Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Ilustracija

Izborno drugokružje:
Bandić i Mrak, Kerum i Opara, Boban i Bulj…

Ilustracija

Sljedeći podaci iz Državnog izbornog povjerenstva objavljeni oko 23 sata još uvijek su privremeni, te se još mnogo toga može promjeniti. Ipak, recimo kako je u Zagrebu nakon 81 posto obrađenih glasačkih listića vidljivo kako bi u drugi izborni krug za gradonačelnicu ili gradonačelnika Zagreba mogli ići Milan Bandić s 31,2% tih glasova, te Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja HNS-SDP s 24,2 posto glasova. Najveći debakl prema ocjeni političkih analitičara, ali i onih koji to nisu, doživio je HDZ, odnosno njihov kandidat za ZG-gradonačelnika Drago Prgomet koji je osvojio jedva nešto više od 5 posto glasova. Razloga za slavlje pak ima Tomislav Tomašević iz koalicije Zagreb je NAŠ!-Nova ljevica-Radnička fronta-Za Zagreb-OraH, za kojega je glasalo tek nešto manje glasača nego za Prgometa.

Ta najnovija politička platforma po aktualnim rezultatima ulazi u zagrebačku Skupštinu, što će u određenoj mjeri donijeti značajno osvježenje u zagrebačku političku močvaru, kako se to zna reći, jer njome već 16 godina dominira sada donekle uzdrmani Milan Bandić.
Evo cjelovitih rezultata ta ZG-Skupštinu: ‘Bandićevcima 23,34%. koalicija SDP, HNS, HSS, HSU, NAPRIJED HRVATSKA! – 20,66%, NL Sandre Švaljek, HSLS, ZS, HKS – 12,43%, HDZ – 11,93%, Bruna Esih i njezino društvo 8,14%, te Zagreb je NAŠ! 7,49% glasova.
U Zagrebačkoj županiji bi pak u prvom krugu župan mogao postati Stjepan Kožić, kandidat liste HSS, SDP, HNS, LABURISTI s 50,56% glasova.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji pak zasad u drugi krug za župana ulaze Blaženko Boban (HDZ) i Arsen Bauk (SDP), no tijesno uz njega je Miro Bulj (Most).

*** Osvježeni noćni podaci: u drugi krug ipak ulazi Bulj, a ne Bauk*** 

Nekome iznenađenje, a nekima i ne: Željko Kerum ide u drugi krug za gradonačelnika Splita, zajedno sa Androm Krstulovićem Oparom. Inače, neposredno iza njega je Marijana Puljak (Pametno) s 20,63 posto glasova.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u drugi krug idu dvojica Nikola: Dobroslavić (HDZ) s 48,5% i Grmoja (Most) s 24,5% glasova.
Sličan odnos je i u Županijskoj skupštini, u koju još ulaze i SDP, NAPRIJED HRVATSKA! – 16,10%, HNS, HSS – 7,84% i DDS – 6,08%.
U drugi krug za gradonačelnika Dubrovnika će Mato Franković (HDZ) i Valentin Dujmović (HNS-HSLS).
Sjevernije – Primorsko-goranski župan bi već u prvom krugu morao postati Zlatko Komadina (SDP, a u susjednoj Istarskoj Valter Flego (IDS i ostali).
Za riječkog gradonačlelnika u prvom krugu još nije jasno hoće li to nakon drugog kruga biti Vlatko Obersnel (SDP) ili Hrvoje Burić (sad nezavisni, a ranije HDZ-ovac).
U Puli prema aktualnim podacima pobjeđuje dosadašnji gradonačelnik Boris Miletić (IDS).
Osvrnimo se još na Osijek i Slavoniju, u kojoj je izlaznost bila među najslabijima, možda i zato jer se veliki broj stanovništva zbog besperspektivnosti od tamo odselio u inozemstvo.
Tamo će se u drugom krugu za osječkog gradonačelnika nadmetati Ivica Vrkić i Ivana Šojat.
Opširnije podatke o rezultatima pronađite na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Tags:

VEZANE VIJESTI