Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: Pokrenut postupak protiv Martine Dalić, Kolinda Grabar Kitarović zaštitila se državnom tajnom

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa:
Pokrenut postupak protiv Martine Dalić, Kolinda Grabar Kitarović zaštitila se državnom tajnom

Protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kako prenosi N1, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak. Informacije o putu predsjednice u SAD ostale su zaštićene oznakom državne tajne, što se ispostavlja izvanrednim načinom za zatajivanje istine od javnosti. Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, nije bila te sreće, pa je protiv nje predloženo pokretanje postupka radi utvrđivanja njezine interesne povezanosti sa skupinom Borg koju čine konzultanti, brokeri i odvjetnici angažirani na izradi (i provedbi) Lex Agrokora.

Aleksandra Jozić Ileković je u funkciji izvjestiteljice u predmetu Dalić, podsjetila na mailove objavljene na portalu Index ali i na izjavu ministrice na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo kako je njezina veza sa odvjetnikom Šavorićem nikakva.Kazala je da je Povjerenstvo zaprimilo prijavu u kojoj se bivšu potpredsjednicu vlade i ministricu gospodarstva tereti za nesavjesno postupanje kojim je Hrvatska dovedena u nagativan kontekst. Na temelju raspoloživih saznanja konstatirano je da je neformalna radna skupina, predvođena Martinom Dalić, bez prethodnog postupka ili imenovanja formalne radne skupine, izradila zakon o izvanrednoj upravi, kršeći time propisanu proceduru.

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ( izvor N1 )

-Slijedom rečenog- kazala je Jozić Ileković- možemo reći da dužnosnica nije nastupala vjerodostojno jer je tvrdila da s odvjetnikom Šavorićem nema apsolutno nikakve veze, nije postupala vjerodostojno ni kada je rekla da je sama radila zakon, da je njegov glavni autor, da su sve odredbe pisane po njezinim riječima.
A postupajući na takav način, smatra izvjestiteljica Jozić Ileković, prenoseći poslove državne uprave na osobe čija se imena i reference nisu znale, potpredsjednica je radila netransparentno. – Nije postupala savjesno i nepristrano. Nije čuvala vlastitu vjerodostojnost. Nije uspjela sačuvati povjerenje građana- rekla je Aleksandra Jozić Ileković na sjednici Povjerenstva.
Za razliku od Martine Dalić, predsjendica Kolinda Grabar Kitarović može biti mirna. Šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković predložila je da se postupak protiv predsjendice ne pokreće zbog nedostatne dokumentacije. Povjerenstvo je, inače, još u siječnju 2017., kazala je Novaković, zatražilo od Ureda predsjednice informaciju o tome tko je platio put predsjendici u SAD, ali je ta informacija proglašena državnom tajnom i time nedostupnom, radi čega se nije moglo utvrditi niti je li postojao sukob interesa. Ured Predsjednice uskratio je Povjerenstvu i informacije o tome s kime se predsjednica tijekom svoga boravka u SAD-u sastala i tko je to organizirao, a ostalo je nepoznato i je li veleposlanik RH u SAD-u znao za put.
Da se ova učinkovita formula ne bi koristila i u drugim slučajevima kada se žele prikriti činjenice o možebitnom sukobu interesa, predsjednica Povjerenstva pozvala je sve dužnosnike da o svojim putovanjima ubuduće pravodobno izvijeste javnost.
U slučaju HDZ-ovog saborskog zastupnika Andrije Mikulića, Povjerenstvo je još ranije zaključilo da je zastupnik netočno popunio svoju imovinsku karticu radi čega je pokrenut postupak zbog povrede članaka 8. i 9. Zakona o spriječavanju sukoba interesa koji se odnose na točno i pravodobno izvještavanje dužnosnika o njihovom imovinskom stanju, te je na ovoj sjednici predloženo da se njegov postupka sankcinira novčanom kaznom od 2 tisuće kuna.

 


VEZANE VIJESTI