Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
IZDVOJENO
Civilne udruge prosvjedovale protiv smanjenja novca za Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva

Civilne udruge prosvjedovale protiv smanjenja novca za Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva

Inicijativa za civilno drustvo 1

Prosvjedna akcija Inicijative “Za snažno civilno društvo!”/Foto:HINA/Denis CERIĆ

Inicijativa Za snažno civilno društvo! organizirala  je ispred Vlade prosvjednu akciju i konferenciju za medije pod nazivom ’70 za 7 posto’ povodom konačnog usvajanja Vladine Uredbe o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću te upozorila na posljedice koje će najavljeni rezovi imati na razvoj i djelovanje organizacija civilnog društva u Hrvatskoj. Nije to bio prvi prosvjed organizacija civilnog društva ispred Banskih dvora. Već su od Vlade tražili da odustane od planiranog smanjenja potpore za najslabije članove društva poput mladih, osoba s invaliditetom i beskućnika.

U povodu najavljenog usvajanja Vladine uredbe o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću predstavnici četiriju udruga u utorak su pred Banskim dvorima održali konferenciju za novinare s koje su apelirali da se zbog dodijeljenih 7 posto sredstava udrugama “koje su na meti javnih napada”, ne smanjuje 70 posto sredstava svim ostalim udrugama.
– Zbog sedam posto proračuna Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, dodjeljenog organizacijama koje su na meti javnih napada, prijeti se rezanjem čak 70 posto ukupnog proračuna Nacionalne zaklade u 2016., odnosno da se sredstva od 50 milijuna kuna smanje za 30 milijuna”, rekla je članica Vladina Savjeta za razvoj civilnog društva Mirela Travar.
Od ukupnog proračuna Nacionalne zaklade 44 posto sredstava namijenjeno je za ranjive skupine (osobe s invaliditetom, branitelje, djecu),  21 posto za udruge koje se bave obrazovanjem, mladima i kulturom, 10 posto za one koje skrbe o okolišu, održivom razvoju i održivoj ekonomiji, te isto toliko za udruge koje promiču razvoj zajednice, volonterstvo i razvojnu pomoć.
Udruge koje promiču demokratizaciju i ljudska prava dobile bi osam posto sredstava Nacionalne zaklade, a sedam posto udruge koje se napada, rekla je Travar.
-Mi se ovdje ne želimo ograditi od tih organizacija, mi samo želimo ukazati da se zbog jednog skupa onoga što je nekome “problematično” ide rušiti cijeli sustav. Mi o tome želimo dijalog – dodala je Travar. Također je poručila kako se ne slažu s neargumentiranim etiketiranjem organizacija koje su iznimno važne za izgradnju demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj.
Inicijativa za civilno drustvo 2

Na slici predstavnica Savjeta za razvoj civilnoga društva Vlade Republike Hrvatske Mirela Travar, Ivana Kordić iz Hrvatske mreža volonterskih centara i Dražen Šimleša iz Zelene mreža aktivističkih grupa/Foto:HINA/Denis Cerić

Urušavanje besplatne pravne pomoći, volonterskih centara, smanjenje sredstava i za gluhoslijepe

Nacionalna zaklada ključna je zbog operativnih i infrastrukturnih potpora koje osigurava velikom broju organizacija, za programe za osobe s invaliditetom, manjine, marginalizirane, mlade i druge društvene skupine. Smanjenjem sredstava urušili bi se sustavi kao što su npr. besplatna pravna pomoć, volonterski centri, skloništa za beskućnike, centri za rehabilitaciju i slično, upozorila je Ivana Kordić iz Hrvatske mreže volonterskih centara.
– Civilno društvo su udruge kao što je Dodir, civilno društvo su udruge koje vode skloništa za beskućnike i volonterske centre, koje pružaju besplatnu pravnu pomoć i one koje štite ljudska prava. Usluge koje pružamo na dnevnoj bazi koristi jako puno građana. Bilo bi potpuno neodgovorno da organizacije, kao što je na primjer Most, splitskim beskućnicima zatvori vrata – kazala je Kordić.
Dražen Šimleša iz udruge Zelena mreža aktivističkih grupa, koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija graditeljstva i dizajnere permakulture, kazao je da bi se smanjivanjem sredstava u pitanje dovele brojne korisne aktivnosti njegove udruge, poput edukacije kako sačuvati biljno sjeme ili pak izgraditi solarni sustav za svoje domaćinstvo.
Inicijativa za civilno drustvo 3

Na slici Sanja Tarczay iz Hrvatskoga saveza gluhoslijepih osoba/Foto:HINA/Denis cerić

Sanja Tarczay iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, koja okuplja 360 članova, upozorila je da ta udruga nije u sustavu saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, pa bi ih najavljeno smanjenje novca iz Zaklade itekako pogodilo.
Civilno društvo jedan je od temeljnih stupova demokracije i društvenog razvoja, a dosadašnjim radom upravo je imalo ključnu ulogu u podizanju standarda demokratskih procedura koje ovakav prijedlog Uredbe izigrava, ističu iz Inicijative za snažno civilno društvo. Podsjećaju i kako je Sabor  već usvojio Državni proračun u kojem je prihvaćeno povećanje sredstava za djelovanje Nacionalne zaklade za 5%, pa se postavlja pitanje koji je povod ovakvoj izmjeni financijskog plana.
Uredba kakva nam je predstavljena uništiti će kvalitetan i za sve otvoren sustav potpore civilnom društvu oko kojeg je postojao dugogodišnji konsenzus svih relevantnih političkih opcija -poručili su iz Inicijative te izrazili nadu da je Vlada otvorena za dijalog te da će žurno usvojiti Uredbu u skladu s proračunom usvojenim u Hrvatskom Saboru.
FINANCIJSKA STRUKTURA POTPORA NACIONALNE ZAKLADE ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA ZA 2016. PREMA JAVNO DOSTUPNIM PODACIMA:

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI