Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
POLITIKA
Jedna od zapuštenih povijesnih utvrda unutar Muzila - foto TRIS/G. Šimac

Iznajmi zemlju po kojoj hodaš:
170 hektara Pule i poluotoka Muzila prepustili bi na – 99 godina

Jedna od zapuštenih povijesnih utvrda unutar Muzila - foto TRIS/G. Šimac
Jedna od zapuštenih povijesnih utvrda unutar Muzila - foto TRIS/GŠ

Jedna od zapuštenih povijesnih utvrda unutar Muzila – foto TRIS/GŠ

– Iznajmi zemlju po kojoj hodaš, ona ti ništa, ona ti ništa nije kriva… – parafrazirajmo stihove pjesme koju pjeva Mišo Kovač, a koja u originalu sadrži riječ ‘poljubi’.

Kako stvari stoje, još jedan komad hrvatske zemlje, odnosno 170 hektara zelenog pulskog poluotoka Muzil, mogao bi biti iznajmljen – na 99 godina. Naime, sudeći prema dokumentima iz materijala za 4. točku pulskog Gradskog vijeća (04._Prijedlog_Odluke_o_davanju_suglasnosti_—realizacija_razvojnog_projekta_Muzil), koje se treba održati 30. srpnja u 17 sati, Vlada RH, Grad Pula, Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH i Ministarstvo turizma združili su se u nakani da do 2115. godine (!), odnosno do stoljeća dvajsdrugog,  prepuste na upravljanje cjelokupan poluotok sa svim tamnošnjim nekretninama, zelenim površinama, povijesnim utvrdama itd., te da se uz to na 99 godina dodjijeli koncesija za pomorsko dobro, odnosno cjelokupnu poluotočku obalu.
Dotle, tko živ, tko mrtav.

Sve po 99 godina

– 4. Donošenje Odluke o davanju suglasnosti na Prijedlog Odluke o pokretanju postupka za realizaciju razvojnog projekta Muzil na lokaciji poluotok Muzil, Grad Pula i prijedlog Javnog poziva za iskazivanjem interesa za realizaciju razvojnog projekta Muzil na lokaciji poluotoka Muzil, Grad Pula – zove se točka dnevnog reda o kojoj će odluči(va)ti pulski vijećnici.
Muzil, napuštena zgrada zapovjedništva - foto TRIS/GŠ

Muzil, napuštena zgrada zapovjedništva, za vrijeme konferencije – foto TRIS/GŠ

To je, prema proceduri, posljednja postaja prije raspisivanja navedenog javnog poziva, budući da je jedan dio nekretnina i u vlasništvu Grada Pule, pa je za to potrebna tzv. suglasnost te jedinice lokalne samouprave.
– Poluotok Muzil prostor je nekadašnjeg vojno regrutnog centra u Puli koji se prostire na cca. 170 ha zemljišta smještenog na najzapadnijem dijelu pulskog zaljeva, te se cjelokupno podrčje sastoji od većeg broja katastarskih čestica u vlasništvu Republike Hrvatske i Grada Pule. Predmet javnog poziva investitorima za iskazivanjem interesa jest realizacija razvojnog projekta MUZIL na lokaciji poluotoka Muzil, a koji bi bio ostvaren osnivanjem prava građenja na nekretninama na kojima prema važećim prostornim planovima bude predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija na rok od 99 godina, osnivanjem prava služnosti (prava plodouživanja) na nekretninama na kojima prema važećim prostornim planovima ne bude predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija na rok od 99 godina, te dodjelom koncesije na pomorskom dobru do 99 godina – obrazlaže se u pulskom Vijeću skoro glasovanje na sjednici (dnevni red).

Što je s privremenim korištenjem?

Zanimljivo, sve se ovo događa netom nakon što su DUUDI i Grad Pula na neki način dali zeleno svjetlo za privremeno korištenje dijela objekata u Muzilu na raspolaganje građanima Pule za potrebe rekreacije, djelatnosti udruga građana ili pokretanja malih obrta, u napuštenim prostorima kojih u bivšim vojarnama u Muzilu ima značajan broj. Inače, iz nekih razloga je građanima i dan danas zapriječen slobodan pristup, jer ga čuvaju pripadnici MORH-a.
Rijetka prilika u kojoj su 'civili' posjetili Muzil - foto TRIS/GŠ

