Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
POLITIKA
Istražno Povjerenstvo za Agrokor: Šibenski SDP-ovac Franko Vidović na čelu Povjerenstva?

Istražno Povjerenstvo za Agrokor:
Šibenski SDP-ovac Franko Vidović na čelu Povjerenstva?

Sabor bi napokon danas mogao osnovati istražno Povjerenstvo za Agrokor koje bi trebalo početi djelovati od 30.listopada.  A, ako je vjerovati izvorima HRT-a, na njegovom bi čelu trebao biti SDP-ovac Franko Vidović ( ? )

U povjerenstvu bi u ime HDZ-a sjedili Josip Borić, Ante Babić, Grozdana Perić i Marija Jelkovac, dok bi Stjepan Ćuraj, javlja HRT,  branio boje HDZ-ovog koalicijskog partnera – HNS- a. SDP bi uz Vidovića, navodno, u Povjerenstvo delegirao i Gordana Marasa, pa je, kako izgleda, postignut kompromis oko SDP-ovih ministara u ovom istražnom tijelu, čemu se HDZ odlučno protivio, tvrdeći da bi oni bili u sukobu interesa.

U HDZ-u su se izrazito protivili da u Povjerenstvo uđu neki SDP-ovi ministri, kao što su Boris Lalovac, Branko Grčić, pa i Orsat Miljenić, a sporan je bio, iako manje od ostalih (?!), i Gordan Maras koji se spominjao kao SDP-ov kandidat za  predsjednika Povjerenstva.

Ako je informacija koju donosi HRT točna, umjesto dva ministra o kojima se govorilo kao SDP- ovim akvizicijama za istraživanje slučaja Agrokor, bit će jedan, što se može smatrati ustupkom iz oporbenih redova, pa je za pretpostaviti da će i HDZ u ime kompromisa pristati na „vezani“ izbor triju ustavnih sudaca, čemu se dosad šef HDZ-a , premijer Andrej Plenković žestoko opirao. Smatrao je, naime, uvjetovanje izbora ustavnih sudaca osnivanjem Povjerenstva za Agrokor, neprihvatljivom ucjenom. Ipak, čini se da je dogovor postignut.


VEZANE VIJESTI