hrvatske su premijere europskih festivalskih uspješnica.

Festival 23. kolovoza otvara film Jadnici (Les Misérables), jedan od laureata ovogodišnjeg Cannesa. Režiju ovog uzbudljivog krimi-trilera o rasnim nemirima u Francuskoj 2005. godine potpisuje francuski debitant Ladj Ly, koji stiže na Rab zajedno s glavnim glumcem Djibrilom Zongom, bivšim profesionalnim nogometašem i manekenom, koji sve uspješnije pliva u filmskim vodama.

Na RAFF-u premijerno u Hrvatskoj gledamo i sjajan krimić danskog debitanta Ulaa Salima Sinovi Danske, priču o islamskom radikalizmu smještenu u širi kontekst uspona neonacističkih ideologija u Europi te novu dramu Kena Loacha, Oprostite, mimoišli smo se (Sorry We Missed Youo borbi za opstanak na sve nemilosrdnijem britanskom tržištu rada.

Bogu hvala (By the Grace of God, Srebrni medvjed Berlina) Françoisa Ozona precizna je filmska studija temeljena na istinitoj priči o pedofiliji u Katoličkoj crkvi i njenom prikrivanju, a na stvarnim događajima temelji se i intiman i tih, ali izuzetno snažan srpski film Šavovi u režiji Miroslava Terzića. Junakinja Šavova Ana (Snežana Bogdanović) traži sina za kojeg vjeruje da je ukraden u rodilištu prije 18 godina. Dnevnik Diane Budisavljević, pobjednik Pulskog filmskog festivala prikazuje se izvan konkurencije, a na Rabu će ga predstaviti redateljica Dana Budisavljević.

Dokumentarni natjecateljski program RAFF-a čini šest naslova: belgijski Zeleno zlato (Green Gold), šokantna je pozadinska priča o biogorivima snimana tijekom deset godina u najudaljenijim zakutcima svijeta, njemački Čistači (Cleaners) gledatelje vodi u sjenovito podzemlje Interneta – mjesto na kojem se uklanjaju upitni sadržaji, a nizozemski Bellingcat nudi jedinstven pogled u svijet građanskog istraživačkog novinarstva i tragača za istinom u vladavini lažnih vijesti i alternativnih činjenica.

Na Rabu gledamo i dva laureata ovogodišnjeg festivala Sundance. Istražujući misterioznu smrt glavnog tajnika UN-a u filmu Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld (Cold case Hammarskjöld) danski redatelj Mads Brügger gledatelje vodi u najtamniji bezdan afričke povijesti, a More sjena (Sea of Shadows) otkriva priču o hrabrim pojedincima koji spašavaju posljednje živuće Kalifornijske pliskavice iz ralja narkokartela. Jedini hrvatski naslov u natjecateljskom programu, Tak kak je, dirljiva priča o ocu koji pokušava ostvariti svoje pravo da nakon razvoda viđa kćer, postavlja niz pitanja o diskriminaciji očeva u Hrvatskoj. Redatelj Arsen Oremović osobno će predstaviti film.

Festival je natjecateljskog karaktera, a najbojljim filmovima nagrade će se dodijeliti u tri kategorije: RAFF Frame Best Fiction Award za najbolji film iz igranog programa, RAFF Frame Best Documentary Award za najbolji dokumentarac i nagrada publike RAFF Frame Audience Award. Selektori RAFF-a su filmski kritičar i novinar Vladan Petković (igrani program) te Lejla Dedić, urednica programa na Al Jazeera Balkans (dokumentarni program). Direktor festivala je novinar i urednik Robert Tomić Zuber koji iza sebe ima tri dokumentarna filma, a organizatori zagrebački Toro Laboratorij, Grad Rab i Pučko otvoreno učilište Rab.

Projekcije će se održavati u Zimskom i Ljetnom kinu u gradu Rabu, a osim na kopnu, filmovi i koncerti moći će se gledati i slušati s mora. U svojoj završnici, RAFF će iskoračiti iz koncepta statičnog kina i publici ponuditi priliku da uplovi u sasvim drugačije iskustvo. Riječ je o programu Seaplex “Kaich” Cinema, jedinstvenom u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, koji posjetitelje poziva da projekciju podno gradskih zidina prate iz kina na morskim valovima, s brodice, barke ili plovila u vlastitom ili festivalskom aranžmanu.

Filmska događanja u sklopu RAFF-a prati niz koncerata i glazbenih performansa  nekih od najatraktivnijih izvođača i sastava suvremene domaće glazbe: Zdenke Kovačiček i Greenhouse Blues Banda, sastava Urban &4, Nipplepeople, Elemental i Detour. Kupnjom paketa kino ulaznica ili večernje projekcije u Ljetnom kinu, kupili ste i ulaz na koncert. 

Jedna od najšarmantnijih gradskih lokacija, rapski Trg Slobode, na pet dana transformirat će se u festivalski trg i postati mjesto za susret, razgovore, degustacije i razmjenu kulinarskih te filmskih ideja između prolaznika, festivalskih posjetitelja, kulinarskih stručnjaka, redatelja i filmskih profesionalaca te članova okupljenih oko udruge «Mocira» iz Raba i „Vilme“ pekarnice slastica.

Na RAFF-u nas očekuje i nekoliko edukacijskih radionica i predstavljanja stručnjaka iz područja dokumentarnog i igranog filma koji su fokusirani na novinarsko istraživanje društvenih fenomena.  Program je namijenjen studentima i filmoljupcima, a njegova je namjera približiti korisnicima film kao medij analitičkog, ali i kreativnog zagledavanja  u društvo i njegove specifičnosti, od intimističkog mikro-konteksta, do razine globalnih fenomena i manifestacija.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI