Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
SVIJET
Zaev krvave glave (foto printscreen Radio slobodna Evropa)

Nasilje demonstranata u makedonskom parlamentu:
Ozlijeđen i Zoran Zaev, lider socijaldemokrata…

Zaev krvave glave (foto printscreen Radio slobodna Evropa)

Nasilje u makedonskom palamentu. Teže i lakše je ozlijeđeno više zastupnika, među njima i Zoran Zaev, čelnik makedonskih socijaldemokrata. Večeras su u Skopju u zgradu parlamenta upali nasilni prosvjednici ‘Za jedinstvenu Makedoniju’, a zapravo pristaše aktualnog predsjednika Gjorgija Ivanova i čelnika VMRO Nikole Gruevskog, koji i dalje ne žele ispustiti vlast iz ruku. Dramatične fotografije i videosnimke pokazuju upad razularenih prosvjednika i sukob sa zastupnicima, Zaeva krvave glave, te paniku koja je nastala.

-Zoran Zaev, Damjan Mančevski, Maksim Dimitrevski, Oliver Spasovski, Petre Šilerov i drugi zastupnici su ozlijeđeni… Demonstranti nisu štedjeli niti novinare i snimatelje – izvještava između ostalog makedonski portal MKD.
Zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela je teško ozlijeđen i bori se za život, javlja makedonska televizija.

Prosvjednici su u četvrtak navečer ušli u zgradu makedonskog parlamenta, nakon što su socijaldemokrati i albanske stranke glasovali za izbor Talata Xhaferija, etničkog Albanca, za predsjednika makedonskog parlamenta. Naime, većina u makedonskom parlamentu koju čine SDSM Zorana Zaeva i albanske stranke izabrala je večeras Xhaferija za predsjednika parlamenta, a pristaše pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upali su u zgradu parlamenta, očito instruriani od političara iz VMRO-a.
Dijelić večerašnjih zbivanja u parlamentu pogledajte u kratkom videu na stranicama Radija slobodna Evropa…

 

Zaev krvave glave (foto printscreen Radio slobodna Evropa)

 

 

Tags:

VEZANE VIJESTI