Rijetka prilika u kojoj su ‘civili’ posjetili Muzil – foto TRIS/GŠ

Podsjetimo, ovog proljeća su pulske udruge Zelena Istra i Zadruga Praksa pokrenule inicijativu da se Muzil, zeleni poluotok nadomak grada s brojnim vojnim objektima koji su desetljećima bila zabranjena zona za civile, jednim dijelom i zasad privremeno ustupi na upotrebu građanstvu (vidi više ovdje). Izradili su projekt (Muzil Starter), izračunali koliki bi bili troškovi dovođenja u funkciju pojedinih prostora i pozvali građane da u svemu intezivnije sudjeluju. Priredili su i međunarodnu konferenciju na kojoj je sudjelovalo oko 90 sudionika, i nazvali je Novi start – korištenjem napuštenih prostora do urbane obnove, potkrijepljujući ostvarivost takvih zamisli pozitivnim primjerima iz drugih svjetskih gradova.
Čak su volonterskim radom uspjeli u svega nekoliko dana zapuštenu zgradu nekadašnjeg zapovjedništva vojarne u Muzilu dobrim dijelom osposobiti i pretvoriti u privremeni svojevrsni kongresni centar. A onda je došla najava sjednice Gradskog vijeća… U spomenutim udrugama nisu iznenađeni terminom održavanja sjednice.

2270 ležajeva, golf s 18 rupa, 500 vezova…

– Usred ljeta, naravno, kada je i pažnja javnosti manja. Šturi javni poziv nudi osnivanje prava građenja na 99 godina i to ne samo na česticama na kojima je važećim prostornim planom predviđena gradnja već i na onima na kojima nije, te koncesija na pomorsko dobro na 99 godina. Planirana je izgradnja turističkog smještaja – 2270 postelja, golf igrališta s 18 rupa, marine s 500 vezova, javne garaže, kongresnog centra, te, kako stoji u pozivu, “ostalih sadržaja”, uključujući i mogućnost stanovanja, čitaj apartmanizacija. To je sve što je javnosti ponuđeno kao informacija – kaže Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Kako stoji u nacrtu javnog poziva, o odabiru investitora odlučivat će povjerenstvo u sastavu ministar turizma Darko Lorencin, Daglas Koraca, Lorencinov zamjenik, Mladen Pejnović, predstojnik DUUDI-ja i njegov zamjenik Alen Čičak te, Boris Miletić, gradonačelnik Pule. Znači li ovako kooordinirana združena akcija i to da se već nazire nekakav investitor, pa se brže bolje želi pripremiti teren za 99 -godišnje ‘plodouživanje‘, kako se navodi?
– Osim što postoji velika mogućnost da i ovaj poziv investitorima bude veliki fijasko poput onog koji je doživio prethodni poziv za lokacije Pineta. Hidrobaza i Sv. Katarina-Monumenti, kada se na poziv za investiranje u 3 lokacije javio samo jedan investitor, i to Danko Končar, odluka da se u projekt upusti uz veliko protivljenje lokalne javnosti lišena je svake mudrosti, političke odgovornosti i demokratskog opravdanja – premda nije i neočekivana. Iz iskustva je poznato da se najbolje realiziraju upravo oni projekti koji imaju podršku javnosti. U suprotnom, kao u slučaju Muzila, javnost će učiniti sve da se onemogući projekt, što može dovesti do skupih odgoda, a vrlo često i do odustajanja od projekata – ističe Dušica Radojčić.

Bez dijaloga, preostaje otpor

U Zelenoj Istri kao dobar primjer lošeg isključivanja javnosti iz odlučivanja o javnim dobrima ističu i zbivanja oko golfa na Srđu – nedemokratsko planiranje razvoja grada za posljedicu ima propadanje objekata i cijelog područja, skuplju obnovu, loš image, te onemogućavanje razvoja lokalne zajednice, smatraju.
Detalj iz Muzila: ulaz je gdje je izlaz - foto TRIS/GŠ

Detalj iz Muzila: ulaz je gdje je izlaz – foto TRIS/GŠ

– Umjesto da nakon snažnog višegodišnjeg prosvjeda protiv nametnih planova za Muzil, naročito golfa, vlast shvati kako je nužna fundamentalna promjena paradigme “odluči-nametni” zbog problema u realizaciji takvih projekata ali i suvremenih trendova u participativnom planiranju i odlučivanju, Država i Grad i dalje u potpunosti isključuju potrebe i interese građana koji zapravo čine život grada. Muzil je mogao biti prototip planiranja u kojem su građani uključeni, u kojem jedan prostor konflikta postaje prostor suradnje između građana i njihovih političkih predstavnika, kao i primjene pravednijih kriterija u prostornom planiranju. Ali nije. Kad nema uvažavanja i dijaloga, preostaje samo otpor samovolji stranačkih moćnika koji olako rasprodaju našu zemlju i budućnost ovoga grada – zaključuje Dušica Radojčić.
A na kraju, kao blago humorističan glazbeni prilog,  evo i pjesma u izvedbi  Miše Kovača koja sugerira ljubljenje zemlje po kojoj se hoda.
A ne iznajmljivanje iste na 99 godina.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI