Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
SCENA / UKRATKO
Chuck Berry (Foto: Masahiro Sumori/Wikipedia)

Umro je Chuck Berry, pionir rock and rolla

Chuck Berry (Foto: Masahiro Sumori/Wikipedia)

Chuck Berry (Foto: Masahiro Sumori/Wikipedia)

Chuck Berry, pjevač, autor i gitarist koji je definirao rock and roll u njegovim pionirskim danima, umro je u 91. godini. Uzrok smrti nije poznat, američki mediji javljaju da je nađen mrtav u svojoj kući u oblasti St. Charles u Missouriju.

Autor abecednih rock hitova „Johnny B. Goode“, „Roll Over Beethoven“, „Sweet Little Sixteen“, „Maybellene“ i mnogih drugih, imao je karijeru dugu šezdeset godina, a 1986. bio je među prvima koji je primljen u Rock and roll Kuću slavnih. Grammyja za životno djelo dobio je još 1985. godine.
Rođen 1926. kao Charles Edward Anderson u St. Louisu, Chuck Berry je u početku za život zarađivao kao tvornički radnik, a glazbom se bavio amaterski u lokalnim klubovima. Prvi album „After School Session“ objavio je 1957., a posljednji nije doživio. Naime, album „Chuck“, snimljen prošle godine, njegov je prvi  studijski uradak nakon 1979., a objavljivanje se očekuje kroz koji mjesec.
Prema izboru časopisa Rolling Stone, Chuck Berry nalazi se na šestom mjestu popisa 100 najboljih gitarista svih vremena.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI