Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
FAIRPRESS
Fotomontaža: photosforclass.com

Započela sovjetizacija Amerike – Unatoč očekivanjima, mediji, a ne imigranti prvi na listi za odstrel!?

Fotomontaža: photosforclass.com

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom ćemo portalu svakodnevno prenositi tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

Fotomontaža: photosforclass.com

Piše Munir Podumljak
„Kao što znate, u tijeku je moj rat s medijima. Oni spadaju među najnepoštenija ljudska bića na Zemlji“ izjavio je predsjednik Donald Trump u svojem prvom pojavljivanju u medijima nakon inauguracije. Znakovito, predsjednik je održao govor u bazi Langley, sjedištu i središtu CIA-e, pred okupljenim članovima obavještajne zajednice i nekolicinom novinara. Reakcije novinara i političkih komentatora na ovu izjavu variraju, od „neprimjerenog mjesta i povoda za obračun s medijima, obzirom da je govor održan ispred spomen ploče poginulim CIA operativcima“ (Dana Bash, CNN), do izjave da je “Predsjednik upravo pokušao okupiti radnu snagu CIA-e oko ideje da su mediji neprijatelji“ (Mark Mazzetti, The New York Times).

 

Istina je da je dio medija od početka predsjedničke utrke (stranačkih izbora) Donalda Trumpa tretirao kao autsajdera, odnosno političku karikaturu. Tada kandidat Trump, i sam je pridonosio takvoj slici, upuštajući se u bespotrebne rasprave i sukobe s medijima i pojedinim novinarima putem svog twitter profila, ali i za predizbornim govornicama diljem Amerike. Sukob se postepeno razvijao kako se vrijeme izbora primicalo, a do eskalacije je došlo u vrijeme inauguracije i u danima nakon što je predsjednik prisegnuo. Neposredno prije inauguracije, Donald Trump je proglasio CNN – generatorom lažnih vijesti, da bi odmah nakon inauguracije krenuo u oštri obračun s dijelom medija, pri čemu se margina onih koji se nalaze na udaru novog predsjednika SAD povećava iz sata u sat. Pri tome, predsjednik Trump se s medijima ne sukobljava oko stavova ili ključnih političkih odluka, već oko činjenice da mediji upozoravaju na netočnosti u njegovim izjavama, odnosno na zlouporabu predsjedničke pozicije i medijske pažnje koju ona sa sobom nosi u svrhu širenja dezinformacija.

Okidač za posljednji sukob, bio je upravo njegov ranije navedeni govor u Langleyu, u kojem je izjavio da je njemu s pozicije s koje je gledao izgledalo da je na inauguraciji bilo „milijun, do milijun i pol ljudi“, ali da je jedna televizijska mreža (ne navodeći koja) prikazala da tamo „praktički nitko ne stoji“. Nešto kasnije u subotu, tajnik za odnose s javnošću (Press secretary) Bijele kuće, Sean Spicer osvrćući se na predsjednikovu izjavu, medijima je poručio: „Ovo je najveća publika (po broju op.a) koja je ikada svjedočila inauguraciji, točka! I osobno (prisustvom na inauguraciji) i globalno (putem medija)!

Odmah po spornoj tiskovnoj konferenciji, većina medija u SAD-u izašla je s kritičkim osvrtima na izjave predsjednika i njegovog tajnika za odnose s javnošću, često ih ismijavajući i prikazujući stvarne brojke koje opovrgavaju njihove izjave. Procjene tvrtke Nielsen koja je do sad radila prikaz statistike publike svih inauguracija od kad je elektronskih medija, korištene su kao ključni element zbog kojeg su se mediji obrušili na izjave predsjednika Trumpa. Mail online sažeo je diskrepanciju u brojkama citirajući Nielsen ratings i Variety magazin:

‘Najveće brojke praćenja TV prijenosa predsjedničke inauguracije zabilježene su tijekom prve inauguracije predsjednika Ronalda Reagana 1981. godine (procjena 41,8 milijuna gledatelja u Americi). Kada se radi o procjeni broja kućanstava koja su pratila inauguracije, Trump se plasirao tek na 9. mjesto s 20,1 milijun kućanstava koja su pratila inauguraciju putem TV-a. Veći broj kućanstava koja su pratila inauguraciju prije njega imali su: Reagan 1981. (37.4), Nixon 1969. (33.5), Carter 1977. (31.5), Nixon 1973. (28.5), Obama 2009 (25.5), Clinton 1993. (24.5), Reagan 1985. (22.3), and George W. Bush 2001. (20.8).’

