Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
priroda i društvo
Na tvojoj kandži prsten... Netom prstenovani pernati mališan (foto PP Vransko jezero)

Gospodari prstenovanja:
Vransko jezero

Na tvojoj kandži prsten... Netom prstenovani pernati mališan (foto PP Vransko jezero)

Gospodari prstenovanja i ove godine obitavaju na Vranskom jezeru. Kako javljaju iz PP Vransko jezero, u sklopu projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija “, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Udruga BIOM je u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Vransko jezero, u kolovozu, rujnu i listopadu 2018. godine (29.08. – 07.09. i 13.10. – 28.10.) organizirala Školu prstenovanja.

Škola prstenovanja održana je u terminima Prstenovačkog kampa koji se u Ornitološkom rezervatu Parka provodi svake jeseni od 2001. godine naovamo. Posljednjih nekoliko godina organizator kampa je Ornitološko društvo “Brgljez kamenjar”. U školi sudjeluju djeca i brojni zainteresirani građani, zaštitari prirode… No, što je to prstenovanje?

To je postupak pri kojemu se ptice hvataju posebnim finim mrežama koje ih ne ozljeđuju, određuje im se vrsta, mjeri im se duljina krila, duljina repa, masa te im se na nogu stavlja lagani aluminijski prsten s jedinstvenom kombinacijom brojki i slova te oznakom naše zemlje. Ptice se nakon prstenovanja puštaju neozlijeđene na slobodu. Podaci o ulovljenim prstenovanim pticama mogu otkriti mnoge ptičje tajne: kuda i kojim smjerom putuju na zimovanje, a kuda na gniježđenje, koliko vremena im treba da stignu do cilja i koliko tjelesne mase putem izgube, pa čak i koliko dugo žive, vele u PP Vransko jezero.

Djeca uče prstenovanje ptica – prošle godine (foto PP Vransko jezero)

Škola prstenovanja se nadovezuje na prethodno odrađenu aktivnost – BirdID Trening prepoznavanja ptica, u koji su bili uključeni djelatnici Parka. Za vrijeme trajanja Škole, polaznici su mogli u praksi primijeniti tehniku prstenovanja, naučiti samostalno podizati mreže, uzimati osnovne mjere te vizualno identificirati ptice. Osim djelatnica i djelatnika PP Vransko jezero, Školi je prisustvovala i predstavnica Inspekcije zaštite prirode te pojedini zaljubljenici u prirodu i ptice. No, najbitnije je, reklo bi se, što ovim kampovima redovito prisustvuju djeca. Neki od njih možda i po prvi put ugledaju divlju pticu izbliza ili je drže u ruci, što je u vremenu kada se takvo što može jedva vidjeti i na televiziji značajan događaj. Tamo se naući i kako ptičice ne bi trebale služiti kao meta za gađanje iz zračnih i drugih pušaka.

– U drugoj polovici listopada, povodom obilježavanja Svjetskog dana ptica selica, u posjet prstenovačkom kampu su, došle i manje grupe osnovnoškolske te vrtićke djece koja su imala priliku čuti zašto te vidjeti kako se prstenuju ptice u sklopu praćenja njihove jesenske migracije. Prstenovački kamp posjetilo je ukupno oko stotinjak djece, a to su bili učenici šestih razreda Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, učenici područne škole Raštane Gornje te djeca dječjeg vrtića Sunce iz Zadra. Cilj posjete postaji je podizanje svijesti najmlađih o važnosti zaštite ptica, njihovih selidbenih ruta te staništa koja im pružaju mjesta za odmor, zimovanje i gniježđenje – kaže Ivana Mandić iz PP Vransko jezero.

Na tvojoj kandži prsten – netom prstenovani pernati/a mališan/ka (foto PP Vransko jezero)

Ornitološki kamp traje u prosjeku više od sto dana godišnje i u njemu u prosjeku sudjeluje oko 10 prstenovača, 60 volontera i prosječno više od 1000 posjetitelja. U prosjeku se prstenuje nešto manje od 30.000 ptica tijekom trajanja ornitološkog kampa.

Nakon ukupno 77 dana, u intervalima, koliko je trajao ovogodišnji prstenovački kamp tijekom ljeta i jeseni prstenovano je ukupno 8652 ptice, među njima 87 različitih vrsta. Osim ovlaštenih prstenovača sudjelovali su i brojni suradnici iz Hrvatske, Mađarske i drugih zemalja, uglavnom ornitolozi i ljubitelji ptica koji su na ovo područje došli zbog promatranja ptica.

Kamp u kojem obitavaju ‘gospodari prstenovanja (foto PP Vransko jezero)

Od 2001. godine ukupno je prstenovano 180 različitih vrsta ptica s ukupnim brojem prstenovanih jedinki 292 956. Najbrojnija prstenovana ptica je lastavica koja obuhvaća 22 % od ukupnog broja prstenovanih ptica, za njom slijede trstenjak cvrkutić, veliki trstenjak, trstenjak rogožar, siva grmuša, španjolski vrabac te crnokapa grmuša.

Inače, lastavice su do danas u Hrvatskoj najviše prstenovana vrsta ptica. Dok ih je 1910. prstenovano samo deset, danas ih se u Hrvatskoj prstenuje godišnje i nekoliko tisuća, tako da je od 1910. godine do danas prstenovima Zavoda za ornitologiju prstenovano gotovo 80.000 lastavica.

Počela je prava jesen, zahladnjelo je. Većina zimogroznih ptica je već napustila Hrvatsku.

Na Vransko jezero se vraćaju dogodine, a uporedno s njima i gospodari prstenovanja. 

Šumski zviždak (Phylloscopus sibilatrix), za vrijeme prošlogodišnjeg prstenovačkog kampa u Ornitološkom rezervatu Vranskog jezera (foto PP Vransko jezero)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI