Neovisni novinarski portal
4.8.2021.
POLITIKA
Knin  (foto TRIS)

Knin će postati tzv. ‘pametan grad’?

Knin (foto TRIS)

– U kninskoj Gradskoj vijećnici je održan znanstveno-stručni skup „Digitalna transformacija: Knin pametan grad“, na kojoj je sudjelovao i župan Goran Pauk – javljaju iz Šibensko-kninske županije.

Kako kažu, skup je otvorio relevantne teme upotrebe pametnih tehnologija, u smislu stvaranja „pametnog grada Knina“, s naglaskom na uštede, energetsku učinkovitost, samoodrživost i poboljšanje kvalitete života građana, te, vele, prijeko potreban razvoj širokopojasnog interneta.

Valja podržati nastojanje da Knin postane pametan grad, premda se pokazalo da posljednjih desetljeća nije baš takav. Naime dobar dio stanovništva je nezaposlen, veliki broj prima socijalnu pomoć, a nesposobne vladajuće strukture nakon što je grad bio unazađen tijekom okupacije od strane četnika nakon njegova oslobođenja nisu napravile gotovo ništa kako ‘hrvatski kraljevski grad’ danas ne bi bio na prosjačkom štapu.

O gospodarstvu se nema što reći, osim što su neka od većih poduzeća ujedno i veći zagađivači kninskog okoliša. Ujedno, nisu iskorištene ni najveće prednosti Knina i okolice, a to su okoliš, priodne ljepote te potencijal za razvoj turizma, eko-poljoprivrede i sl.

Skup o ‘pametnom Kninu’

Vratimo se skupu: organizirao ga je Grad Knin, u suradnji s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti, Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Fakultetom elektronike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu i Veleučilištem Marko Marulić iz Knina.

– Pametne tehnologije i druge teme kojima se današnji skup bavi, teme su budućnosti. Šibensko-kninska županija toga je itekako svjesna i takvim temama pridaje veliki značaj. Tako smo upravo, prije otprilike mjesec dana, sa svih pet gradova i 15 općina Šibensko-kninske županije potpisali Sporazum o suradnji na Projektu razvoja širokopojasne infrastrukture sljedeće generacije koji se financira bespovratnim sredstvima Europske unije. Po završetku tog projekta, najkasnije 2021. godine, na području svih pet gradova i petnaest općina Šibensko-kninske županije bit će omogućen pristup širokopojasnom internetu – kazao je župan Goran Pauk.

A do tada, napomenimo još kako se o pametnim gradovima pametovalo predavanjem predsjednika Vijeća HAKOMA, dr.sc. Dražena Lučića i docentice Pravnog fakulteta u Splitu dr. sc. Marije Boban, na temu Pametni gradovi: suvremene tehnologije u službi građana, a nastavljen predavanjem prof.dr.sc. Svena Gotovca, dekana Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Pametni gradovi – gradovi budućnosti.

Knin (foto TRIS)

Tags:

VEZANE VIJESTI