Drugi sporni podatak koji su predsjednik Trump i njegov tim iznijeli je onaj da je na samoj inauguraciji bio prisutan najveći broj građana u povijesti. Procjene broja prisutnih koje je tijekom prve inauguracije predsjednika Obame iznio CNN kretale su se oko 1,8 milijuna prisutnih, dok se najoptimističnije procjene prisutnih građana tijekom inauguracije Donalda Trumpa koje je iznijela NSA kreću oko 900 000. Tome u prilog govore i brojke DC Metroa, koje prema pisanju portala Heavy ukazuju da je tijekom prve inauguracije predsjednika Obame, metro u D.C.-u koristilo 513 000 osoba, dok je za vrijeme Trumpove inauguracije ta brojka bila oko 193 000. I same fotografije, na koje se predsjednik Trump obrušio jasno prikazuju da je razlika u posjećenosti između 2009. i prve inauguracije predsjednika Obame i 2017. i inauguracije predsjednika Trumpa ogromna u korist prvog.

Gdje je krenula Amerika!?

U komunističkoj Jugoslaviji, postojao je narodni popjevak „Amerika i Engleska, bit će zemlja proleterska“. Predsjednik Trump, na putu je da ostvari barem dio ove paradigme, onaj koji se odnosi na pokoravanje medija. Naime, nakon Goebbelsovog spaljivanja knjiga 1933., sovjetska cenzura, široko primjenjivana u zemljama tadašnjeg istočnog bloka smatra se najvećim udarom na slobodu izražavanja u povijesti. Ostalo je zabilježeno, da su u vrijeme Staljina, Ceaușescua i drugih lidera istočnog bloka mijenjani i meteorolozi koji bi slučajno prognozirali da bi za 1. maj, praznik rada moglo biti oblačno. Sovjeti su se nadali da će kontrolom informacija, uljepšavanjem vođe i ocrnjivanjem kritičara uspostaviti imperij koji će trajati vječno. Znamo kako je to završilo. Diktatorima, mediji i sloboda izražavanja kao takva, užasno smetaju. Ne mogu ih podnijeti. Vodeći se načelom da je 1. Ustavni amandman iz 1791. svetinja, niti jedan američki predsjednik u povijesti nikad se nije obrušio niti poveo rat protiv medija. A mediji, prema današnjim standardima Donalda Trumpa, nikad nisu bili fer prema niti jednom od njih. Konzervativni mediji, za vrijeme vladanja predsjednika Obame, nisu imali niti jednu pozitivnu riječ za njega. Dovodeći u pitanje svaku odluku predsjednika, njegovo državljanstvo, pa sve do opskurnih teza kojima u ovom tekstu nije mjesto. Richard Nixon bio je stalna meta medija, a mediji su ga na kraju koštali i mandata. Privatno, moguće je da je većina predsjednika imala svoje mišljenje o pojedinim medijima. No javno, nikad nisu poveli rat protiv njih.

Trump i njegova administracija jesu. Po prvi put u povijesti. Predsjednikov šef osoblja Rience Priebius u nastavku rasprava o iznošenju neistinitih informacija od strane predsjednika Trumpa izjavio je pomalo prijeteći: „Želim reći da postoji opsesija od strane medija da se delegitimizira predsjednik, ali mi nećemo sjediti i dozvoliti da se to dogodi. Borit ćemo se i zubima i noktima svaki dan, a dvostruko nedjeljom!“ izjavio je Priebius za Fox news. U modernom svijetu, kad šef države i njegov najuži kabinet na ovaj način formuliraju svoj odnos prema nekoj zemlji ili sektoru, to doista znači rat. Nakon teških riječi, izgovorenih u službenim prigodama, teško je naći prostor za korak natrag. Predsjednik, koji ne razumije da predsjednikovanje nije natjecanje popularnosti i ljepote, neće dozvoliti da mediji narušavaju njegovu vlastitu sliku o njegovoj veličini. I pri tome kako reče šef osoblja, borit će se i zubima i noktima protiv toga. Stoga možemo slobodno reći da je započela sovjetizacija Amerike – unatoč očekivanjima, mediji, a ne imigranti prvi na listi za odstrel!?

Meanwhile in Russia: The Moscow Times piše da je „ruska ljubavna afera s Trumpom dosegla svoj crescendo“  uz fotografije koje prikazuju na koje sve načine Rusi slave Trumpov ulazak u Bijelu kuću.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI