Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
IZDVOJENO
U Šibeniku otvoren Dom za beskućnike: ‘Toplinu nitko ne može platiti’

U Šibeniku otvoren Dom za beskućnike:
‘Toplinu nitko ne može platiti’

Radovi su gotovi, prostorije uređene, fritule poslužene, susjedi omekšani obećanjem o sanaciji cijele ulice – Šibenik je danas dobio Dom za beskućnike.

Dom za beskućnike - otvaranje (Foto H. Pavić) (8)

Dvije kamere pokrivaju ulaz na adresi Braće Polića 14, vrata su protuprovalna. Korisnici Doma za beskućnike, danas svečano otvorenog, bit će sigurni. I, što je njima kudikamo važnije – utopljeni.
– Ovaj dom je prekrasan, uloženo je puno truda. Toplinu ne može nitko platiti, nije bitno koliko košta namještaj. Ovdje mogu imati svoj mir, gdje me nitko neće maltretirati – rekao nam je 56- godišnji Darko Hadžar, ulični svirač iz Koprivnice.
Darko je jedan od šibenskih beskućnika koji su se pojavili na otvorenju Doma. Bez krova nad glavom ostao je lani. – U Šibeniku sam već 14 godina, zavolio sam ovaj grad. Nekad sam radio u jednoj velikoj firmi, koja je uništena kao i sve ostale u ovoj zemlji.
Tri sobe, osam ležaja, s tim da postoji mogućnost i ugradnje kreveta na kat, pa se smještajni kapacitet može na brzinu poduplati. Tu je i kuhinja, ugradbeni ormari, kupatilo, zahod i prostorija u kojoj će dežurati socijalni radnik.
– Ovo ne treba shvatiti kao jednosmjernu ulicu, na način da bi beskućnici trebali nama biti zahvalni za ovo djelo. Trebamo mi i njima reći svoje ‘hvala’, jer zbog njihove nevolje imamo se mogućnost ostvariti kao ljudi i kao kršćani – rekao je don Anto Pavlović, ravnatelj šibenskog Caritasa.
Dom za beskućnike - otvaranje (Foto H. Pavić) (3)
Bili su tu i najviši dužnosnici Grada i Županije, pa i biskup Ante Ivas. – Mir je u susretu. Jedino u susretu s drugim može biti mir. U svijetu vlada kultura odbacivanja, odbacuju se nerođena djeca, mladi, stari, beskućnici… Treba nam više susreta u ljubavi, eto to je Caritas. U ime te ljubavi, mi danas blagoslivljamo ovaj dom, neka nam on bude poticaj za daljnje darivanje. A korisnicima ovog doma želimo da tu ljubav osjete i prime – rekao je šibenski biskup.
– Pozdravljam ovu akciju, ovo je veliki dar. Bilo bi, naravno, bolje da imam nešto svoje – rekao nam je 58-godišnji Milenko Tomić, dok je biskup blagoslivljao prostorije. Milenko je bez ičega svoga ostao tijekom rata, kada mu je kuća pored Siverića spaljena do temelja.
– Mogu samo zahvaliti svim zaslužnima. Bili smo na ulici, sad možemo doći tu na topli krevet – bio je razdragan i 60-godišnji Šibenčanin Slobodan Janjić.
Uređenje Doma za beskućnike stajalo je pola milijuna kuna, od čega je 100 tisuća koje je Caritasu posthumno darovao don Frane Šimat. Sanacije Ulice braće Polića stajat će dodatnih 300 tisuća kuna.

Dom za beskućnike - otvaranje (Foto H. Pavić) (4)

 


VEZANE VIJESTI