Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
FILM / KULTURA / UKRATKO
Partenza, Renata Poljak

Trinaesto izdanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma

Partenza, Renata Poljak

25 FPS počinje u četvrtak 28. rujna i traje do nedjelje 1. listopada u Kinu SC, Teatru &TD, MM Centru i Francuskom paviljonu. Nekoliko dana nakon proglašenja pobjednika u Zagrebu, festival 4. i 5. listopada s dijelom programa gostuje u riječkom Art-kinu Croatia. Ulaz na sva filmska i proširenofilmska događanja festivala je slobodan.

Dvadeset i pet filmova pretežito mlađe generacije autora koji čine natjecateljski program 13. izdanja Festivala 25 FPS ispituju nove formate, teme, identitete, strukture, spektakle i nove “zbilje” te ih upravo zbog inovativnog pristupa filmu smještamo pod zajednički nazivnik – eksperimentalni. Među autorima se nalaze imena s čijim su se interesima, diskursima i vizualnim izrazima posjetitelji upoznavali na dosadašnjim festivalskim izdanjima: prošlogodišnji dvostruki pobjednik Peter Burr (Jezik obrazaca), dobitnik Grand Prixa 2015. godine Fern Silva (Stražari), nekadašnje članice žirija – španjolska autorica Laida Lertxundi (025 Sutonski crvena) i austrijska autorica Tina Frank (20160815), nizozemski autor Joost Rekveld (#67) te mnogi drugi novi i uzbudljivi autori. Rekordna tri hrvatska filma nalaze se u konkurenciji za Grand prix: Trip Marka MeštrovićaSkoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija te Periferija Leone Kadijević.
Osim toga, u okviru stalnog festivalskog programa Refleksi, prikazuje se izbor iz najnovije hrvatske produkcije eksperimentalnog i inovativnog filma i videa, a ove godine čine ga četiri rada u čijim su fokusima dolasci, odlasci, prolasci, bjegovi te ljudska kinetika, fizička i mentalna. Oni samo dolaze i odlaze Borisa PoljakaŽene u Partenzi Renate PoljakU međuvremenu Mate Ugrina i 10 Paule Konjušić.
Filmski program Festivala 25 FPS počinje programom Refleksi u četvrtak 28. rujna u 18 sati. Filmovi su grupirani u pet programskih cjelina koje se prikazuju u terminima od 18 i 20 sati u Kinu SC. Proglašenje pobjednika zakazano je za nedjelju u 20 sati, nakon čega će se prikazati svi nagrađeni filmovi.
O najboljim filmovima odlučivat će tročlani Veliki žiri u sastavu: Oona Mosna, direktorica programa filmskog festivala Media City u Windsoru, Ontario; Mads Mikkelsen, filmski selektor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kopenhagenu – CPH:DOX te filmski autor Sebastian Buerknerčiji je film M-ova himera osvojio Grand Prix 10. Festivala 25 FPS. Žiri kritike dodijeljuje nagradu kritike, a čine ga slovenski publicist, kustos i režiser Matevž Jerman, te hrvatski filmski kritičari Luka Ostojić i Višnja Vukašinović. Organizator festivala – 25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja, dodjeljuje nagradu Green DCP najboljem hrvatskom filmu, a publika svakodnevnim glasovanjem bira svog favorita.
Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala.

Partenza, Renata Poljak

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI