Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
SCENA
Topot kopita i vjetar u kosi – Slovaci su prvaci!

Topot kopita i vjetar u kosi – Slovaci su prvaci!

Slavili su Slovaci (Foto: Tris/H. Pavić)

Slavili su Slovaci (Foto: Tris/H. Pavić)

Na 10. međunarodnoj trci tovarov u Tisnom sinoć je trijumfirala Slovačka. Pobjedu je Slovacima donijeli su magarac Miško s ergele Banovi dvori iz Tišnjanske Dubrave i jahač Daniel Suman iz Bratislave.

Na tovarećem trkalištu na Rudini u Tisnom titulu svjetskih prvaka Nizozemcima su preoteli Daniel Sulan (20) iz Bratislave i magarac Miško. Prošlogodišnji pobjednik nije se uspio niti plasirati u finale, jer se magarac ukopao i pozirao nizozemskim televizijama koje su došle pratiti obranu titule. Slovaci nisu imali taj problem. Miško je trčao tako brzo da su ga jahač Daniel i trener Peter Šimonič morali usporavati.

– Slovaci su postavili novi svjetski rekord. Tri kruga su pretrčali za četiri minute, 27 sekundi i 34 stotinke, što nije uspjelo nikom u povijesti magarećih utrka u Tisnom – rekao je voditelj Davor Dretar Drele, a publika, među kojom i vrlo brojni slovački turisti koji bodrili svog jahača i magarca Miška.

– U Tisnom sam godinama, ali sada sam jahao prvi puta u životu. Samo sam se popeo na magarca, a on je napravio sve ostalo. Na leđima Miška saznao sam što znači vjetar u kosi – rekao nam je nakon pobjede Daniel, student stomatologije iz Bratislave.

Slovački trener Peter Šimonič morao je usporavati Miška (Foto: Tris/H. Pavić)

Slovački trener Peter Šimonič morao je usporavati Miška (Foto: Tris/H. Pavić)

Drugi na cilj su stigli Hrvati, treći Bavarci. Francuzi, koji su jahali favorita, magarca Maksima koji je s jahačem Rokom Popovom pobijedio na prošlotjednim 48. tribunjskim magarećim utrkama, plasirali su se u finale, ali na koncu se nisu proslavili. Vlasnik magarca Rokica Ferara za loš plasman Maksima i Francuza okrivio je tišnjanski stazu koju njegov magarac ne poznaje, a Drele je dodao problem s Rižinim zavojem, iz kojeg neupućeni jahači i magarci
redovito izlijeću ili se jednostavno pred njim ukopaju.

Najbolja u revanju bila je Vjekoslava iz Mićevca: 


Uz magarce, vatromet i koncert Danijele Martinović, koji je trajao do ranih jutarnjih sati, atrakcija ovogodišnje utrke bilo je i natjecanje u revanju, oponašanju glasanja magarca. Natjecalo se pet žena i djevojaka iz publike, a nagradu je odnijela Vjekoslava iz turopoljskog
Mićevca. Znakovito je da na ovogodišnjoj 10. međunarodnoj utrci magaraca nije
bilo političara. Ni ministara, saborskih zastupnika, župana, gradonačelnika ni načelnika općina. Svi su, naime, bili u Sinju, čak i načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, koji je na Alci pratio premijera Milanovića. Tišnjani i njihovi gosti nisu se žalili. Naprotiv. Umjesto stotine uglednika u VIP loži prvi put su sjedila djeca.

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI