Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Inicijativa Vijeća FFZG-a: Sada se jasno vidi da problem nije bio samo bivši dekan, nego i rektor…

Inicijativa Vijeća FFZG-a:
Sada se jasno vidi da problem nije bio samo bivši dekan, nego i rektor…

Nije dopušteno snimanje Plenuma na Filozofskom fakultetu

Foto:HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Članovi Inicijative Vijeća Filozofskoga fakulteta (FF) Sveučilišta u Zagrebu ustvrdili su u petak, nakon što zbog nedostatka kvoruma nije održana najavljena sjednica Fakultetskoga vijeća, da rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras onemogućava rad legalnoga fakultetskog Vijeća i razrješenje spora s Upravom toga fakulteta.

Prva sjednica Vijeća FF-a u novoj akademskoj godini trebala je biti održana u petak ali, nakon što obnašatelj dužnosti dekana prof. dr. Željko Holjevac nije dopustio da u njezinu radu sudjeluju predstavnici studenata, dio profesora članova Vijeća napustio je sjednicu te ona nije održana zbog nedostatka kvoruma.
Profesorica Tadinac: Kriza upravljanja na FF-u traje i dalje
Članica Vijeća FF-a profesorica Meri Tadinac izvijestila je pak okupljene novinare kako je na početku sazvane sjednice pročitana izjava članova Inicijative Vijeća FF-a u kojoj, među ostalim, stoji da “kriza upravljanja na FF-u i dalje traje unatoč nadama da će se nakon smjene dekana Vlatka Previšića situacija smiriti”.
Istu izjavu profesorica Tadinac pročitala je i novinarima, a u njoj je istaknuto i kako se “sada jasno vidi da problem nije bio samo bivši dekan, nego i rektor koji, umjesto da brine o statutarnosti i legalnosti funkcioniranja Sveučilišta, neprestano proizvodi pravni kaos i produbljuje sukobe”.
Tri su tvrdnje u izjavi – prva je da rektor Boras onemogućava rad legalnoga Vijeća, druga je da rektor onemogućava razrješenje spora Uprave i Vijeća FF-a, a treća je da je riječ o blokadi fakulteta i moralnoj ucjeni.
Tvrdnje su potkrijepljene podatcima kako “rad Vijeća jednostavno nije legalan bez studentskih predstavnika, da je o.d. dekana bio upoznat s činjenicom da se neutemeljena Odluka o raspuštanju Studentskoga zbora zloupotrebljava radi sprječavanja ulaska studenata, te da se o.d. dekana na to oglušio i onemogućio rad Vijeća u skladu s njegovim nužnim sastavom koji propisuje Statut, a odgovornost za to snosi rektor za čiji glas o.d. dekana očito ima sluha”.
Dodaje se kako “rektor i Senat donose nove odluke koje nisu samo zaobilaženje uobičajene procedure Vijeća nego i izravno kršenje zakona i statuta. Pritom rektor svjesno ustraje na kršenju zakona jer je na sjednici Senata donio i odluku o imenovanju o.d. prodekana premda su ga predstavnici sindikata upozorili da time krši zakon”.
Kada je pak riječ o tvrdnji o blokadi institucije i moralnoj ucjeni, u izjavi je ocijenjeno da “za nastalu situaciju nisu krivi članovi Vijeća FF-a koji se bore za zakonitost, a sve sadašnje i buduće moralne ucjene i pokušaje uprave fakulteta ili rektora da na neke druge prebace odgovornost za sudbine, ne treba shvatiti nikako drukčije nego kao demagošku  podvalu. Odgovornost za institucionalnu paralizu snose isključivo oni koji opstruiraju proceduralne korake te klijentelistički zloupotrebljavaju institucije kojima su na čelu”.
Ponovno su istaknuta i četiri zahtjeva o kojima su u četvrtak izvijestili članovi te inicijative – prvi je da o.d. dekana ne kompromitira rad Vijeća FF-a i da dosadašnjim studentskim predstavnicima odmah omogući sudjelovanje u radu Vijeća do isteka njihova mandata, da Vijeću FF-a omogući hitno pokretanje procedure izbora novoga dekana kako bi se taj proces okončao unutar zakonski predviđenih tri mjeseca te da se razrješenje i imenovanje v.d. prodekana ne provodi na Senatu, nego na Vijeću FF-a kako to nalažu Statut i dosadašnja praksa. Traže i da rektor Boras novom odlukom ispravi dosad počinjenu štetu i spriječi buduću do koje će doći nakon upravnih tužbi povodom svih nelegalnih odluka donesenih proteklih mjeseci.
Članovi Vijeća FF-a pozivaju da se “učini sve da na čelo FF-a što prije dođu sposobni i u svojoj struci priznati i čestiti pojedinci”.
Tadinac: Očekujemo da MZOS konačno donese odluku o upravnom nadzoru nad poništavanjem izbora za Studentski zbor FF-a 
Kako je izjavila Tadinac, s liste članova Vijeća izbačeni su studentski predstavnici i kvorum je drukčije definiran, odnosno sada je odjednom ukupan broja članova Vijeća 75, pa je za kvorum potrebno 38 članova. Podsjetila je kako je odluka Senata o poništavanju izbora za Studentski zbora FF-a nelegalna i trenutačno je pod upravnim nadzorom u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).
“Očekujemo da će se pravna služba Ministarstva konačno oglasiti o toj dilemi, a sve pravne analize pokazuju da ta odluka nije zakonita, a ako bi ona čak i bila zakonita, to nema nikakvih reperkusija na legalnost studentskih predstavnika u Vijeću”, izjavila je Tadinac. Podsjetila je kako MZOS treba donijeti odluku u zakonskom roku od 60 dana, a predmet im je urudžbiran prije točno četiri tjedna.
Tadinac je objasnila kako zakon obvezuje da se novi dekan izabere u roku od tri mjeseca a ta točka, izvijestila je, uopće nije bila na dnevnome redu zakazane sjednice Vijeće. Osim toga, Vijeće ne može donijeti i cijeli niz potrebnih odluka, poput onih o visini školarine, o napredovanjima i zamjenama za bolovanja.
Članica Vijeća studentica Petra Požgaj posvjedočila je kako se većina studenata osjeća nelagodno i srame se zbog situacije na njihovu fakultetu. Istaknula je da su studenti izgubili svoj glas u Vijeću što se najizravnije odnosi na školarine jer nije donesena odluka o visini školarina za ovu akademsku godinu.
Ocijenila je kako je ispunjen studentski zahtjev za razrješenja dekana, ali ne na temelju njihovih upozoravanja na nelegalnost, već s obzirom na njegovu životnu dob. Dodala je kako su studenti dobili upravu koju je postavio senat i nije u skladu s ovlastima senata koji nema pravo imenovanja prodekana.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI