Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
DOMOVINSKI RAT / UKRATKO
Documenta: Osuđujemo podizanje spomenika majoru Milanu Tepiću u Beogradu

Documenta:
Osuđujemo podizanje spomenika majoru Milanu Tepiću u Beogradu

Ilustracija (foto Documenta)

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću poslala je javnosti priopćenje povodom namjere odluke Vlade Republike Srbije da u Beogradu podigne spomenik Milanu Tepiću, majoru bivše JNA koji je u 1991. godine u Bjelovaru svojim činom izazvao smrt 11 hrvatskih voijnika i potencijalno ugrozio brojne civile. Priopćenje je u nastavku:

Osuđujemo odluku Vlade Republike Srbije, koja je odlučila podići spomenik Milanu Tepiću na području gradske općine Savski Venac u Beogradu.
Podsjećamo, Milan Tepić, major JNA je bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava “Barutana” u Bedeniku u blizini Bjelovara. 29.09.1991. hrvatske snage u vojnoj akciji oslobodile su vojarnu “Božidar Adžija” na Vojnoviću, gotovo u samome centru Bjelovara i pri tome se većina tamošnjih vojnika JNA predala. Milan Tepić i još jedan vojnik JNA su se odbili predati.
Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji, Milan Tepić je raznio jedno od skladišta oružja pri čemu je ubijeno 11 hrvatskih vojnika, ali bi tragedija bila i puno veća da Tepić nije spriječen da digne i ostalih nekoliko skladišta u zrak. Ovim destruktivnim činom Milan Tepić je pored ubojstva hrvatskih vojnika i jednog JNA vojnika u opasnost doveo brojne stanovnike Bjelovara te samim time nikako ne zaslužuje slavljenje.
Smatramo da kao društva, odabirom osoba koje slavimo kao heroje biramo i poruke koje želimo poslati mladim generacijama, a poruke destrukcije i ubijanja sigurno nisu dobar temelj za daljnji razvoj održivog mira u našim društvima. Naša bi društva napravila veliki civilizacijski korak kad bi vlade prije svega odavale počast ljudima koji su u sličnim situacijama reagirali drukčije, nastojeći maksimalno izbjeći stradanje ljudi.
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
Zagreb, 06. ožujka 2017.
Tags:

VEZANE VIJESTI