Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
POLITIKA
DORH traži istražni zatvor za Branimira Glavaša

DORH traži istražni zatvor za Branimira Glavaša

Branimir Glavaš

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv državljanina Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine (1956.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ-a RH. (30. 1. 2015.)

Određivanje istražnog zatvora predloženo je na temelju članka 123. stavka 1. točka 1. i stavka 2. Zakona o kaznenom postupku – objavilo je danas Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama,

Branimir Glavaš izašao je iz mostarskog zatvora 20. siječnja,  nakon što je Ministarstvo pravde BiH naložilo njegovo puštanje, temeljem odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske o ukidanju pravomoćne presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin.

Ustavni sud Republike Hrvatske 12. siječnja ukinuo je presudu Vrhovnog suda o osmogodišnjoj zatvorskoj kazni za Glavaša za ratni zločin. Zagrebački županijski sud raspisao je potom tjeralicu za Glavašem, jer je ostala na snazi nepravomoćna presuda u trajanju od deset godina. Prema toj tjeralici, u slučaju da stupi na tlo Republike Hrvatske Glavaš bi bio uhićen. Tjeralicu je, pak, u srijedu ukinulo izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, te se očekivao Glavašev dolazak u Hrvatsku. 

Glavaš je bio osuđen u slučajevima “garaža” i “selotejp” zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Nakon bijega i uhićenja u BiH, kaznu zatvora od osam godina potvrdilo je i pravosuđe te države, gdje je odlučio odslužiti zatvorsku kaznu. Iza rešetaka je proveo ukupno pet godina, dva mjeseca i četiri dana, a hoće li se u zatvor skoro vratiti ovisi o sucu istrage i Glavaševoj želji da se iz hercegovačkih Drinovaca vrati u Osijek.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI