Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Poteći će nafta, med i mlijeko: Vlada zapošljava stručnjaka za popularizaciju bušenja Jadrana

Poteći će nafta, med i mlijeko:
Vlada zapošljava stručnjaka za popularizaciju bušenja Jadrana

Valjda pritisnuti pritiscima tzv. svjetskih moćnika i interesima megakorporacija, a možda i nečijim sitnijim interesima, domaći političari se doimaju kao uslužni servis, nižerangirana portčkala i pijuni nekih manje-više nevidljivih nalogodavaca.
Dubrovnik i bušotine - foto montaža Zelena akcija

Dubrovnik i bušotine – foto montaža Zelena akcija

Na Markovu trgu je upravo u tijeku 197. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj će u otvorenom dijelu ministri zaraditi dnevnicu jer će podići ruke najmanje 26 puta, koliko ima i točaka dnevnog reda. A među njima je i točka 17, na kojoj će ministarska družina s premijerom na čelu vrlo vjerovatno donijeti Odluku o davanju prethodne suglasnosti Agenciji za ugljikovodike za angažiranje fizičke ili pravne osobe za obavljanje poslova odnosa s javnošću za aktivnosti promidžbe i informiranja javnosti o projektima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika.

Ukratko odlučit će se o zapošljavanju specijalista za promociju i popularizaciju grozničavog nastojanja da se 90 posto hrvatskog podmorja, a po ministru Ivanu Vrdoljaku naknadno i Dinaridi, Lika, Slavonija itd. pretvore u istražna pa onda i eksploatacijska polja za crpljenje nafte i plina. Kako je poznato, javnost nije oduševljena s tim nakanama za koje mnogi drže kako su na rubu ili onkraj pameti, pa će novozaposlena služba ili službenik za odnose s javnošću imati puno posla i odnošenja s javnošću, ne bi li istu javnost uvjerio kako se radi o prekrasnom i velevažnom projektu.

Renesansa na fosilnom gorivima

Posao će mu (im) biti uvjeriti ovdašnji živalj kako je to jedini izlaz za našu napaćenu i prezaduženu državu, te kako nam slijedi opći preporod i ekonomska renesansa temeljena na fosilnim gorivima, kako ćemo biti regionalna energetska supersila, te kako će nakon što potekne crno zlato iz jadrasnkih bušotina poteći med i mlijeko, a žuto zlato zazveckati u državnim riznicama i džepovima ubogih građana RH.
Posebno je to zanimljivo jer se ova odluka o zapošljavanju PR-majstora događa u trenutku dok na internetu traju dvije međunarodne peticije kojima se traži zaustavljanje projekata kojima se želi bušiti jadransko podmorje (vidi TRIS), a koja se potpisuju svuda u zemlji, ali je potpisuju i brojni strani državljani koji su svjesni ljepota Jadrana i njegove potencijalne sudbonosne ugroze usljed mogućeg crpljenja nafte i plina iz njegovih dubina.
Podsjetimo, bilo je i nekih prosvjednih zbivanja (Zelena akcija) protiv ovog projekta, no vladajuće strukture su se na to gotovo potpuno oglušile. Atmosfera posvemašnjeg ignoriranja stajališta šire javnosti o projektu koji se temelji na strateškim resursima svih građana doima se nevjerovatnom, no postaje jasnija kada se vidi da gotovo sve političke elite pušu u isti rog kada su u pitanju planovi o eksploataciji nafte i plina. Valjda pritisnuti pritiscima tzv. svjetskih moćnika i interesima megakorporacija, a možda i nečijim sitnijim interesima, domaći političari se doimaju kao uslužni servis, nižerangirana portčkala i pijuni nekih manje-više nevidljivih nalogodavaca.

Nas i Norvežana – 9 milijuna

Gura se po svome, pa se u gore navedenoj Agenciji za ugljikovodike prije neki dan hvale kako ‘Luka Ploče postaje logističko središte za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu’, a jer su Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, i Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luka Ploče, potpisali Sporazum o poslovnoj suradnji..
– Otvaraju se velike šanse za Luku Ploče, cijeli neretvanski kraj, ali i šire – rekoše Dorić i Pavlović.
Dakako, najavili su i ‘otvaranje 200 radnih mjesta’, potkrijepivši to primjerom iz prijateljske Norveške, gdje tamnošnje ‘logističko središte ostvaruje godišnje prihode od 300 milijuna eura i zapošljava 1500 djelatnika.’ A kako je već poznato, ministar Vrdoljak je nedavno bez vrdanja Hrvatsku zbog plinonaftnog biznisa proglasio ‘budućom Norveškom’.
Nas i Norvežana – 9 milijuna’, reklo bi se, da parafraziramo onu: ‘nas i Kineza milijardu’.
Na koncu, što još piše u današnjoj odluci Vlade RH.
– Radi se o projektima od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku… istraživanja ugljikovodika na Jadranu predviđa investicije između petsto milijuna i milijarde eura… – stoji u zanimljivom obrazloženju ove odluke kojega, da ne duljimo, u cijelosti možete vidjeti OVDJE.
A ako vas obrazloženje pak nije fasciniralo, međunarodne peticije protiv bušenja plavog Jadrana možete potpisati OVDJE ili pak TU.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI