Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
HND u zaštiti novinarskih sloboda: Šikanjiću prijeti otkaz zbog kritike Ivana Vrdoljaka, šefa HNS-a

HND u zaštiti novinarskih sloboda:
Šikanjiću prijeti otkaz zbog kritike Ivana Vrdoljaka, šefa HNS-a

Milorada Šikanjića, novinara Hrvatskog radija, skupo bi mogla stajati kritika lika i djela prvaka hrvatskog političkog konvertitstva, šefa-povratnika Hrvatske narodne stranke, Ivana Vrdoljaka. Šikanjić je, neposredno nakon gostovanja u emisiji svoje matične kuće , „U mreži prvog“ Hrvatskog radija, 19.prosinca 2017., gdje je komentirao političke vratolomije Ivana Vrdoljaka, suočen s pokretanjem postupka izvanrednog otkaza. Svatko zdrav i normalan, vjerojatno se pita zašto, zaboga?!

Pa zato što je šef HNS-a, kao rodonačelnik „protuprirodnog ( HDZ-HNS) bluda“, postao vrlo važna i posebno zaštićena osoba. Pa se o toj personi više ne smije ni kritički misliti, kamoli javno govoriti…
Na najavu mogućeg izvanrednog otkaza kolegi Šikanjiću, reagiralo je Hrvatsko novinarsko društvo priopćenjem u kojem se uz ostalo kaže:
– Kolega Šikanjić koji je u emisiju bio pozvan kao politički komentator, što mu je i posao na Hrvatskom radiju, povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a ocijenio je vrlo negativno. Nakon reakcije HNS-a vodstvo HRT-a zatražilo je očitovanje od svog novinara najavljujući mu izvanredni otkaz. Pri tome kolega Šikanjić nije upoznat sa pravim razlogom prijetnje otkazom jer u pozivu na očitovanje nije navedeno koje je članke Etičkog kodeksa HRT-a navodno prekršio radeći ono za što je i plaćen – komentirajući političke teme u programu Hrvatskog radija (!?)

HND dodatno ističe da se radi o Etičkom kodeksu HRT-a koji je izrazito rigidan prema svojim zaposlenicima i nametnut, unatoč činjenici da prilikom njegova donošenja nije poštovana propisana procedura, na što je HND višekratno upozoravao. K tome, sporni Kodeks je i nevažeći, podsjećaju iz HND-a, jer ga je prethodni sastav Nadzornog odbora stavio izvan snage, a novi NO o njemu se još nije očitovao.

Slučaj Šikanjić strukovna udruga vidi kao još jedan u nizu skandaloznih primjera odlučivanja vrhuške HRT-a kojima se grubo narušava sloboda medija i provodi cenzura nad vlastitim novinarima. Jer, u čemu je krimen Milorada Šikanjića, političkog komentatora Hrvatskog radija kojem prijeti izbacivanje s posla, zato što je radio svoj posao?! Ovakvim selektivnim odstrelom novinarskih profesionalaca koji časno rade svoj posao, ne kalkulirajući sviđa li se nešto režimu ili ne sviđa, u cijelosti se dezavuira uloga HRT-a kao javnog medijskog servisa koji bi imao biti u funkciji građana, a ne apologije vlasti.

O najnovijem ispadu velikih meštara cenzure na HRT-u, Hrvatsko novinarsko društvo izvijestilo je, kao i uvijek, međunarodne novinarske organizacije i organizacije koje se bave zaštitom slobode medija, uključujući Europsku federaciju novinara ( EFJ ) , Medijsku organizaciju jugoistočne Europe ( SEEMO ), predstavnika za slobodu medija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju ( OSCE ) te Europsku radiodifuzijsku uniju ( EBU ) čija je članica i Hrvatska radiotelevizija.

HNS, kako vidimo, novim koalicijskim savezom s HDZ-om, i izlaskom iz ideoloških rovova radi boljitka Hrvatske, snažno pridonosi kvaliteti demokracije i visokim standardima medijskih i ljudskih sloboda…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI