Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Leteći Damir - foto: Minnesota National Guard photo by Master Sgt. Blair Heusdens

Ministar D.Krstičević tvrdi da je uvijek spreman otići ako će to pomoći Hrvatskoj, ali zar će njegov ostanak Hrvatskoj pomoći?

Leteći Damir - foto: Minnesota National Guard photo by Master Sgt. Blair Heusdens

Nije lako ministru obrane Damiru Krstičeviću. Njegov ” posao stoljeća” s eskadrilom izraelskih F-16 Barak , njegov nesuđeni spomenik političke karijere, po svoj prilici je propao. Navodno, jer se proizvođač aviona- SAD i prodavač – Izrael, koji ih je modernizirao ( nadogradio), ne mogu dogovoriti oko prodaje 12 komada Hrvatskoj. Svih sada zanima samo hoće li ministar dati ostavku ako od posla ne bude ništa. Ali, nema kod Krstičevića ni “da”, ni “ne”, dug je put do njegova odgovora…

Damir Krstičević/Izvor:N1

Kad je avione ugovarao morao je znati i ima li Izrael dozvolu SAD-a za prodaju i pod kakvim kondicijama. Sad tvrdi kako nije znao za američko-izraelski prijepor oko prodaje F- 16 Barak. A morao je znati. Jer, riječ je o poslu od oko tri milijarde kuna, pa je posve legitimno pitanje osjeća li se odgovornim za njegovu sve vjerojatniju propast.

Ministar mulja, o ostavci ne želi govoriti, priča kako je natječaj proveden prema svim pravilima struke, kako za moguće uskraćivanje američke dozvole Izraelcima za prodaju Baraka, nije znao ni on, a ni stručni tim koji je odlučio o izboru najpovoljnijeg ( izraelskog ) ponuditelja. Dakle, ne može biti ni odgovoran…

-Želio bih reći da je Vlada SAD-a dala predodobrenje za prodaju Baraka. Država Izrael je imala 3.listopada 2017. svu potrebnu dokumentaciju- veli Krstičević. Ali, ako je tako, gdje je ta presudna američka dozvola nestala?

Hrvatska je, kaže, zatražila očitovanje od Izraela može li isporučiti avione koji su odabrani. – Dali smo im rok do 11. siječnja da daju službeno priopćenje i nakon toga Vlada će donijeti odluku. Ako ne mogu, Vlada će poništiti natječaj- otkriva novinarima Krstičević, kako javlja N1. No, predoodobrenje koje je Izrael navodno imao od SAD-a za prodaju, ne otkriva. Jer je taj podatak klasificiran, i bit će javno dostupan kad proces bude završen. Ali nema sumnje da postoji, tvrdi, sve su ga institucije vidjele. Hm, čudno da nije iscurio, ako je tako…

A kad se napokon Krstičević udostoji odgovoriti hoće li odstupiti, nakon samohvale ( već 15 godina se govori o hrvatskom borbenom zrakoplovstvu , ali nitko dosad nije imao petlje ući u proces nabave) i dodvoravanja Vladi ( ova Vlada je učinila sve da se ojača hrvatska vojska i hrabro i odlučno je pokrenula taj proces), onda to izgleda ovako:

-Što se tiče cijele odgovornosti, ja sam tu. Već sam odlazio s funkcija, ratni sam zapovjednik i itekako znam što je odgovornost. Ne smatram da sam bilo što napravio protiv interesa Hrvatske. Uvijek sam spreman otići ako će moj odlazak pomoći Hrvatskoj. Ima i drugih stvari u životu- reći će nevoljko.

A kako je to ministar Krstičević već odlazio s funkcija ? Sjećate se kad je u srpnju 2017. umalo katastrofalni, požar ušao u sam Split, kad je doslovce gorio grad, a predsjednica države KGK prozvala vojsku za presporo djelovanje i zakašnjelo uključivanje u akciju gašenja. Ministar Krstičević kojemu je time bila povrijeđena vojnička čast i dostojanstvo, tašto se obrecnuo na predsjednicu i demonstrativno podnio ostavku. Nikad je nije povukao, premijer se na njegov ispad taštine oglušio, a ministar Krstičević nastavio obnašati dužnost kao da nikad ostavkom nije ni zamahao. Očigledno, nikad nije ni pomislio da bi netko tu njegovu teatralnu gestu mogao shvatiti ozbiljno, i nedaj bože njegovu ishitrenu ostavku prihvatiti..

Što čini sada? Sada tvrdi kako je “uvijek spreman otići, ako će moj odlazak pomoći Hrvatskoj”. S onim smiješnim dodatkom-floskulom, kako ima i drugih stvari u životu. Što će reći da on ne ovisi o funkciji ministra obrane, jer ima svoj biznis kojemu se lako i brzo može opet vratiti. I bez neke odgovornosti nastaviti živjeti od države ( točnije, od poslova s državom ). Možda i uspješnije, sa stečenim ministarskim konekcijama, negoli prije ulaska u Vladu.

I još nešto. Ministar veli kako je spreman otići ako će njegov odlazak pomoći Hrvatskoj. Kako to misli? Zar će njegov ostanak pomoći Hrvatskoj. Uz takve ministre, budimo realni, Hrvatskoj ništa ne može pomoći.

Leteći Damir – Croatian Minister of Defense Mr. Damir Krsticevic speaks with members of the Minnesota National Guard during a visit to the 133rd Airlift Wing in St. Paul, May 23, 2018. Krsticevic received a flight in one of the Minnesota National Guard’s F-16 Fighting Falcons based at the 148th Fighter Wing in Duluth, Minnesota. (Minnesota National Guard photo by Master Sgt. Blair Heusdens)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI