Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
IZDVOJENO
Ivan Đikić u Nu2: Hrvatska ima najgoru statistiku u Europi po broju dokazanih plagijatora u vlasti

Ivan Đikić u Nu2:
Hrvatska ima najgoru statistiku u Europi po broju dokazanih plagijatora u vlasti

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je znanstvenik Ivan Đikić koji je govorio o svom znanstvenom radu, školstvu u Hrvatskoj, odlasku mladih, plagiranju …

Ivan Đikić trenutačno vodi dva laboratorija s 250 ljudi, jedan u San Franciscu, a drugi u Frankfurtu. – Ja kao lider radim svoj posao, svatko u mome timu ima svoju odgovornost, a kritično razmišljanje nije svađanje – nego put da se dođe do boljeg rješenja, opisao je princip rada laboratorija Đikić.
Đikić je u emisiji kazao kako ga je zgrozio podatak da je Hrvatska u posljednjih 10 godina izgubila 68 tisuća djece u osnovnim školama (za 17 posto razlog je iseljavanje roditelja). Na pitanje što napraviti u školstvu Đikić je kazao kako najprije trebamo  jednu širu sliku.
-Trebamo dati 30 posto učenicima da se angažiraju i razvijaju sebe i tu ćemo shvatiti da je obrazovanje zabavno. U Hrvatskoj su mladi i obrazovni sustav politički poligon ideologija. Moj jedini apel premijeru i oporbenim strankama je da prihvate da obrazovanje i znanost moraju biti depolitizirani. Dolaze ministri i smjenjuju se, njihova jedina uloga je politikanstvo, kazao je Đikić.
Đikić smatra kako je žalosna realnost u Hrvatskoj da se ono što naprave profesori i učitelji odbacuje zbog politike, te kako obrazovni sustav treba biti okvir koji djeci i učiteljima nudi mogućnost da puno čitaju.
-U kurikularnoj refomi ima jako dobrih rješenja, iako ona nije idealna. Na njoj je radilo 500 stručnjaka uz puno entuzijazma i bar bi se to trebalo cijeniti. Na to politika ne smije pljuniti bez razmišljanja. Trebaju naći novo rješenje, a ne da mi dvije godine čekamo, a reformu će opet raditi – političari.
Đikić smatra da bi problem kurikularne reforme stručnjaci riješili za dva mjeseca, pod uvjetom da se politika makne. U emisiji je govorio “relativizaciji znanosti u Hrvatskoj” i plagiranju, prema kojemu ima nultu toleranciju.
– Hrvatska ima najgoru statistiku u Europi – po broju dokazanih plagijatora u vlasti, kazao je Đikić.
Dodao je da se malo razočarao u premijera Plenkovića jer u obrazovanju nije pokazao proeuropski standard.
Vezano za aferu oko plagiranja s ministrom Barišićem, ispričao je kako je Plenkoviću rekao da ne postoji tolerancija na plagiranje te kako on samo brani znanstvenu čestitost.
– Tjedan dana nakon toga stigla je odluka kako je Barišić i službeno nastavio plagijat. Nema veze je li fusnota ili nešto više, i dalje je plagijat. Moralno je da se podnese ostavka. To nije samo problem Hrvatske, takva situacija je bila i u Njemačkoj i ministri su zbog odgovornosti i društvenog pritiska podnijeli ostavku.
Od bakterija koje imaju najbolju ‘inteligenciju’ prilagodbe, smatra Đikić, ljudi i društvo mogu puno učiti:
-Ljudski rod je najinteligentniji, ali smo sami sebi postali najveći neprijatelji. Mi svojom ignorancijom i arogancijom dovodimo sami sebe u opasnost.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI