Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
POLITIKA
Željka Markić: ‘Još uvijek brojimo potpise’

Željka Markić:
‘Još uvijek brojimo potpise’

Građanska inicijativa “U ime obitelji” priopćila je kako su do sada prebrojli 350.000 potpisa građana za referendum 'za bolji i pravedniji izborni sustav', ali i da će prebrojavanje i obrada podataka potrajati još barem nekoliko dana.

Građanska inicijativa “U ime obitelji” priopćila je kako su do sada prebrojli 350.000 potpisa građana za referendum ‘za bolji i pravedniji izborni sustav’, ali i da će prebrojavanje i obrada podataka potrajati još barem nekoliko dana.

IMG_3432

 – Zbog izuzetno velikog interesa javnosti iz Inicijative javljaju da je prema dosad prikupljenim, ali još uvijek nepotpunim podacima s otprilike 75 posto mjesta izjašnjavanja, referendum zatražilo više od 350 000 birača, a točni ukupni broj znat će se nakon što se obrade svi podaci – stoji u odgovoru građanske inicijative ‘U ime obitelji’ na upit Trisa.

Očekivalo se da će danas obznaniti je li sakupljen dovoljan broj potpisa ili nije.

Inicijativa očekuje da će potpune informacije o broju potpisa imati u sljedećih nekoliko dana kada će se i iz najudaljenijih mjesta prikupiti sve potpisne knjižice. Već sada su uvjereni kako je prikupljeno dovoljno potpisa i da je dovoljan broj građana zatražio raspisivanje referenduma. U cilju maksimalnog smanjivanja troškova referenduma, Inicijativa će potpise predati Saboru čim prikupi sve potpisne knjižice i zatražit će od Sabora žurni postupak provjere potpisa kako bi se referendum mogao održati u isto vrijeme s predsjedničkim izborima. Izjašnjavanje hrvatskih birača o raspisivanju referenduma koji bi doveo do uspostave pravednijeg izbornog sustava i omogućio da hrvatski birači već na sljedećim parlamentarnim izborima svoje zastupnike u Sabor biraju imenom i prezimenom, završeno je jučer u ponoć. Izjašnjavanje je trajalo od nedjelje 21. 9. do nedjelje 5. 10. 2014. godine. Prikupljanje potpisa provodilo se u otežanim uvjetima zbog uskraćivanja dozvola za postavljanje štandova u nekim od najvećih hrvatskih gradova – stoji u odgovoru koji potpisuje Jelena Gazivoda iz odnosa s javnošću građanske inicijativa ‘U ime obitelji’. 

Koliko god se Željka Markić i njena inicijativa trudili u suprotno uvjeriti javnost, posve je bjelodano da je na prikupljanju potpisa za referendum za promjenu izbornog zakona odziv građana bio višestruko slabiji nego u slučaju kada se potpisivalo za referendum o ustavnoj definiciji braka kao životne zajednice žene i muškarca. Ovaj referendum nije podržao ni HDZ, SDP još manje, a i Crkva prilično mlako u odnosu kako to inače radi, dok je u velikom dijelu javnosti prepoznat kao pokušaj mijenjanja izbornih pravila koji bi Željku Markić doveo u Sabor. Kako bilo, očito je da je Hrvatima važnije tko s kim spava i s tim vezana jezična i ustavna rješenja, dok veliku većinu, najblaže rečeno, uopće ne zanima da Željka Markić postane saborska zastupnica. Iz vrlo dobro upućenih krugova tvrde da je današnji dan u inicijativi ‘U ime obitelji’ počeo intenzivnim konzultacijama o tome koju komunicikacijsku strategiju primijeniti kako bi se opravdao neuspjeh napora da se skupe potpisi za novi referendum. Drugi, jednako dobro upućeni, pak, tvrde da se očekuje da bi konačan broj potpisa mogao biti u ‘knap’ 400.000, plus 50.000 nevažećih.

– Istina je da se najprije prebrojavaju potpisi u velikim gradovima, ali za razliku od prebrojavanja glasova na izborima, iz udaljenih i slabo naseljenih sela može stići veći broj potpisa nego iz mnogoljudnih gradskih četvrti – kaže naš izvor.

 Izborna načela koja inicijativa UIO želi unijeti u Ustav i tako ‘zaštiti građane od dogovora i izbornog inženjeringa političkih stranaka’ su slijedeća:

– Preferencijalno glasovanje bez cenzusa

– Smanjenje izbornog praga s 5 % na 3 %

– Veće izborne jedinice i biranje 20 zastupnika ili više, ovisno o broju birača

– Ujednačavanje vrijednosti glasova birača u izbornim jedinicama

– Glasanje dopisnim i elektroničkim putem

– Preduvjet za kandidaturu izvanparlamentarnih stranaka – 3000 potpisa

– Pravilo koaliranja stranaka – samostalno na izbore, udruživanje nakon izbora

U ime obitelji - Prikupljanje potpisa (Foto H. Pavić)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI