Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Krka iznad Roškog slapa (foto NP Krka)

Rođendan parka:
134 autora i 66 radova za 33. obljetnicu NP Krka

Krka iznad Roškog slapa (foto NP Krka)

Povodom svog 33. rođendana Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavit će u srijedu, 24. siječnja 2018. u 12 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik zbornik radova Znanstveno-stručni skup Vizija i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Republici Hrvatskoj: aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku ‘Krka’“. Knjiga je rezultat istoimenog znanstveno-stručnog skupa održanog u rujnu 2015. u povodu tridesete obljetnice proglašenja Nacionalnog parka „Krka“.

U ime nakladnika, Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, pozdravnu riječ uputit će njezin ravnatelj, mr. sc. Krešimir Šakić, a zbornik će predstaviti dr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj u NP “Krka”, urednik zbornika, prof. dr. sc. Ivan Martinić, sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i akademik Nenad Cambj. 

Ograničenje posjeta radi zaštite

Zbornik sadržava 66 radova 134 autora, s recentnim znanstveno-stručnim podacima, prikupljenim u cilju ocjene stanja istraženosti prirodne i kulturne baštine i analize pitanja upravljanja, očuvanja i održiva gospodarskog razvitka NP „Krka“. U nastojanju da upotpuni znanje o rijeci Krki i Nacionalnom parku „Krka“, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ prethodno je organizirala dva uspješna interdisciplinarna simpozija. Prvi, pod nazivom „Nacionalni park ‘Krka’: stanje istraženosti i problemi zaštite ekosistema“, organizirala je 1989., u suradnji s Hrvatskim ekološkim društvom, drugi, „Rijeka Krka i Nacionalni park ‘Krka’: prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak“, 2005. godine, u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom. Oba simpozija rezultirala su zbornicima, prvi s 46 radova 72 autora i koautora, drugi s 85 radova 136 autora i koautora.

Bilušića buk u NP Krka (foto NP Krka)

– Znanje je temelj promišljanja i donošenja svih odluka o budućnosti i razvoju „Nacionalnog parka Krka“. Zato je ovakav zbornik, kao plod entuzijazma djelatnika Nacionalnog parka „Krka“ i vanjskih suradnika, vrijedan dokument koji pomaže usmjeravanju održiva razvoja u skladu s izvornim vrijednostima. Upravo je to bio motiv uvođenja novog modela upravljanja kroz ograničenje broja posjetitelja na Skradinskom buku, radi zaštite temeljnog fenomena i povećanja kvalitete doživljaja posjetitelja – kažu u NP Krka.

Centar kretanja i cikloturizam

S tim ciljem realiziraju se i  drugi projekti, pa će ove godine biti otvoren novouređeni centar kretanja u Laškovici, iznad Roškog slapa, koji će biti polazišna točka za aktivne vrste posjećivanja na srednjem toku Krke.

Kanjoj rijeke Krke (foto NP Krka)

-Novost je i pokretanje cikloturizma, odnosno otvorenje biciklističkih ruta na srednjem i gornjem toku rijeke, koje nas očekuje u 2018. Nakon što su prošle godine odobrena sredstva za projekt „Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke“, usmjeren na razvoj posjetiteljske infrastrukture gornjeg toka, 2018. je za Nacionalni park „Krka“ počela odličnim vijestima: drugi projekt prijavljen na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRD), projektni prijedlog „Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac“ uspješno je prošao sve faze ocjenjivanja, pa se očekuje donošenje Odluke o financiranju. Uz jačanje svijesti o potrebi zaštite prirode i očuvanja čistog okoliša, bit će to najljepši rođendanski dar Nacionalnom parku „Krka“. Ti će projekti pridonijeti boljem upravljanju Parkom, a samim tim i boljem doživljaju Parka kod posjetitelja, očuvanju prirode, razvoju sustava edukacije i jačanju gospodarskog potencijala lokalnog stanovništva – kako ističu u NP Krka.

Tags:

VEZANE VIJESTI