Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
KRONIKA 112
Zaton i Raslina više nisu ugroženi no požar još nije ugašen

Zaton i Raslina više nisu ugroženi no požar još nije ugašen

Požar između Zatona i Rasline u vodičkom zaleđu, koji je izbio jučer oko 13 sati, još uvijek je aktivan ali više nisu ugrožena naselja. I dalje gori ali daleko od kuća, na nepristupačnom terenu, a 150 vatrogasaca i vojnika kontrolira vatrenu crtu.

Zračne snage, 3 kanadera i 2 Air tractora, koje su  jutros do 11 sati bile aktivne na požarištu, povučene su.
-Ako bude bilo potrebno ponovi ćemo ih pozvati, kaže zapovjednik JVP-a Šibenik Volimir Milošević.
Vatrena stihija progutala je više od 650 hektara borove šume, niskog raslinja, vinograda i maslinika. Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić kazao je kako je vatra daleko od kuća. Potvrdio kako su vatrogasci šibensko-kninske županije ove godine gasili 1034 požara što je tri puta više nego lani u isto vrijeme. “Nažalost, požari u zaleđu Vodica su svakodnevna pojava i samo na njihovo gašenje potrošeno 450 do 500 milijuna kuna – bez popratne štete na poljima, objektima i dalekovodima. Opravdane su sumnje da su svi ti požari namjerno izazvani. I ovaj požar je počeo u blizini benkovačke ceste, a drugi požar na istoj lokaciji, kilometar zapadnije”, kazao je Dukić.
Kako je priopćeno iz MORH-a, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga danas su od ranog  jutra bile angažirane na požarištima Zaton-Raslina te na Svilaji.
Na požarištu Zaton-Raslina tijekom jutra su bila angažirana tri Canadaira i dva Airtractora AT-802, dok su na požarište na Svilaji upućena dva Airtractora.
– Tijekom jučerašnjeg djelovanja na požarištu Zaton-Benkovačka cesta-Raslina zračne snage izbacile su više od 400 vodenih bombi i provele 32 sata u zraku u akcijama gašenja požarišta sa ukupno sedam protupožarnih aviona. Ovo je ujedno do sada rekordan broj bacanja vodenih bombi na jedno požarište u jednom danu koje su imale zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, izvjestili su iz MORH-a.

Raslina danas – vojnik čuva kamione, dok njegovi kolege na vatrenoj liniji brane maslinike (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags:

VEZANE VIJESTI