Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
FAIRPRESS
(Screenshot N1)

Snežana Mitrović, novinarka N1:
Oštre riječi političara mogu nekoga potaknuti da novinare napadaju verbalno, pa čak i fizički

(Screenshot N1)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom ćemo portalu svakodnevno prenositi tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

(Screenshot N1)

Piše: Ana Gavranić, Fairpress.eu

Dana 28. prosinca prošle godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izvrijeđao je novinarku N1 Snežanu Mitrović te ju spriječio u postavljanju pitanja o očekivanjima u 2017. godini, a N1 nazvao “dijelom revolucije” i “neprijateljskom televizijom”.
Novinarka N1, Snežana Mitrović komentirala je za Fairpress Dodikovo ponašanje i ovaj još jedan u nizu napada na N1 i novinare te televizije.
– Teško je bilo što reći kada novinara javna ličnost, najutjecajnija u Republici Srpskoj, nazove neprijateljem, a kuću za koju radim neprijateljskom. Pošto znam da je gospodin Dodik jedan od najnačitanijih političara, preporučila bih mu da obnovi gradivo Alberta Camusa. Posebno dio koji se tiče slobodnog novinarstva. Od četiri Camusova postulata ja se držim “ustrajnosti”. I opet bih iznova postavila ista pitanja, konkretna, aktualna, direktna. Tako da zabrane, uvrede, optužbe na rad mene i medija generalno ulaze u rok službe. No, zasigurno, nisu bezazlene. Oštre riječi političara mogu nekoga potaknuti da novinare napadaju verbalno pa čak i fizički što je jedna opasna sfera – kazala nam je Mitrović.
Naime, Mitrović je postavila pitanje Dodiku o tome očekuje li da 2017. godina bude godina socijalnih nemira i tenzija, a zatim je uslijedio verbalni napad od strane Dodika koji je odgovorio novinarki sljedeće: „Vaša televizija će učiniti da to tako bude. Vi ste dio revolucije. Vi ste revolucionari. Prošlo je vaše vrijeme, vi ćete pokušati, ali nećete uspjeti. Plašt koji vi sakrivate da ste vi neka objektivna televizija koja radi u interesu javnosti, vi radite u interesu destabilizacije, a ovaj narod mora znati da je N1 neprijateljska televizija i vi ste neprijatelj“.
Dodikov napad na novinarku osudilo je Udruženje BH novinari, koji su u priopćenju istaknuli da je „ponašanje predsjednika Republike Srpske prema medijima i novinarima, nasilničko i necivilizacijsko obraćanje, korištenje neprimjerenog govora, odavno izašlo iz okvira normalnog i uljudnog kumuniciranja u javnom prostoru, što zaslužuje najoštrije osude i poduzimanje zakonskih mjera od strane nadležnih pravosudnih organa Republike Srpske“. Također su naglasili da je „posebno zabrinjavajaća činjenica da su najčešće mete napada Milorada Dodika novinarke, koje su u posljednjih desetak godina 17 puta bile žrtve predsjednikovih uvreda, šikaniranja i uznemiravanja, samo zbog toga što su novinarke“.
Ovo je samo još jedan u nizu reagiranja političara na škakljiva pitanja koja su rezultirala napadom na novinare. Naime, kako je pisao N1, 30. rujna 2015. godine Dodik je napao novinarku N1 koja mu je postavila pitanje o tome je li ga ijedna istražna ili pravosudna institucija pozivala na razgovor u aferi „Olegovo zlato“. Zatim je u veljači prošle godine u Srbiji burno reagirao na upit novinarke  N1 Jelene Mirković o istrazi protiv Slobodana Pavlovića.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI