Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
POLITIKA
Irci liberaliziraju zakon o pobačaju,  Hrvati bi ga referendumom apsolutno zabranili

Irci liberaliziraju zakon o pobačaju, Hrvati bi ga referendumom apsolutno zabranili

Čak i  ultra konzervativna katolička Irska odlučuje se za ublažavanje dosadašnjeg iznimno restriktivnog zakona o pobačaju koji je dosad takav zahvat dopuštao samo u slučaju ugroženosti života žene. Irci su zapravo glasali o osmom amandmanu ustava iz 1983. koji je pobačaj apsolutno kriminalizirao. Prema izlaznim anketama koje donosi Irish Times a prenose hrvatski mediji,   anketiranje oko 4500 birača na 160 biračkih mjesta diljem Irske, na referendumu održanom u petak, pokazalo je da su dvije trećine Iraca za ukidanje apsolutne zabrane pobačaja. A što bi Irci liberalizirali, Hrvati bi pooštrili…

Priliku da utječu na promjenu zakona referendumskim izjašnjavanjem ima 3,2 milijuna građana Irske, a prve ankete govore da je za promjenu zakona glasalo gotovo 70 posto birača.
Referendum je podijelio ovu konzervativnu katoličku državu, s najrigoroznijim zakonom o pobačaju u Europi, koja je sve do 2013. zabranjivala pobačaj bez iznimke, da bi potom bila uvedena izmjena po kojoj je abortus dozvoljen iznimno kad je ženi ugrožen život. Međutim, i  dalje je bio zabranjen čak i kad se radi o incestu, silovanju ili malformacijama ploda.  Irci su zapravo glasali o osmom amandmanu ustava iz 1983. koji je pobačaj apsolutno kriminalizirao.

Zbog protuzakonitosti pobačaja u vlastitoj zemlji, brojne Irkinje redovito su odlazile u druge, uglavnom susjedne, zemlje kako bi obavile abortus. Shvaćajući koliko je to nepravedno prema ženama i koliko objektivno može ugroziti njihovo zdravlje i život, u predizbornoj kampanji 2017. aktualni irski premijer Leo Varadkar obećao je biračima da će provesti referendum o ovom važnom pitanju. I kad je došao na vlast, obećanje je i održao.  Za njega osobno, nije bilo dvojbe- njegov je glas bio za ublažavanje restriktivnog zakona.

Može li primjer katoličke Irske biti dovoljno uvjerljiv indikator onim političkim snagama u Hrvatskoj koje bi htjele Hrvatsku vratiti tamo gdje je Irska do jučer bila? Jer, nakon ratifikacije Istanbulske konvencije kojoj je cilj spriječavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, krenule su referendumske inicijative za njezin opoziv, paralelno i za reduciranje ljudskih i manjinskih prava, a čini se da bi u pripremi mogao biti i zakon o zabrani pobačaja. Brak smo već definirali isključivo kao zajednicu muškarca i žene, a obitelj pokušali diskriminirati ukoliko u njoj nema djece. Što je sljedeće? Možda doista zabrana pobačaja? Da bi Ircima pokazali kako to pravi katolici rade…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI