Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
KULTURA
Jordi Savall (Foto: wikipedia)

Jordi Savall zbog ‘nepoštenog sistema’ odbio najveću španjolsku glazbenu nagradu

Jordi Savall (Foto: wikipedia)

Slavni španjolski glazbenik optužio je vlasti za ‘dramatičnu nezainteresiranost’ prema umjetnosti i umjetnicima.

Jordi Savall (Foto: wikipedia)

Jordi Savall (Foto: wikipedia)

Jordi Savall, jedan od najpoznatijih španjolskih/katalonskih klasičnih glazbenika, odbio je primiti Nacionalnu glazbenu nagradu (Premio Nacional de Musica), najprestižnije španjolsko glazbeno priznanje, pridruživši se tako sve većem popisu glazbenika koji su nagradu ili odbili ili vratili.
Cijenjeni 73-godišnji Katalonac, klasičar i mirovni aktivist, u otvorenom je pismu žiriju, kao i Joseu Ignaciju Wertu, ministru obrazovanja, kulture i sporta, objasnio da bi prihvaćanjem nagrade „pogazio vlastite principe i intimna uvjerenja“. Savall je priznao da je ga vijest o dobivanju nagrade u prvi tren ispunila radošću, no naglasio je da je mora odbiti zbog „dramatične nezainteresiranosti“ španjolske vlade prema umjetnosti i umjetnicima. Ministra je optužio da ignoriranje španjolskog glazbenog nasljeđa i omalovažavanje brojnih glazbenika koji s „velikom požrtvovnošću posvećuju svoj život španjolskoj glazbenoj tradiciji“.
„Živimo u vremenu ozbiljne političke, ekonomske i kulturne krize“, napisao je Savall. „Četvrtina Španjolaca ima opasno neizvjesnu budućnost, a polovina mladih nema nikakve šanse za pronalazak posla. Kultura, umjetnost, a napose glazba, su temelji u izgradnji životnih načela i osobnosti. Stoga sam duboko uvjeren da je umjetnost od velike koristi društvu i edukaciji mladih ljudi, da daje snagu ljudskoj i duhovnoj dimenziji čovjeka“, kaže Jordi Savall.

„No, sistem u kojemu živimo je fundamentalno nepošten“, nastavlja. „Zapitajte se koliko Španjolaca ima priliku uživo čuti neke od naših najznačanijih klasičnih glazbenika današnjice? Možda samo nekoliko tisuća privilegiranih, koji su u mogućnosti posjetiti neke od festivala. Većina drugih nikad ne svjedoči nevjerojatnoj duhovnoj energiji koja se prenosi preko božanske ljepote glazbe. Zato je potrebno da glazbenici imaju potporu institucija države, jer ćemo bez njih nastaviti hibernirati u zaboravu i neznanju.“
Jordija Savalla smatra se za jednog od ključnih svjetskih glazbenika s kraja 20. i početka 21. stoljeća, koji je zaslužan za promociju viole na globalnoj razini. Godine 2006. proglašen je ambasadorom Europske unije za interkulturalni dijalog.
Tags:

VEZANE VIJESTI