Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
PISMO / UKRATKO
HND predsjednici RH: Objasnite nam, molimo vas…

HND predsjednici RH:
Objasnite nam, molimo vas…

Hrvatsko novinarsko društvo je predsjednici RH uputilo pismo kojega potpisuje potpredsjednik HND-a Denis Romac:

hnd_logo

 

HND moli Predsjednicu Republike Hrvatske da objasni što je to točno učinila naša udruga, koja okuplja gotovo 2500 profesionalnih novinara, da je zaslužila biti napadana fašističkim metodama (jer anonimno denunciranje letcima prepunim laži jest fašističko huškanje, poput onoga, na primjer, koje su u devedesetim godinama prošloga stoljeća činili „šešeljevci“ protiv Hrvata u Beogradu i Zemunu nazivajući ih ustašama). Da li svojim javnim djelovanjem HND provocira? Iritira? Vrijeđa? Neistinito prikazuje i čak izruguje Domovinski rat? Niječe stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije? Predsjednicu Republike Hrvatske molimo da nam objasni, što je to HND učinio da se njegovom vodstvu, predsjedniku prije svega, prijeti protjerivanjem, ubojstvom maljem i kopanjem očiju.

Predsjednice Republike, objasnite nam, molimo vas, što je to HND učinio da ga se napada fašističkim metodama?
U pismu Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, u kojemu je izrazio zabrinutost zbog „narastanja atmosfere netolerancije i poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u našoj zemlji“ predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac spomenuo je i slučaj napada na Hrvatsko novinarsko društvo i SNV u anonimnom pismu koje je nedavno ponuđeno Zagrepčanima.
(http://www.index.hr/vijesti/clanak/pupovac-pisao-kolindi-nepoznati-ljudi-pljuju-na-mene-i-vicu-cetnice-idi-u-srbiju/874727)
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) nije javno reagiralo na to anonimno pismo, još jedan u nizu huškačkih napada na HND lažima. No, s obzirom da je gospodin Pupovac taj slučaj spomenuo u pismu Predsjednici Republike te da se ona (i) na njega referirala u svom odgovoru, smatramo da je važno reći slijedeće:
Anonimno pismo proglašava Hrvatsko novinarsko društvo, uz Srpsko narodno vijeće, mrziteljem Hrvatske koje zloupotrebljava medijske slobode i slobode okupljanja za svoje manifestiranje neprijateljstva prema vlastitoj zemlji. Pismo je, kako je gospodin Pupovac napisao Predsjednici Republike, „u najgoroj totalitarnoj (fašističkoj) maniri dostavljano u poštanske pretince na području Zagreba.“
Istina je zapravo da je SNV unajmio od HND-a dvoranu u Novinarskom domu za obilježavanje Božića (čiji se sadržaj piscu anonimnog pisma nije svidio a na kojem su bili i tadašnji mandatar a sadašnji premijer, te sadašnji ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske ), kao što svakodnevno čine desetci raznih organizacija, institucija ili udruga bez obzira na političko, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u odgovoru Miloradu Pupovcu ustvrdila i kako među onima koji su žrtve javnih iskaza nesnošljivosti i mržnje „ima i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, niječu stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije“.
(http://www.index.hr/vijesti/clanak/kolinda-odgovorila-pupovcu-zrtve-napada-iz-mrznje-vec-godinama-nas-provociraju-i-vrijedjaju/874737.aspx)
Stoga HND moli Predsjednicu Republike Hrvatske da objasni što je to točno učinila naša udruga, koja okuplja gotovo 2500 profesionalnih novinara, da je zaslužila biti napadana fašističkim metodama (jer anonimno denunciranje letcima prepunim laži jest fašističko huškanje, poput onoga, na primjer, koje su u devedesetim godinama prošlog stoljeća činili „šešeljevci“ protiv Hrvata u Beogradu i Zemunu nazivajući ih ustašama). Da li svojim javnim djelovanjem HND provocira? Iritira? Vrijeđa? Neistinito prikazuje i čak izruguje Domovinski rat? Niječe stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije?
Predsjednicu Republike Hrvatske molimo da nam objasni, što je to, po njezinom mišljenju, HND učinio da se njegovom vodstvu, predsjedniku prije svega, prijeti protjerivanjem, ubojstvom maljem i kopanjem očiju.
Također, HND očekuje da Predsjednica Republike Hrvatske i ostali visoki državni dužnosnici odgovore na pismo Međunarodne federacije novinara (IFJ) koje je im je poslano u ime 600 tisuća novinara iz cijeloga svijeta kao podrška HND-u povodom gušenja slobode izražavanja i napada na neovisnost medija u Hrvatskoj.
(http://www.ifj.org/nc/news-single-view/backpid/1/article/croatia-ifj-asks-for-review-of-decision-to-abolish-state-subsidies-for-non-profit-media/)
Nadamo se i da će Predsjednica Republike javno osuditi širenje netolerancije, prijetnje i huškanje koje proizvodi, na primjer, notorni štovatelj Nezavisne Države Hrvatske, navodni novinar Velimir Bujanec.
Nakon niza skandaloznih javnih istupa dotična je osoba, kao što je poznato, nedavno napravila i degutantnu predstavu koja je svojevrsna tjeralica za Mirjanom Rakić, predsjednicom Vijeća za elektroničke medije. A baš na dan kada je Međunarodna federacija novinara poslala otvoreno pismo Predsjednici Republike, predsjedniku Vlade i ostalim visokim državnim dužnosnicima, notorni je Bujanec u emisiji koju emitiraju mnoge televizijske postaje (a čiji rad sufinancira Agencija za elektroničke medije) odaslao još jednu „tjeralicu“, ovoga puta za predsjednikom HND-a.
Ako Predsjednica Republike ne prati „novinarski rad“ Velimira Bujanca podsjećamo je da je to jedna od onih osoba koje, da citiramo samu Predsjednicu, „svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju…izruguju…niječu stvarnost…stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije“.
Ukoliko niti to podsjećanje nije dovoljno, Velimir Bujanec je jedan od onih koji su bili gosti u svečanoj VIP loži na inauguraciji Predsjednice Republike Hrvatske.
Denis Romac, potpredsjednik HND-a
Tags: ,

VEZANE VIJESTI