Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO / VODA
Dogovorena trogodišnja zabrana ribolova u Jabučkoj kotlini

Dogovorena trogodišnja zabrana ribolova u Jabučkoj kotlini

Nakon višemjesečnih pregovora između administracija Republike Hrvatske i Talijanske Republike, te uz podršku znanstvenika, ribarskog sektora, ali i nevladinih organizacija obiju zemalja, postignut je dogovor o ponovnom uvođenju područja posebne regulacije ribolova u Jabučkoj kotlini. Pravilnik o posebnoj regulaciji ribolova u dijelu akvatorija Jabučke kotline počinje 1. rujna. 2017.

Za razliku od prvotne zbrane koja je trajala 15 mjeseci, novim Pravilnikom  o posebnoj regulaciji ribolova u dijelu akvatorija Jabučke kotline, predviđeno je trajanje posebne regulacije kroz naredne tri godine. Bilateralnim dogovorom usuglašeno je da se regulacija provede na nacionalnim razinama uz podjednako strog režim ribolova.
Tako je za hrvatska plovila novim režimom uvedena trogodišnja zabrana obavljanja ribolova povlačnim alatima, okružujućim mrežama plivaricama-srdelarama, stajaćim parangalima, povrazima, vršama i mrežama stajaćicama, te zabrana za športski i rekreacijski ribolov za razdoblje  od 01. rujna 2017. godine u 00:00 sati do 31. kolovoza 2020. godine u 24:00 sata u cijelom području pod posebnom regulacijom. Iznimka je napravljena za tzv. „džep“ (Područje djelomične zabrane ribolova) u razdoblju od 1. studenog u 00:00 sata do 31. kolovoza u 24:00 sata, te je u tom razdoblju dozvoljen športski i rekreacijski ribolov, ribolov okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom te ribolov povlačnim alatima (subotom i nedjeljom, od 05:00 do 22:00 sata), te od ponedjeljka u 05:00 sati do četvrtka u 22:00 sata ribolov mrežama stajaćicama, stajaćim parangalima i vršama.
S druge strane, talijanska plovila će imati potpunu zabranu ribolova na području „džepa“, ali je omogućen ribolov pod posebnim, strožim uvjetima na dijelu područja koje se nalazi izvan ZERP-a. Gospodarski ribolov u tzv. džepu dozvoljen je isključivo hrvatskim plovilima s instaliranim VMS uređajem i e-očevidnikom. Plovila koja obavljaju ribolov mrežama stajaćicama, stajaćim parangalima i vršama, a nemaju instalirane uređaje dozvoljen je ribolov do 01. siječnja 2018. godine. Definirano je i prijelazno razdoblje za podnošenje zahtjeva za instalaciju (01. listopada 2017. godine).
Zaštita Jabučke kotline bila je preduvjet za održivu budućnost našeg ribarstva i ribarstva Europske unije. Vjerujem da ćemo kvalitetnom suradnjom sa susjednim zemljama i u narednom periodu doći do rješenja koja će biti ne samo zaštita naših nacionalnih interesa već i zalog za bolju budućnost i racionalno upravljanje resursima. Naši ribari i ribari Europske unije kao i 500 milijuna europskih potrošača zaslužuju strateško upravljanje resursima i svježu jadransku ribu na tanjuru i u desetljećima koja su pred nama, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Hrvatske i talijanske organizacije okupljene oko projekta Adriatic Recovery Project pozdravljaju odluku Hrvatske da zabrani ribolov u međunarodnim vodama Jabučke kotline:
– Ova odluka, najavljena u Ljubljani prilikom sastanka Znanstvenog savjetodavnog odbora Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM), predstavlja važan rezultat za obnovu fonda i morskih ekosustava u Jadranu, morskom bazenu značajno obilježenom koćarskim ribolovom odgovornim za promjenu pridnenih ekosustava, smanjenje biološke raznolikosti i desetkovanje ribljih fondova, ističu iz Adriatic Recovery Projecta.
Podsjećaju kako su  još u  u veljači ove godine s talijanskom organizacijom MedReAct  Općoj komisiji za ribarstvo Sredozemlja predstavili prijedlog za uspostavljanje područja ograničenja obavljanja ribolova u Jabučkoj kotlini, koji podrazumijeva zabranu pridnenog ribolova korištenjem koća i parangala. I udruge Greenpeace u Hrvatskoj, NAŠ Jadran, Ad Adriaticum, BIOM, Clean Adriatic Sea Alliance, Eco Hvar, Udruga Održivi Otok i Udruga Zdravi Grad, su također tražile zaštitu Jabučke kotline jer je posljednjih desetljeća intenzivirano i sve učestalije pridneno koćarenje negativno utjecalo na prirodnu ravnotežu podmorskih ekosustava i staništa većine jadranskih sredozemnih vrsta. Prema izvorima Adriatic Recovery Project, oslić, kao jedna od glavnih komercijalnih pridnenih vrsta Jadrana, izlovljavan je 5,5% iznad granica održivosti, što je već dovelo do smanjenja populacije vrste, a time i uništenja morskih staništa.
Područje Jabučke kotline jedno je od rijetkih dubokomorskih područja u Jadranskom moru, koje je stanište osjetljivih morskih ekosustava te najvažnije jadransko mrijestilište i rastište većine vrsta jadranskog podmorja, uključujući upravo i ključne komercijalne pridnene vrste kao što su oslić, škamp, bijeli muzgavac i grdobina, koje su osobito zanimljive ribarskim flotama koje su dosad slobodno “pustošile” taj prostor.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI