Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
KULTURA
5. izlog suvremenog zvuka: Proljetna eksperimentalna vožnja kroz suvremeni zvuk

5. izlog suvremenog zvuka:
Proljetna eksperimentalna vožnja kroz suvremeni zvuk

Zanima vas kako zvuči vožnja skejtom pretvorena u muzičku kompoziciju? Što je modularni sintetizator, kako radi Multimedijalni solarni sat i kako zvuče punkeri iz benda The EX kada im se pridruže gajde?

Odgovore na ta i mnoga druga pitanja dobit ćete na 5. izlogu suvremenog zvuka koji će biti održan u Studentskom centru u Zagrebu od 3. -6. svibnja. Ulaz na sve programe festivala je besplatan.
Na ovogodišnjem međunarodnom festivalu suvremene glazbe umjetnici iz Austrije, Belgije, Danske, Velike Britanije, Francuske, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Slovenije, Srbije i Švicarske odvest će publiku na eklektično putovanje od elektronike, noisea, dronea i eksperimentalne glazbe, preko sound arta, DIY instrumenata, prostorne kompozicijedo spoken word izričaja, post punka i suvremenog jazza.
Međunarodno priznati francuski glazbenik i umjetnik Pierre Bastien, koji će nultoga dana festivala 2. svibnja (21 sata, Polukružna dvorana) održati impro koncert s glazbenicima Franzom Hautzingerom i Alen Sinkauzom, u glavnom programu Izloga izvest će i svoj novi projekt Quiet Motors, 3. svibnja od 21.30 u Polukružnoj dvorani. Članovi berlinskoga puhačkog ansambla Zinc & Copper uz Gideona Kiersa za kompjuterom i mix pultom održat će koncert po završetku prvoga dana festivala s polaznicima radionice za trubače i oblikovatelje zvuka. Radionica će biti održana od 1. do 3. svibnja u Teatru &TD. Koncert je na rasporedu 3. svibnja u 23 sata u Velikoj dvorani &TD-a.

Navijamo za Sunce

Još jedna skupina radioničara izvest će svoj program. Riječ je o polaznicima 2. radionice elektroničke i improvizirane glazbe za djecu Tvornica zvuka pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza. Radionica je bila namijenjena djeci u dobi od 8 do 11 godina, a u ovom su se edukativnom projektu, koji je trajao više od 2 mjeseca, mali budući glazbenici upoznali s mikrofonima, efektima, sintetizatorima…. Što su naučili poslušajte prvoga dana festivala, 3. svibnja u 19 sati, u MM centru.
S projektom Multimedijalni solarni sat Navijamo za Sunce stiže umjetnik Davor Sanvincenti. Riječ o neovisnoj platformi za promociju suvremene glazbe i zvukovne umjetnosti te participativnoj 4-kanalnoj instalaciji. Navijanje počinje 28. travnja i ostaje stalno u prostorima Teatra &TD. Poljska umjetnica Ewa Justka dolazi s područja elektroničke noise glazbe, samouka je graditeljica instrumenata i profesorica elektroničke glazbe koja živi i radi u Londonu, a tijekom festivala održat će dvije radionice. Polaznici radionica održat će koncert, 5. svibnja u 20 sati, u Galeriji SC.
Mladi umjetnik Tin Dožić predstavit će se projektom re-okreti koji je nastao kao rezultat promišljanja i rada sa zastarjelom tehnologijom i elektroničkim otpadom. Recikliranje starih walkmana, CD playera i igračaka pribavljeni su elektromotori koji čine temelj ove izvedbe. G.A.M.E. – Ghent Advanced Master Ensemble, glazbeni ansambl unutar Umjetničke škole pri Kraljevskom sveučilištu u Gentu okuplja mlade glazbenike koji dijele želju za dijalogom, stvaranjem novih djela i otkrivanjem recentnih pomaka u suvremenoj glazbi. Slušamo ih 5. svibnja u 21 sati u MM centru.

Zvučni performans tijela u pokretu

Ovogodišnji Izlog donosi i filmski program, dokumentarni film Tony Conrad: Completely in the Present redatelja Tylera Hubbyja o životu i djelu američkoga avangardnog umjetnika, filmaša, glazbenika,kompozitora i sound artista, čiji su filmovi i skladbe od ranih 1960-ih predstavljali neku vrstu legende umjetnicima i glazbenicima diljem svijeta. Film je na rasporedu 4. svibnja u 19.30 sati u MM centru. U Francuskom paviljonu, izuzetno inspirativnom prostoru za zvučna istraživanja, bit će održana dva koncerta: u četvrtak, 4. svibnja u 22.30 sati, nastupit će saksofonistica Mette Rasmussen i trubačica Susana Santos Silva, a večer poslije splitski glazbenik Davor Gazde upoznat će publiku sa svojim radom na modularnim sintetizatorom.
U sklopu programa Explicit Music, američki udaraljkaš, skladatelj i vizualni umjetnik Eli Keszler predstavit će 5. svibnja u 22.30 sati u Polukružnoj dvorani &TD-a materijal sa svoga posljednjeg solo albuma Last Signs of Speed objavljenoga krajem 2016. Skejter, vizualni umjetnik i glazbenik Sergej Vutuc, inženjer elektroakustike, glazbenik i glazbeni producent Miodrag Gladović, skladatelj i glazbenik Nenad Sinkauz te skejteri Dan Ibrahimović, Michel Kubaček i Mario Kunštek na Izlog stižu s projektom Poolsation, istraživačkim zvučnim performansom tijela u pokretu. Performans je rezultat Rezidencije Muzičkog salona, a pratimo ga na Skatepoolu u Studentskom centru, 5. i 6. svibnja, u kasnovečernjim satima.
Šalter ansambl elektroakustički je ansambl improvizatora, koji čine neki od najinovativnijih pojedinaca glazbene scene Slovenije, Hrvatske, Srbije i Švicarske, okupljen na glazbenoj rezidenciji u vrijeme trajanja festivala. Koncert je na rasporedu 6. svibnja u 21.30 sati u Velikoj dvorani &TD-a. Ovogodišnje izdanje Izloga suvremenog zvuka ugostit će i drugi u nizu od posebnih koncerata koji se održavaju u Berlinu, Zagrebu i Amsterdamu u čast života i duha nedavno preminuloga glazbenika Dannyja O´Reillyja. Na rasporedu je 4. svibnja u 24 sata u Velikoj dvorani &TD-a.

Legendarni The Ex

Na festivalu će se moći poslušati i „stari mladi“ prijatelji Izloga, Ansambl za suvremenu glazbu S/UMAS. Ovogodišnji koncert S/UMAS-a rezultat je Rezidencije Muzičkog salona u kojoj sudjeluju članovi S/UMAS-a pod umjetničkim vodstvom skladatelja i glazbenika, gosta prošlogodišnjega festivala, klarinetista Tima Hodgkinsona. Članovima glasovitoga nizozemskog underground benda The Ex nastalog 1979. u punk revoluciji, Andyju Moorue i Terrie Hesselsu na Izlogu će se pridružiti gajdašica Genevieve Murphy. Kako zvuči punk u kombinaciji s gajdama poslušajte posljednjega dana festivala, 6. svibnja u 22 sata u MM centru.
Nakon nastupa na austrijskom Elevate festivalu, austrijski elektroničari Radian predstavljanjem svojeganovog albuma On Dark Off Silente, zatvaraju ovogodišnji festival u Galeriji SC u 24 sata. Audio vizualna umjetnica Hrvoslava Brkušić, glazbenik Hrvoje Nikšić i inženjer radioamater Željko Ulip u svome projektu Satellite Bouncing tijekom glazbene izvedbe na pianinu, indijskom harmoniju i perkusijama, a korištenjem radioamaterske stanice,šalju signale sa zemlje na satellite koji trenutačno prolaze kroz našu orbitu, a oni se modulirani vraćaju nazad. Kako to zvuči provjerite 10. svibnja u 21 sat u Atriju &TD-a.
Sve informacije o festivalu potražite na http://www.izlogfestival.com i na Facebook stranici Muzičkog salona.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI