Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
DJEČICA
Priroda i društvo: Škola bez zidova kojoj se djeca vesele

Priroda i društvo:
Škola bez zidova kojoj se djeca vesele

Kako se vole i čuvaju planine, šume, rijeke i livade? Kakve sve zanimljivosti mogu doživjeti u prirodi? Koliko visoko se mogu popeti? Mogu li znati hoće li u subotu padati kiša? Čemu služe čvorovi i kako se vežu? Što je to bivak, kako se pravi i ima li to kakve veze sa kampiranjem? Takva bi pitanja vjerojatno postavilo znatiželjno i sa blagodatima prirode upoznato dijete čiji roditelji znaju da kretanje na svježem zraku i zdravom okruženju puno više znače u njegovom razvoju od nervoznih šetnji pod neonima supermarketa, buljenja u igrice i dosađivanja pred ekranima. Odgovore na ta i mnoga druga pitanja o prirodi i planinama djeca zainteresiranih roditelja dobit će u školi kojoj se veseli – školi bez zidova.

Treću po redu Malu planinarsku školu organizira Hrvatski planinarski klub Sveti Mihovil Šibenik, lani proglašen za najbolju od svih 345 planinarskih udruga u Hrvatskoj. Ovogodišnja školica počinje 15. rujna i trajati će do 14. listopada, a mali školarci u dobi od 9 do 15 godina, ići će svaki vikend na neki izlet, na ukupno pet jednodnevnih i jedan dvodnevni.

Mali planinari i planinarke penjat će se po planinama Velebitu i Promini, upoznavati ljepote  rijeke Krke, noćiti u planinarskoj kući Alati u šibenskoj Dubravi, okušati se na vodičkoj vertikali, skakati u kninskom ekolološkom centru. Učit će pritom o kretanju, opremi, čvorovima, meteorologiji, orijentaciji, zaštiti okoliša, sportskom penjanju i drugim korisnim znanjima i vještinama. Članice i članovi šibenskog planinarskog kluba, vodiči i pripadnici HGSS-a upoznat će ih i sa planinarskom etikom, dobrobitima planinarenja i raznim drugim planinarskim temama, a mali planinari i planinarke imati će priliku doživjeti nezaboravno iskustvo o kojem će pričati u pravoj školi i razviti ljubav prema prirodi i zavičaju.

Ovogodišnju Malu planinarsku školu vodit će Marina Škrapić, planinarka, profesorica, majka dvoje djece, zaljubljenica u prirodu i ljepote zavičaja,  svjesna da današnja djeca provode sve manje vremena igrajući se vani, a sve više pred ekranima i da bi loše navike trebalo mijenjati.

– Kretanje, udisanje čistog zraka, komunikacija s ekipom oko nas, igre u prirodi, zajednička marenda u pauzama na proplancima, vidici svuda oko nas s nekog od vrhova – sve nas to razvija,  jača, oplemenjuje i čini nam život bogatijim. Kažu to i raznorazna znanstvena istraživanja, ali puno važnije od toga – kažu to svi oni koji se planinarenjem već bave i znaju za taj osjećaj iz prve ruke. Pritom ne mislim samo na odrasle planinare nego i na djecu koja su s nama bila u planinama. Pred očima su mi slike zadovoljnih lica djece punih energije koji pri silasku već planiraju gdje ćemo ići drugi put – ukazuje voditeljica ovogodišnje Male planinarske škole na samo neke od blagodati planinarenja i boravka u prirodi.

Nasmijanih dječjih lica u planinama i prethodne dvije Male planinarske škole prisjetio se Momir Karabuva Mošo, dopredsjednik HPK Sveti Mihovil Šibenik.

– Dica oduševe nas i dica budu oduševljena. Roditelji su bili zadivljeni, pitali su šta smo radili s tom dicom jer nisu stala pričati o tome. Dici prilagodimo izlete,  roditeljima je dobro, znaju da im je dite u sigurnim rukama i dođe kući zadovoljno i umorno – rekao nam je Mošo i primijetio kako bi bilo sjajno da se boravljenje u planinama uvede u školske programe, barem kao svojevrsna ekskurzija koja bi djeci puno značila, koja bi ih obogatila i koju bi vjerojatno pamtila do kraja života.

Cijena škole je 400 kuna, uključuje troškove prijevoza na izlete i zakusku koja će se održati zadnji vikend, a školarci se prema pravilima moraju učlaniti u Hrvatski planinarski savez i dobiti planinarsku iskaznicu što košta još 55 kuna. Školicu će pohađati 20 malih planinara i planinarki, interes je za sada veliki, a mjesta još ima. Ostali podaci o vremenu održavanja roditeljskog sastanka, broju žiro-računa, pristupnici i kontaktima, mogu se pronaći ovdje.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI