Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
POLITIKA / UKRATKO
Grad se zadužuje zbog dugova HNK Šibenik

Grad se zadužuje zbog dugova HNK Šibenik

Joško Šupe (Foto H. Pavić) (1)Šibenska gradska vlast pravi je ovisnik o kreditima. U samo dvije godine otkako je HDZ preuzeo vlast u Gradu, zadužili su se za 35,8 milijuna kuna, a to će, nema sumnje, vraćati građani kroz nove namete. Počelo je s kreditom od 5 milijuna kuna, pa novim od 20 milijuna, da bi posegli za još jednim od pet, a sada se očekuje od Gradskog vijeća da donese odluku o jamstvu Grada na kredit Nogometnog kluba Šibenik u iznosu od 5,8 milijuna kuna!  Nije problem, smatra SDP-ov gradski vijećnik Joško Šupe, samo u kreditima, nego prije svega u njihovoj namjeni i načinu na koji se gradska vlast zadužuje.

Grad koji kod banke uzima kredit  da bi podmirio troškove svoga neracionalngo poslovanja ( plaće zaposlenicima i materijalne troškove), spreman je sebi priuštiti i luksuz izdavanja jamstva nogometnom klubu iako je svjestan da će taj dug naposlijetku pasti na teret građana, procjenjuje Šupe, smatrajući takvo ponašanje neodgovornim. Činjenica je, kaže SDP-ovac, da u Gradu rashodi rastu tri puta bržom stopom od prihoda, da su ulaganja prepolovljena , da su svedena na tek 10,9 milijuna kuna i najniža su u zadnjih pet godina, po čemu se Šibenik vratio na razinu 2010. O sudbini TLM-a u najdramatičnijim danima ove Tvornice, gradonačelnik se ne izjašnjava niti se na toj problematici angažira. Ali će zato gorljivo podupirati kredit za nogomet uz jamstvo Grada, znajući unaprijed, drži Šupe, da će građani vraćati taj dug.

Formalno, bude li banka naplatila jamstvo do grada, HNK Šibenik bi se ugovorom obvezao  uplaćivati na račun gradskog proračuna 30 posto od svakog transfera igrača, od prodanih ulaznica i drugih prihoda tijekom pet godina dok dug na račun jamstva ne otplati. Kredit šibenskom nogometu trebao bi pokriti porezni dug koji je ostao iza privatizacije, dakle, neodgovorno klupsko poslovanje, smatra Šupe, a sve se to prelama preko leđa građana. Nema nikakve garancije, kaže, da će se ova kreditna sredstva doista iskoristiti za sanaciju dugova, a ne za neku drugu namjenu. Uostalom, ističe predsjednik SDP-ova kluba vijećnika u šibenskom Gradskom vijeću, očekuje se da vijećnici izglasaju jamstvo Grada za kredit Klubu, a da nema ni odluke banke o odobrenju kredita, nego se sve to radi na temelju neobvezujuće ponude koju je potpisao bankovni referent!

Uostalom, zašto se ne zna koliko je HNK Šibenik uprihodio od transfera  igrača u zadnjih pet godina ( Rukavina, Ademi, Schildenfeld ), pita se Šupe, prognozirajući kako je gradska vlast na korak od novog kreditnog zaduženja kojim se pokriva loše poslovanje nogometnog kluba, a jamstvo je samo kamuflaža…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI