Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Kampanja za bolju hranu, zdravije tlo i održivu poljoprivredu:”Recite DA zemlji od koje živimo”

Kampanja za bolju hranu, zdravije tlo i održivu poljoprivredu:
”Recite DA zemlji od koje živimo”

U tijeku je javna rasprava o budućnosti našeg sustava uzgoja i proizvodnje hrane, koju je početkom ožujka pokrenula Europska komisija i u kojoj mogu sudjelovati svi građani. Kako je to jedinstvena prilika da se napokon promijeni Zajednička poljoprivredna politika EU, organizacije WWF, BirdLife i European Environmental Bureau pokrenuli su kampanju “Recite DA zemlji od koje živimo” kojom su pozvali sve stanovnike EU da sudjeluju u javnom savjetovanju.

Europska komisija priprema reformu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) koja će odlučivati o budućnosti europske poljoprivrede i prehrane. U tu svrhu Komisija je pokrenula i veliko on-line javno savjetovanje u kojem mogu sudjelovati svi građani.
Zajednička poljoprivredna politika treba biti poštena, zdrava, okolišno održiva i globalno odgovorna te usklađena s ostalim politikama, ističu iz WWF-a te udruga Biom i Ecologica.
Udruge su jednoglasne u prepoznavanju Zajedničke poljoprivredne politike kao jedne od najstarijih, najutjecajnijih ali i najskupljih politika Europske unije, koja je poražavajuća za klimu i okoliš, uzrokuje nestanak biljnog i životinjskog svijeta, šteti zdravlju, a k tome je loša i za male i srednje poljoprivrednike kao i za ruralne zajednice. Njezina promjena izravno bi utjecala na poboljšanje života i rada naših poljoprivrednika.
-Način na koji se hrana proizvodi i konzumira tiče se svakog od nas. Prehrambeni sustav kojeg uvelike oblikuju mjere poljoprivredne politike utječe i na poljoprivredne proizvođače i na potrošače.  Nažalost, ove mjere često imaju negativan utjecaj  koji se ogleda u lošem materijalnom i socijalnom položaju poljoprivrednih proizvođača i ostalih stanovnika seoskih područja, u vidu degradacije prirode i okoliša, porasta kroničnih bolesti povezanih s hranom te troškova koje snosi društvo u cjelini. Hrvatska bi se trebala zalagati za pojednostavljenje primjene ZPP-a, za potpore koje su prilagođene malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima te za veće potpore poljoprivrednim područjima velike prirodne vrijednosti koja su svakim danom sve više ugrožena, prije svega napuštanjem poljoprivrede, smatra Sonja Karoglan Todorović iz udruge Ecologica.
Vedran Lucić iz udruge BIOM ističe kako je zajednička poljoprivredna politika u zapadnoj Europi rezultirala dramatičnim gubitkom biološke raznolikosti.
-Nama, kojima se turizam temelji upravo na prirodnim vrijednostima i očuvanim krajolicima, to je nedopustivo. Moramo zaštiti našu prirodu te osigurati egzistenciju malim poljoprivrednicima koji su ključni u održavanju naših tradicionalnih krajobraza.

Kako se ističe u kampanji WWF-a “Recite DA zemlji od koje živimo”, izmijenjena Zajednička poljoprivredna politika mora biti poštena prema poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama; okolišno održiva osiguravajući čist zrak i pitku vodu, zdravo tlo te raznolikost biljnog i životinjskog svijeta; zdrava kroz pozitivan utjecaj na zdravlje i životni standard svih ljudi; te globalno odgovorna u smislu održivog razvoja.
Na Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) troši se gotovo polovina europskog proračuna. Ipak, većina malih i srednjih poljoprivrednika ostala je bez radnih mjesta. Zašto? Zato što većinu proračuna ZPP dobije 20% najbogatijih poljoprivrednih poduzeća.
Kao glavne probleme koji sprečavaju trenutačnu zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) da uspješno ispuni svoje ciljeve, WWF ističe kako ona ne promovira održivu poljoprivredu, jer je uglavnom osmišljena u korist malog broja velikih intenzivnih farmi. Također ne podržava cjelovitu provedbu zakonodavstva EU na području zaštite okoliša i zakona o pitanjima hrane i uzgoja, kao što je dobrobit i zdravlje životinja.
Unatoč golemom proračunu, ZPP ne donosi konkretne društvene i ekološke prednosti u ključnim sektorima, npr. zapošljavanju, razvoju ruralnih zajednica, javnom zdravlju, hrani, klimi i očuvanju biološke raznolikosti. Među novim ciljevima ZPP-a, navodi WWF, trebala bi biti modernizacija poljoprivrednih politika koje trebaju olakšati prijelaz na održivi sustav proizvodnje hrane i uzgoja, očuvati okoliš i donijeti stvarne koristi svim ljudima, uključujući poljoprivrednike.
Tijekom samo tri tjedna kampanje, zahvaljujući zajedničkoj akciji triju međunarodnih nevladinih organizacija ali i više od stotinu lokalnih, WWF je potaknuo više od 150.000 stanovnika Europe da sudjeluju u javnom savjetovanju Europske komisije. To što su dali svoj glas za zdraviju hranu i čišći zrak dokaz je da je ljudima stalo do ovog problema.
WWF te udruge BIOM i Ecologica pozivaju i stanovnike Hrvatske da se pridruže više od 150.000 ljudi diljem EU i daju svoj glas za bolju hranu, zdravije tlo i poljoprivredu koja brine o prirodi.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI