Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
PISMO / POLITIKA
Pismo predsjednici: Podržite osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području nekadašnje SFRJ

Pismo predsjednici:
Podržite osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području nekadašnje SFRJ

Inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području nekadašnje SFRJ (REKOM), uputila je danas otvoreno pismo predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović.

Inicijativa poziva predsjednicu da se uključi u pisanje Sporazuma o osnivanju REKOM-a, koji bi premijeri postjugoslavenskih zemalja potpisali na sastanku na vrhu u okviru Berlinskog procesa u Londonu u srpnju ove godine.
Prema prijedlogu Statuta, REKOM je međudržavna komisija koju osnivaju države nastale na teritoriju bivše SFRJ. To izvansudsko tijelo će istražiti navode o svim ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u vezi s ratom; poimenično će popisati sve ratne žrtve, kao i žrtve kaznenih djela u vezi s ratom; prikupit će podatke o logorima i drugim mjestima prisilnog zatvaranja. Regionalna komisija će biti neovisna od svojih osnivača.
Pismo prenosimo u cijelosti:
Cijenjena gospođo Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske,

s regionalnim pomirenjem kao ciljem, 2008. godine organizacije civilnog društva iz cijele bivše Jugoslavije osnovale su regionalnu koaliciju koja danas okuplja preko 2000 organizacija i pojedinaca, među ostalima udruge roditelja i obitelji nestalih osoba, veterana, novinara, predstavnika manjinskih etničkih zajednica, ženskih organizacija, …

U okviru nje pokrenuta je i inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području nekadašnje SFRJ (REKOM). Kroz četverogodišnji konzultacijski proces formulirani su ciljevi, zadaci, nadležnosti, trajanje i procedure rada buduće komisije. Konačnu verziju Statuta budućeg REKOM-a usuglasili su specijalni izaslanici predsjednika postjugoslavenskih zemalja i Predsjedništvo BiH. Kako bi REKOM neposredno doprinio pomirenju, sama inicijativa mora dobiti suglasnost država, i to prije svega kroz potpisivanje međuvladinih sporazuma o osnivanju REKOM-a. Predstojeći sastanak na vrhu zemalja zapadnog Balkana u Londonu u srpnju 2018. prilika je za to.
Koalicija za REKOM je 27. siječnja 2018. godine u Sarajevu održala VIII. skupštinu, a potom, 28. i 29. siječnja 2018. godine jedanaesti po redu Forum za tranzicijsku pravdu u postjugoslavenskim zemljama. Forum za tranzicijsku pravdu okupio je 250 sudionika – istraživače tranzicijske pravde, politike i njezine primjene u praksi, aktiviste nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, članove lokalnih i europskih akademskih zajednica, tužitelje i suce, žrtve i predstavnike EU-a.
Delegati Skupštine pozdravili su spremnost većine lidera postjugoslavenskih zemalja da na sastanku na vrhu u okviru Berlinskog procesa u Londonu, u srpnju 2018. godine, potpišu Sporazum o osnivanju REKOM-a i time aktiviraju član 49. nacrta Statuta REKOM-a o poduzimanju priprema za osnivanje Komisije (REKOM).

Delegati su pozvali predsjednicu Republike Hrvatske da nastavi s podrškom Inicijativi za REKOM koju je pružao bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, uz čiju stručnu podršku je pripremljen nacrt Statuta REKOM-a (listopad, 2014). Delegati podsjećaju predsjednicu Hrvatske da je u izradi nacrta Statuta REKOM-a sudjelovala profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Zlata Đurđević, u svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatske u Regionalnoj radnoj grupi za izradu Statuta REKOM-a. Taj Statut je, bez ijedne primjedbe, 14. studenog 2014. godine, usvojila Koalicija za REKOM, očekujući brzo pokretanje procedure za osnivanje REKOM-a.

Mi kao predstavnici Koalicije za REKOM molimo Vas da imate u vidu činjenice koje su utvrdili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu (MKSJ), sudovi u Hrvatskoj i regiji, kao i rezultate istraživanja Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Fonda za humanitarno pravo. Podaci pokazuju da su identitet i okolnosti smrti najmanje 10.000 žrtava u ratu na teritoriji Hrvatske već utvrđeni. Nema nijednog razloga da žrtve rata u Hrvatskoj ne dobiju regionalno priznanje i ne budu „zajedničke žrtveˮ.

Koalicija za REKOM poziva Vas kao i predsjednika Slovenije te predsjednike država članica EU-a, da se pridruže predsjednicima Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH i imenuju osobne izaslanike za pisanje Sporazuma o osnivanju REKOM-a, koji bi premijeri postjugoslavenskih zemalja potpisali na sastanku na vrhu u okviru Berlinskog procesa u Londonu 2018. godine i time stvorili uvjete da Statut REKOM-a, u razumnom roku, stupi na snagu”.

Pismo u ime Koalicije za REKOM potpisuju: Nataša Kandić(Fond za humanitarno pravo, Beograd), Vesna Teršelič(Documenta  Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb) i Žarko Puhovski( zagovarač inicijative za REKOM).


VEZANE VIJESTI