Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
KULTURA
U 87. godini života preminuo je glumac Relja Bašić

U 87. godini života preminuo je glumac Relja Bašić

U Zagrebu je u petak navečer u 87. godini umro veliki hrvatski filmski i kazališni glumac Relja Bašić. U svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 56 domaćih filmova te brojnim inozemnim. Osnovao je i trideset godina vodio putujuće kazalište Teatar u gostima, a u hrvatskoj kinematografiji ostat će zapamćen kao ‘gospodin Fulir’ iz legendarnog filma Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”.

Relja Bašić rođen je u Zagrebu 1930. godine, a njegova majka Elly Bašić bila je poznata hrvatska glazbena pedagoginja i pijanistica.
Diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) u klasi dr. Gavelle. 1955., ulazi u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gdje, odigravši 498 predstava ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine.

Godine 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umjetnika te kao glumac i redatelj djeluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama. U tim kazalištima odigrao je 797 predstava i realizirao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Joe Egg, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza).

Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište Teatar u gostima, u kojem kao umjetnički direktor, glumac i redatelj ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. godine. Teatar u gostima je za vrijeme svog tridesetogodišnjeg života izveo 4213 predstava u 340 mjesta i gradova Hrvatske, bivše Jugoslavije te u inozemstvu.

Na filmu Relja Bašić debitira već za vrijeme studija u antologijskom Koncertu Branka Belana (1954.).   Za film Rondo Zvonimira Berkovića osvaja i Zlatnu arenu u Puli 1966. godine.

Među publikom možda će najviše ostati zapamćen po ulozi ‘gospona Fulira’ u jednom od najboljih hrvatskih filmova Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika iz 1970. Njegova filmska karijera broji 56 domaćih filmova , te  70-tak koprodukcija i inozemnih  filmova.

Tags:

VEZANE VIJESTI