Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
POLITIKA
CMS: U šest godina 2,1 milijarda kuna ili gotovo pola novca Zagrepčana potrošeno javnim nabavama – bez konkurencije!

CMS:
U šest godina 2,1 milijarda kuna ili gotovo pola novca Zagrepčana potrošeno javnim nabavama – bez konkurencije!

Od 2011. do 2016. godine je u Gradu Zagrebu je oko 2,1123 milijardi (!) kuna javnog novca, odnosno novca svih građana, potrošeno za razne javne nabave za koje se smatra da su bile koruptivno vrlo riskantne, kažu neki rezultati istraživanja Centra za mirovne studije i Centra za istraživanje korupcije iz Budimpešte.

– Rezultati našeg istraživanja pokazali su da je čak 45% ukupne svote novca utrošene na javne nabave potrošeno na natječajima bez konkurencije. Ova iznimno visoka razina pokazuje da u Zagrebu između 2011. i 2016. godine konkurencija praktički nije postojala za polovicu javnog novca potrošenog u javnoj nabavi! Ovo su preliminarni rezultati istraživanja koje provodimo s Corruption Research Center Budapest. Rezultati cijelog istraživanja stižu uskoro! – javljaju iz Centra za mirovne studije neke od rezultata svojega istraživanja.
Nekompetitivni procesi koji su korišteni u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu, kao što su izravna pogodba i procedura pregovaranja smatraju se procedurama s visokim koruptivnim rizikom, ističu u CMS-u.
U nastavku je njihovo priopćenje naslovljeno: Direktni društveni gubitak u javnim nabavama gradu Zagrebu.

Procjena ukupnog direktnog društvenog gubitka u analiziranom periodu (2011-2016) je 1,17 milijardi kuna u javnim nabavama Holdinga te 953,1 milijun kuna u nabavama Grada Zagreba. Ukupno u promatranom periodu građani grada Zagreba izgubili su 2,123 milijarde kuna samo na javnim nabavama s visokim koruptivnim rizikom!
Najveći gubitak zabilježen je u 2013.g. u iznosu od čak 702 milijuna kuna u nabavama Zagreb Holdinga.
Za procjenu društvenog gubitka korištene su dvije metode: prva se temelji na udjelu nekompetitivnih nabava (direktne pogodbe) u cjelokupnom iznosu javnih nabava za period od 6 godina, odnosno nabava s visokim koruptivnim rizikom, te kao drugu metodu stopu pada cijene predmeta nabave (odnos procijenjene cijene i ugovorene cijene) kao rezultata kompetitivnosti.
Centar za istraživanje korupcije iz Budimpešte (CRCB) I Centar za mirovne studije provode istraživanje koruptivnih rizika u javnim nabava Grada Zagreba I Zagrebačkog holdinga u period 2011-2016.g. Istraživanje se bazira na analizi 4,483 natječaja Grada Zagreba i Holdinga u sklopu kojeg je ekstrahirano 1,107 tvrtki koje su dobile natječaje i koje su također podvrgnute analizi.
Istraživanje koristi Big Data pristup u prikupljanju i analizi javnih podataka o javnim nabavama, a nakon ekstrakcije podataka iz dokumentacije podaci se strukturiraju u bazu kojoj se dodaju podaci o kompanijama koje su dobile natječaje iz baze podataka Poslovne Hrvatske (Bisnode). Nakon “čišćenja” podataka primjenjuju se statističke metode analize koruptivnih rizika I intenziteta kompeticije na natječajima s aspekta same procedure natječaja i dobitnika natječaja.
Analiza je dio projekta Javni interes nije na prodaju, financiran iz IPA 2012 programa.

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI