Neovisni novinarski portal
26.11.2021.
IZDVOJENO
Zgrada Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku

Stres u šibenskoj Ekonomskoj školi:
Profesori masovno na bolovanju, traže smjenu ravnateljice

Zgrada Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku

Početkom drugog polugodišta u Ekonomskoj školi u Šibeniku kulminirao je sukob dijela nastavnika s v.d. ravnateljicom Dianom Vodanović.

Zgrada Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku

Zgrada Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku

– Sin mi je dobio novi raspored, nove profesore iz stručnih predmeta, a ravnateljica je to jučer priopćila predsjednicima razreda u svom uredu, bez da je sazvan ikakav roditeljski sastanak. Po tom novom rasporedu imaju svakog dana blok-satove iz svih predmeta, s tim da je, recimo, matematika prvi, a onda i šesti sat. Profesori su zamijenjeni, puno ih je na bolovanju, vlada kaos, a sve to usred nastavne godine – glasila je reakcija roditelja koji je danas nazvao redakciju TRIS-a, a čije dijete pohađa Ekonomsku školu u Šibeniku.
Nakon nekoliko telefonskih poziva bilo je jasno da je situacija u Ekonomskoj školi daleko od normalne. Jučer je, prvog dana drugog polugodišta, osam profesora i četiri administrativno-tehnička djelatnika Ekonomske škole otvorilo bolovanje. Dijagnoza im je zajednička: akutni stres. A izvor njihovih duševnih boli je, ispostavilo se, v.d. ravnateljica Diana Vodanović.
Već je i sam izbor Diane Vodanović na mjesto ravnateljice, u svibnju prošle godine, bio temom medijskih napisa. Nastavničko vijeće i zbor zaposlenika „navijali“ su za dotadašnjeg v.d.-a Andreja Miloševića, no županijska je HDZ-ova vlast, preko Školskog odbora, za ravnateljicu odabrala Dianu Vodanović. Nastavnici se žale prosvjetnoj inspekciji, inspektor obavlja nadzor i izdaje rješenje kojim zabranjuje imenovanje Diane Vodanović ravnateljicom „zbog nezakonitog postupanja pri izboru“, a Školski odbor potom je imenuje vršiteljicom dužnosti ravnateljice. Od tog trenutka počinju problemi na relaciji nastavnici – ravnateljica, a situacija, dakako, poprima i tipične političke konture, budući da kuloari govore o pozadinskim igrama u kojima ravnateljičina leđa čuvaju HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić i predsjednik ŽO HDZ-a Ante Kulušić.
– Već i njezino imenovanje za vršiteljicu dužnosti nije izvedeno nimalo zakonito – objašnjavaju nam „pobunjeni“ profesori, koji su inzistirali na svojoj anonimnosti. – Za tu točku dnevnog reda nitko nije znao, a to treba biti transparentno, odnosno obavijest o tome mora biti istaknuta na oglasnoj ploči tri dana ranije. Dovedeni smo pred gotov čin, no bili smo spremni prijeći preko toga, jer volimo i želimo raditi. Ali od tog trenutka rad u Ekonomskoj školi jednostavno više nije funkcionirao.

Ponižavanje i degradiranje

Nastavnici koji su bili voljni govoriti, tvrde da od početka školske godine svakodnevno trpe ravnateljičin teror. – Žrtve smo njezinog mobbinga, a sve zbog osvećivanja jer nismo podržali njezino imenovanje. Radi se o zatrpavanju poslovima koje objektivno ne možemo stići napraviti, o nedodjeljivanju radnih zadataka, skrivanju informacija i dokumentacije, o prijetnjama otkazima, promjenama rasporeda… A iza svega se krije njezina nesposobnost i želja da „očisti“ školu od nastavnika koje ne smatra sebi lojalnima. U svemu tome krši i naša osnovna ljudska prava, a ide se čak i do takvih krajnosti da nam je zabranjeno ići u zahod za vrijeme nastave – kaže nam jedna od profesorica na bolovanju, koja je, tvrdi, poput većine njezinih kolega, ovih dana zatražila pomoć psihijatra zbog stresa, lupanja srca i anksioznosti.
Kap koja je prelila čašu i razlog za masovnu „pobunu“ bilo je prekrajanje rasporeda i oduzimanje pojedinim profesorima pravo da predaju predmete koje su godinama podučavali. – Učenicima tako od jučer te predmete predaju osobe koje su došle na određeno radno vrijeme, bez natječaja i bilo kakve zakonske osnove, a koje su navodno stručno osposobljene. Ako ništa drugo, to nije nimalo pedagoški jer, primjerice, maturantima je usred školske godine zamijenila predmetne profesore, a oni su već odabrali svoje završne radove i mentore bez kojih su sada ostali – kažu nam profesori, tvrdeći da učenici prvog dana drugog polugodišta ne znaju kakav im je raspored, tko će im predavati, a njihove kolege nisu sigurni koje predmete bi trebali predavati.
– Osjećamo se jadno. Ovo ustvari i nije bunt, ovo je vapaj za pomoć. Prijavili smo cijeli slučaj Prosvjetnom inspektoratu, Državnom odvjetništvu i na razne druge adrese, pismo je čak išlo i do premijera Milanovića, međutim institucije se presporo pokreću. Pripremamo i kaznenu prijavu za mobing – kazali su nam nastavnici Ekonomske škole, ističući još jednom da je ovdje na djelu ponižavanje nastavnika i degradiranje službe.

 

Diana Vodanović: Ne osvećujem se nikome, ničije radno mjesto nije ugroženo

– Istina je da je raspored promijenjen, kao i preraspodjela zaduženja pojedinih profesora unutar satnice, a to se sve napravilo u korist učenika. Bilo je dosta reakcija zbog previše predsatova i sedmih satova, a i Prosvjetna inspekcija je davala savjete u tom smjeru, stoga ove promjene nisu nikakva novost. O tome se zna već nekoliko mjeseci, a informiralo se i roditelje i učenike i nastavnike – rekla nam je Diana Vodanović, v.d. ravnateljica Ekonomske škole.
O navodnom mobingu, za koji je dio nastavnika optužuje, kaže: – Nikada nikome nisam prijetila. Svi nastavnici imaju pune satnice, ničiji radni odnos nije ugrožen. Priče o otkazima sam čula po gradskim kuloarima, a za to stvarno nema ni osnove, niti valjanog razloga. Zašto bih se ikome osvećivala? Svatko ima pravo glasovati za kandidata za ravnatelja za kojeg želi, a ja nikad nikoga nisam pitala za koga je glasovao. Mogla bih reći da su sve ove optužbe o ponižavanju i degradiranju ustvari mobbing prema meni.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI