Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
POLITIKA
SDP danas (foto SDP)

Gle čuda:
SDP može jedini spasiti Hrvatsku, a Plenkovića može spasiti jedino loš SDP

SDP danas (foto SDP)

Politička stranka SDP je danas u Zagrebu održala svoju tzv. izvještajno-tematsku konvenciju na kojoj je rečeno kako samo oni mogu spasiti Hrvatsku, te kako se ne boje budućnosti. 

Tako se ističe kako je ovo bila sedam po redu  izvještajno-tematska konvencija na kojoj su sa šest glasova ‘protiv’ i oko tisuću ‘za’ prihvatili novi stranački program inventivno nazvan: “Za dobro društvo”. Program se na prvu čini zanimljiv i zbog činjenice jer u njemu pričaju nešto o budućnosti, a ne o prošlosti.

– Ključna odrednica programa je okrenutost prema budućnosti. Dosadašnji program napisan je 1996. godine, a svijet i Hrvatska, ali i SDP, od tada su se prilično promijenili. Ne bojimo se budućnosti, želimo joj ići u susret, misao je koja nas je vodila u izradi programa kojim građanima nudimo bolju i progresivniju budućnost. Htjeli  smo izbjeći neproduktivne rasprave o prošlosti koje dijele društvo. Program pokazuje hrabrost da se izađe iz stanja sukoba koji zemlju pritišću, kako bi se mogao napraviti korak naprijed. Nakon 27 godina fascinacije državom, zaboravili smo na društvo, a Hrvatska je postala zemlja suvišnih ljudi. Ljudi su u njoj postali teret, a fokus novog programa okreće se upravo prema ljudima i dobrom društvu – naglasio je glavni autor programa “Za dobro društvo” Davorko Vidović.

Zauzetost sobom

Naglasio je da SDP u novom programu posebno ističe socijalno investiranje koje podrazumijeva da obrazovanje djece nije trošak nego investicija u budućnost. Ustvrdio je i da je situacija na tržištu rada “sve prekarnija” zbog čega SDP inzistira na ulaganju u ljude, od djece u vrtiću do starijih, i fokus stavlja na cjeloživotno učenje.

Zanimljivo je i kako je Vidović kritizirao političke stranke, a među njima i SDP zbog zauzetosti sobom zbog čega su postale klijentelističke i same sebi svrha.

U raspravi o novom programu sudjelovalo je 40-ak delegata od kojih je dio bio prilično kritičan. Bilo je i samokritike.

– Unatoč tome što imamo “Vladu Andreja Neodlučnog”, SDP je ostao “na 20 posto”. Da su danas izbori, 20 posto naših glasova otišlo bi Živom zidu, a deset posto Mostu. Umjesto da se borimo da budemo prvi, danas se borimo da ne budemo treći”, ustvrdio je Mrsić. Dodao je da si SDP-ovci moraju priznati da ih je obuzela apatija i neodlučnost, a stranka se nije nametnula kao zaštitnik građana te da su programom jasno trebali reći da im je čovjek iznad profita. Pamte nas po selfijima i satiri, a jesmo li ponudili rješenje u zadnjih godinu dana. Nemamo više vremena za eksperimente i greške, dajte, osvijestimo se –  reče SDP-ovac Mirando Mrsić u dvorani punoj SDP-ovaca.

Mrtvo slovo

Dio govornika sjetio se kako nešto ne štima u SDP-u pa je pozivao na prekid unutarstranačkih svađa i stranačko jedinstvo.

– Danas imamo Vladu koja je najgora u povijesti, neki dan je dobila najveću pljusku iz Bruxellesa, a SDP, unatoč tome, nije prepoznat kao alternativa. Razlog tomu je što građanima nismo dali ideje i sadržaj – kazao je Peđa Grbin.

Grbin je bio i autorkritičan, pa je autorima programa je zamjerio što su najvažniji dokument stranke iskoristili za obračun s onima s kojima se ne slažu jer se potezi prijašnje SDP-ove Vlade u njemu nazivaju demagogijom. Zaključio je da predstavljeni program može biti tek podloga za izradu novih politika, s čime SDP već sutra mora početi. U suprotnom, ocijenio je, SDP-ov zaostatak za HDZ-om ostat će isti, a program mrtvo slovo na papiru.

Gordan Maras je istaknuo da se SDP mora mijenjati na bolje jer Hrvatsku može spasiti jedino bolji SDP, koji mora vratiti građane u fokus.

-Plenkovića može spasiti jedino ako mi ne budemo bolji, dok Hrvatsku može spasiti samo SDP – poručio je samouvjereno Maras. 

Gle čuda. Ukratko, ako SDP nastavi biti kakav jest posljednjih godina, Plenković može mirno spavati i vladati dok ga ne smijene u vlastitim redovima, a HDZ i sateliti mogu i dalje od države činiti što ih volja, dok će Hrvatska na spas pričekati još neko dulje vrijeme.

SDP danas (foto SDP)

 

Tags:

VEZANE VIJESTI