Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
‘Pljuni istini u oči’ – nadrealni film o apsurdnom glazbenom remek-djelu

‘Pljuni istini u oči’ – nadrealni film o apsurdnom glazbenom remek-djelu

„LP film Buldožer – Pljuni istini u oči“ dokumentarac je o jednom od najutjecajnijih jugoslovenskih rock albuma svih vremena.

Iako je objavljen prije više od 40 godina, prvijenac Buldožera sasvim mladenački komunicira s novim generacijama. Redateljica Varja Močnik dovela je pred kamere članove benda, prijatelje i obožavatelje. Njihova sjećanja isprepliću se s fiktivnim scenama, fotografskim materijalom, arhivskim snimkama i animacijama. Rezultat je nedrealističan filmski uradak, koji progovara ne samo o legendarnoj ploči, već i o tadašnjem i današnjem društvu i vremenu.
– Ovo je apsurdni film o jednoj ozbiljnoj glazbenoj skupini. Na snimanje je uloženo pet posto truda, a sve ostalo utrošeno je na razgovore, pregovore, putovanja, pregledavanje arhive, gubljenje živaca, koncepte, montažu i seanse. To je trajalo jedanaest godina – izjavila je redateljica Varja Močnik, inače urednica programa Slovenske kinoteke i festivala Kino Otok.
Dokumentarac o Buldožerima drugi je dio serijala „Glasba je časovna umjetnost“ (Glazba je vremenska umjetnost), u sklopu kojeg je već objavljen film o ploči „Dolgcajt“ Pankrta, a u planu je i dokumentarac o prvom albumu grupe Laibach, koji će biti prikazan na ljeto 2018. godine. Film o Buldožerima svjetsku premijeru imao je nedavno u Beogradu.
Grupa Buldožer je u znameniti prvijenac „Pljuni istini u oči“ iz 1975. godine utrpala svu silu glazbenih i kulturoloških utjecaja, od alternativnih inačica rocka i popa do jazza. I sam omot ploče (dizajniran kao časopis po uzoru na „Thick As a Brick“ Jethro Tulla), nimalo sličan ičemu dotad na jugoslavenskoj glazbenoj sceni, sugerira da album nudi jedinstveni spoj naizgled nespojivih elemenata.
Tekstovi pjesama na rubu smisla, poetika ironije i apsurda, šokantni i fascinantni javni nastupi te koncertni performansi u Zappinoj freak-out maniri doveli su do potpune rasprodaje prve naklade albuma. Njihov izdavač PGP RTB, zbog političkih pritisaka, nije pristao otiskati novu seriju primjeraka ploče.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI