Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
MEDIJI / UKRATKO
Filozof Jure Zovko u Nu2: Plagijatorima nema mjesta ni u politici ni na fakultetima

Filozof Jure Zovko u Nu2:
Plagijatorima nema mjesta ni u politici ni na fakultetima

 

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je filozof Jure Zovko koji se angažirao oko smjene ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića.

Zajedno sa znanstvenikom Ivanom Đikićem, Jure Zovko je prijavio ministra Barišića Sveučilištu u Augsburgu zbog plagiranja doktorata te pokrenuo peticiju za nultu toleranciju na plagiranje u Hrvatskoj. U emisiji je Zovko govorio o pobačaju, prostituciji, katoličkoj crkvi, Darwinovoj teoriji…

O pobačaju:
– Pobačaj je jedno nedjelo i moralno nedopustiv čin. Smatram kako bi trebalo provesti jednu suptilnu edukaciju mladih ljudi o svim negativnim posljedicama pobačaja. Nikome ne preporučam pobačaj ali ga ne bih zabranjivao. Ako uvedemo restrikcije može nastati puno veća šteta.
O prostituciji:
 – Prostitucija narušava ljudsko dostojanstvo i kako takva jer za mene neprihvatljiva. To je balast socijalističkog društva jer smo iz socijalizma naslijedili da je pobačaj manje zlo od prostitucije. Ja bih legalizirao prostituciju po uzoru na zapadne zemlje.
Kritika rimokatoličke crkve:
– Ja čekam taj trenutak kad će i žene u katoličkoj crkvi moći biti svećenici. Na temelju spolne razlike ne bismo trebali za svećenike birati samo muškarce. Ja se nadam kako će se to dogoditi jer kao filozof postavljam letvicu malo više, uostalom zašto bi moja kći bila diskriminirana u odnosu na moga sina ako bi jednoga dana htjeli postati svećenici.
O optužbama da je desničar koji je devedesetih godina pjevao ustaške pjesme:
– Ja sam tada zastupao ista gledišta koja i danas zastupam: svatko tko ima domovnicu ima pravo biti Hrvat.
O ministru Barišiću i plagiranju:
– Kolega Ivan Đikić i ja smo s velikim brojem uglednih znanstvenika pokrenuli peticiju za nultu toleranciju na plagiranje. Zahtijevati ćemo donošenje etičkog kodeksa u Saboru po uzoru na Veliku Britaniju i Njemačku – pravila prema kojima plagijatorima nema mjesta u politici, fakultetima i drugdje. Ja smatram kako ministar Barišić ima dovoljno grijeha da bude razriješen i ne treba čekati odluku iz Augsburga.
O HDZ-u:
– Ja sam živio u Njemačkoj kada je srušen Berlinski zid, a kada je osnovan HDZ osjetio sam da je to snaga koja ruši komunizam, koja ruši Berlinski zid u Hrvatskoj. No što se poslije događa – u HDZ ulazi 77 tisuća bivših članova Saveza komunista.

 

Zovko je kazao i kako je unatoč kritikama, prijatelj s Tomislavom Karamarkom, ali mu zamjera što Anju Šovagović nije imenovao ministricom kulture. Problem je i što je u HDZ postavio ”karamarksističku strukturu” s kojom sad borbu vodi Plenković. Smatra da bi Karamarka trebalo vratiti u stranku jer je zaslužan za obnovu i konsolidiranje HDZ-a.
Zovko je u emisiji opovrgnuo kako smatra da bi iz hrvatskih škola trebalo izbaciti Darwinovu teoriju, ali smatra kako je potrebno njeno redefiniranje. Pozvao se na papu Benedikta XVI. koji je rekao kako Crkva nema problema s teorijom evolucije, ali ima problem s dogmatizacijom te teorije. Pozvao se i na antievolucijsku knjigu filozofa Thomasa Nagela, “najvećeg američkog ateista”.

Zovko je u emisiji objasnio zašto Tita smatra zločincem:

-U Širokom Brijegu su partizani napravili jedan od najbrutalnijih kulturocida, spalili su gimnaziju, ubili 29 svećenika franjevaca. Ubijena je jedna cijela kultura.Tko je kriv, Ciganin Mišo ili zločinac Tito?
Uz Tita su, dodao je Zovko, vezani Bleiburg, Huda jama, protjerivanje Nijemaca i Talijana.
– On je bio protiv demokratskog sustava, ne bi trebao imati trg i treba ga prepustiti povjesničarima, kazao je Zovko.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI