Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
POLITIKA
Hrvoje Zekanović (Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Zekanović kontra FALIŠ-a:
‘Je li agenda festivala povezivanje crvene zvijezde i kokarde?’

Hrvoje Zekanović (Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Saborskom zastupniku upitan je ovogodišnji program FALIŠ-a, ponajprije gostovanje episkopa Porfirija Perića.

Čest posjetitelj Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ), gdje je povremeno bio i aktivni sudionik u raspravama, saborski zastupnik i dopredsjednik stranke Hrast, Hrvoje Zekanović, ove godine ima prigovora. Dan prije početka šestog FALIŠ-a, Zekanović je sazvao tiskovnu konferenciju na Trgu Ivana Pavla drugog, mjestu gdje se Fališ redovito održava, kako bi apostrofirao dvije osnovne stvari koje ga u ovogodišnjem festivalskom programu najviše nerviraju. Ovo tematsko druženje s novinarima nazvao je “Promocija ljevice, crvene zvijezde, kokarde i radničke fronte financirana javnim novcem”.
– Zanimljivo je da je festival dobio novac iz natječaja Inovativne umjetničke i kulturne prakse Ministarstva kulture pa me zanima što to ima inovativno u Novoj ljevici, Radničkoj fronti, Socijalističkoj radničkoj partiji, ORAH-u i Hrvatskim laburistima koji u okviru Festivala predstavljaju Šibensku deklaraciju – zapitao se Zekanović, tvrdeći da organizatori FALIŠ-a pod krinkom kulturnog djelovanja promoviraju stranačke programe.
– Dakle, imamo promociju političkih stranaka javnim novcem, koji je namijenjen kulturi. Oni taj novac, koji su dobili od Grada Šibenika, gradskog TZ-a, Nacionalnog parka Krka i Ministarstva kulture, nisu dobili za potpisivanje bilo kakvih političkih deklaracija, već isključivo za organiziranje festivala u kulturi.
To je jedan problem po jednom od istaknutijih hrastovaca, a drugi je Porfirije Perić. Gostovanje episkopa Srpske pravoslavne Crkve i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog smatra izuzetno spornim. U prvom redu zato što je Porfirije prije nekoliko godine u Chicagu pjevao pjesmu posvećenu četničkom vojvodi Momčilu Đujiću. Sve je to Porfirije odavno objasnio u hrvatskim medijima, no Zekanović očekuje njegovu ispriku pred šibenskom publikom:
– To je čovjek koji je prije par godina od početka do kraja u kamere bez zamuckivanja otpjevao odu četničkom vojvodi Đujiću, nakon čega se nemušto opravdavao da je samo otvarao usta. Nitko nema ništa protiv pravoslavnih crkvenih velikodostojnika, međutim ne bi li bilo logično da se on koji propovijeda ljubav Božju ispriča zbog veličanja zločinaca koji su pod kokardom klali sve što su stigli – kazao je Zekanović.

Hrvoje Zekanović (Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Iz FALIŠ-a su, koji sat prije Zekanovićevog obraćanja novinara, komentirali “sporno” Porfirijevo gostovanje: – Nitko, naravno, ne spori da se na snimci, na kojoj se pjeva o četničkom ratnom zločincu Momčilu Đujiću, nalazi i Porfirije Perić. O tome kako se tu našao i što je točno radio, mitropolit Perić je govorio za Večernji list u proljeće 2015. godine: “Prije pet godina bio sam gost u Chicagu, u Istočnoameričkoj eparhiji, imao sam seriju duhovnih predavanja i baš sam se u tome američkom kontekstu trudio govoriti kršćanskije i duhovnije nego inače. Nakon liturgije bio je ručak i zabava, rekao sam ocu Voji Bilbiji da otpjeva ‘našu pjesmu’, misleći na ‘Tamo daleko’. On je počeo pjevati pjesmu koju i ne znam i nekako sam pjevušio za njima, malo iznenađen što nije zapjevao onu koju sam mislio, pa sam u jednom trenutku i zašutio”.
Sve je, zapravo, na YouTubeu. Onaj tko ima volje provjeravati snimku, morat će prihvatiti da su u te tri video minute činjenice više na strani objašnjenja episkopa Porfirija, nego Zekanovićevu tumačenju. No, saborski zastupnik nastavlja:
– Imamo festival FALIŠ, koji pod zadnjih par godina pod petokrakom govori o partizanskim žrtvama, prije svega na Sutjesci. A s druge strane, dovodi na festival čovjeka koji se otvoreno hvali i likuje nad klanjem partizana, možda baš i na toj Sutjesci. Povezivanje crvene zvijezde i kokarde zadnji put je viđeno 1991. godine, pa ja pitam organizatore je li njihova agenda zapravo povezivanje ta dva simbola?
Organizatori FALIŠ-a su u svom podužem reagiranju podvukli da Hrvoje Zekanović svojim stavovima manipulira javnošću i neizravno poziva na nasilje protiv mitropolita Perića.
Festival alternative i ljevice Šibenik bit će održan od 5. do 8. kolovoza.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI