Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
OTOK
Danas u Zadru (foto TRIS/G. Šimac)

Gromoglasna šutnja za otoke:
Održan prosvjedni performans na zadarskim orguljama

Danas u Zadru (foto TRIS/G. Šimac)

Finale dvodnevne akcije „Pokret Pokreta No. 2: Čujemo li se?“ u organizaciji međuotočke mreže Pokret otoka, koja se preko vikenda rastegla od Ugljana i Iža do Dugog Otoka, danas je održano na zadarskim orguljama.

Performans je bio zamišljen kao desetominutna šutnja, koja bi trebala biti dovoljno glasna ne bi li se na trenutak skrenula pažnja na brojne probleme hrvatskih otoka koje uskoro očekuje prazna i depresivna zima.
Tridesetak članova Pokreta otoka koračalo je sa slušalicama na ušima preko zadarske rive, položivši svoje tranparente na Pozdrav Sunce. „Winter is coming, are you?“, „Može bolje samo treba bolje“, „Otok je ljubav, čuvaj ga“ ili „Preživjeti na otoku = suvremena umjetnost“ samo su neki od ispisanih poruka koje su ponosno nosili mladi aktivisti, čija su prebivališta Cres, Korčula, Iž, Vis, Molat, Pag i drugi otoci.
– Želimo reći da smo previše sami u svojim malim zatvorenim svjetovima. Svi znamo da nešto ne valja, ali ćemo djelovati tek kad se dirnu naše vlastite guzice, a nažalost tuđi problemi nam nikad ne dođu na red. Dokle god ne budemo probleme svakog pojedinog čovjeka shvaćali kao svoje osobne, odnosno kao problem zajednice, nećemo moći napraviti nikakvu promjenu – rekla nam je Maja Jurišić, predsjednica Pokreta otoka.
Zadranima i grupi Korejanaca dijeljeni su letci, naljepnice i bedževi, rezultati se (valjda) očekuju…

 


VEZANE VIJESTI