Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
IZDVOJENO
(Foto: Prijatelji životinja)

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo:
Nema više ubijanja životinja u skloništima

(Foto: Prijatelji životinja)
U kolovozu i rujnu 2016. godine velik broj građana ostavio je svoje komentare u javnoj raspravi o nacrtu Prijedloga Zakona o zaštiti životinja. Među najglasnijim zahtjevima javnosti bio je onaj da se zabrani usmrćivanje životinja u skloništima nakon 60 dana, što je i prihvaćeno, javljaju iz udruge Prijatelji životinja.
Još uvijek aktualni Zakon o zaštiti životinja propisuje da se životinju iz skloništa može nakon 60 dana usmrtiti, što iskorištava velik broj „skloništa” u Hrvatskoj. No u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na komentare u javnoj raspravi navodi se da je navedeni članak izmijenjen „na način da životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, ostaje u skloništu do udomljenja.”
– Nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja za krzno početkom ove godine, za što se 10 godina zalagala većina javnosti, vijest o prihvaćanju zahtjeva da se konačno prekine ubijanje životinja u skloništima zaista ohrabruje – rekao je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.
Novi Zakon o zaštiti životinja trebao bi, prema najavama, ići na izglasavanje u Vladu i Sabor još ovaj mjesec. Prijatelji životinja vjeruju da će i saborski zastupnici dati podršku zabrani usmrćivanja životinja u skloništima, kao i drugim dobrim odredbama u Prijedlogu Zakona.

 


VEZANE VIJESTI