Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
POLITIKA
Željka Markić: Brojanje potpisa trajat će još deset dana, ali znamo da ih imamo dovoljno

Željka Markić:
Brojanje potpisa trajat će još deset dana, ali znamo da ih imamo dovoljno

Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ je na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestila da je dosad prebrojeno više od 368 000 potpisa građana koji su zatražili raspisivanje referenduma za promjenu izbornog sustava.

Željka Markić u Šibeniku (Foto H. Pavić) (29)

– Ono što znamo prema nepotpunim podacima iz 21 županije je da je više od 9,8 posto birača, odnosno više od 368.000 birača u RH zatražilo raspisivanje referenduma za promjenu izbornog sustava. Još uvijek se povećava taj broj, pristižu knjige s potpisima i smatramo da se za referendum izjasnilo više od deset posto birača u RH. Očekujemo da ćemo cijeli posao zbrajanja potpisa završiti unutar slijedećih deset dana i u tom roku predati potpisne knjige Saboru RH – rekla je na konferenciji za novinare Željka Markić.

Inicijativa smatra da je deset posto birača 375.000, a ne 425.000 kako je izračunao ministar uprave Arsen Bauk. Na konferenciji je voditelj pravnoga tima inicijative U ime obitelji odvjetnik Krešimir Planinić je rekao da očekuju da se ministar Bauk, Vlada i Sabor drže Ustava, a i zakona koji kažu da će se referendum održati ako to zatraži deset posto birača u RH, a ne ukupnog broja birača koji bi uključivao i birače u dijaspori. Ustav RH, članak 87. stavak 3. kaže da će ‘…Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.’, što, prema Plančiću, znači da je za raspisivanje referenduma dovoljno sakupiti 375.000 potpisa išto je 10 posto od 3,75 milijuna birača u RH.

Plančić je rekao da je Inicijativa predala Zahtjev Ustavnom sudu da se očituje o dvije problematične stvari vezane za ovo referendumsko izjašnjavanje – o broju potrebnih potpisa, te o ograničavanju prava izjašnjavanja o referendumu koje je, kako tvrdi Inicijativa, bilo prisutno u dva najveća grada u Hrvatskoj – Splitu i Rijeci, te više drugih gradova u kojima nije dozvoljeno volonterima inicijative da potpisivanje učine dostupnim svim građanima.

Novinari su Željku Markić pitali za komentar optužbi da je cijela inicijativa poduzeta samo za to da ona uđe u sabor. – Oni koji se protive promjeni izbornog sustava koji bi omogućio da u Sabor uđu sposobni ljudi koje građani izabiru imenom i prezimenom ne posustaju u bavljenju perifernim stvarima – rekla je Markić.

– Mi nemamo nikakve političke planove u ovome trenutku i to je jedan spin koji neprekidno ponavljaju određeni portali u vlasništvu određenih stranaka kako bi odmaknuli pažnju od od onog što je najbitnije, dali je hrvatski izborni sustav nepravedan, dali on omogućuje izborni inžinjering, dali on ograničava volju birača da u najviše predstavničko tijelo biraju one koje oni žele – rekla je Markić na pitanje planira li unutar godinu dana osnovati stranku.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI