Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
IZDVOJENO
Međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj: Prostor TEF-a kao nova gradska četvrt

Međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj:
Prostor TEF-a kao nova gradska četvrt

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić danas su predstavljeni radovi pristigli na natječaj Europan 14  s temom “Produktivni gradovi”, a koji se provodio za prostor bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF).

Riječ je o međunarodnom arhitektonsko-urbanističkom natječaju za mlade arhitekte koji su ponudili svoje ideje za budući razvoj Šibenika na prostoru TEF-a. Među 23 pristigla rada kao najbolji je nagrađen rad dviju poljskih arhitektica Ewe Odyjas i Agnieszke Morga.
-Taj rad prepoznaje mjerilo mediteranskog grada, prepoznaje mjerilo jednoga maloga grada i dimenzioniran je tako da se lako može uklopiti u gradsko tkivo. Iako je Šibenik s jedne strane imao nesreću da mu se uz rubove grada razvila industrija koja je sprječavala njegov daljnji razvoj, s druge strane to je velika sreća jer je ostao jedan veliki prazan prostor i jedna velika šansa za bolji i promišljeniji razvoj, kazala je predsjednica ocjenjivačkog suda natječaja Iva Letilović.
Provedeni natječaj nije obvezujući što znači da prvonagrađeni rad neće biti realiziran, ali bi trebao odrediti smjernice kojima će se Grad Šibenik voditi u budućem planiranju prostora TEF-a.

No osnovni preduvjet da se taj, kako se često govori, najpotentniji dio Šibenika dovede do točke konkretnog definiranja je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.
Po riječima gradonačelnika Šibenika Željka Burića, čitava priča oko TEF-a bit će raspetljana prije ljeta u suradnji s Vladom i Ministarstvom državne imovine, a onda slijedi i dovođenje investitora.
–  Već smo u kontaktu s jednom brokersko-financijskom kućom koja će po principu “ključ u ruke” dovesti investitore na prostor TEF-a. Mi ćemo investitora dovesti na potpuno sređenu lokaciju, pravno, financijski i sa konkretnim odgovorima o infrastrukturnoj pripremljenosti i sa idejom što želimo na tom prostoru. Na TEF-u ne smijemo pogriješiti jer ta lokacija, kakve nema na Mediteranu, mora postati gradska četvrt koja živi 12 mjeseci, novi motor i pokretač razvoja grada Šibenika. Prostor TEF-a neće biti zatvoreni resort i samo turistička zona, sasvim sigurno u toj zoni će biti niz objekata i sadržaja za kojima grad Šibenik vapi, kazao je Burić.
Na natječaj Europan 14 za lokaciju bivšeg TEF-a pristigla su ukupno 23 rada na kojima je radio ukupno 71 natjecatelj iz 14 zemalja (Austrija, Albanija, Francuska, Španjolska, Italija, Poljska, Hrvatska, Danska, Finska, Velika Britanija, Cipar, Indija, Meksiko i Paragvaj). Međunarodni Ocjenjivački sud nagradio je dva rada: “Place” mladih arhitektica iz Poljske Ewe Odyjas i Agnieszke Morga te “Give me 5” autora iz Španjolske Ivana Samaniega Piquera, Joséa Miguela Sáncheza i Eugenie Conche Gimenez-Coral čiji su radovi prezentirani danas u Šibeniku. Uz te radove u knjižnici je izloženo i osam studentskih radova za lokaciju TEF rađenih u zimskom semestru 2017.-2018. na Katedri za arhitektonsko projektiranje, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI